Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Σπαθόχορτο ή βάλσαμο

cerviwnfrouros.blogspot.com
Βρισκόμαστε στην κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή,  του κατά γενική ομολογία θαυματουργού φυτού.  Το σπαθόχορτο ή αλλιώς βάλσαμο όπως είναι γνωστό και όπως το ύμνησε η δημοτική μας μούσα. Η ιδανική περίοδος μαζέματος είναι αυτή που διανύουμε.
 Από τα μέσα του Μαίου έως τα τέλη του Ιουνίου περίπου, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ανέβει η θερμοκρασία.
     Για το λόγο αυτό όσοι το επιθυμούν ας σπεύσουν. Η περιοχή μας είναι τυχερή όπως και οι περισσότερες στη χώρα μας. Βρίσκεται παντού και διακρίνεται από τις κίτρινες ανθοφόρες κορυφές του που φτάνουν μέχρι και το ένα μέτρο ύψος και από το λεπτό και ίσιο βλαστό του.   
Αναπτύσσεται σε μέρη με μια σχετική υγρασία στο έδαφος, αλλά  και απαραίτητα πολύ ηλιοφάνεια. Όλοι μας κάπου το έχουμε δει αλλά λίγοι είναι αυτοί που μπαίνουν στον πειρασμό να κόψουν και να αποθηκεύσουν τον ανθό με τις ευεργετικές ιδιότητες, που απλόχερα μας δίνει ο τόπος μας.
     Οι νεοέλληνες που θα μπουν στη διαδικασία να ενημερωθούν με οποιοδήποτε μέσο για τα πολλαπλά οφέλη του σπαθόλαδου, πρώτα θα εκπλαγούν με τη σημασία την οποία του έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες και ειδικά οι Σπαρτιάτες. Τότε η χρήση του ήταν κυρίως επουλωτική  αφού το φυτό αναμεμειγμένο με λάδι έκλεινε τις πληγές και θεράπευε τους τραυματίες πολέμου.
     Για να έρθουμε στο σήμερα και στους προηγούμενους αιώνες στο Άγιο Όρος, όπου το βαλσαμέλαιο δεν λείπει από καμία μονή, από κανένα κελί μοναχού. Χρησιμοποιείται  διαχρονικά στην ταρίχευση των νεκρών , το γνωστό βαλσάμωμα.
      Όλες  οι πληροφορίες που αφορούν τη σημασία και τη δράση του σπαθόχορτου συνοψίζονται και καταλήγουν σε μερικές πολύ χαρισματικές ιδιότητες.
  

   Το σπαθόλαδο είναι πρώτα απ΄ όλα κατάλληλο για τραύματα και εγκαύματα. Γιατί και ανακουφίζει και επουλώνει  τις πληγές.
      Το σπαθόλαδο είναι αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό. Είναι όμως και ένα ιδανικό φάρμακο για την ένταση, την ανησυχία, ακόμα και την κατάθλιψη με τη συνεργασία και τις οδηγίες αρμόδιου γιατρού για τέτοια περιστατικά.
      Η παρασκευή του εύκολη και διαδεδομένη. Αναμειγνύουμε το ανθισμένο μέρος του φυτού με  αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε γυάλινο σκεύος και το εκθέτουμε στον ήλιο για 20-30 περίπου ημέρες. Αποκτά  έτσι ένα έντονα βαθύ κόκκινο χρώμα. Για δύο χρόνια η δράση του σκευάσματος θα είναι αρκετή.  
      Το σπαθόχορτο μπορούμε   επίσης να το χρησιμοποιήσουμε ξεραίνοντας το σαν τσάι μόνο του η σε συνδυασμό με τις κοινές ποικιλίες τσάγιού, την ανάμειξη του σε κρασιά και διάφορα ποτά (ως φυσική χρωστική ουσία δίνοντας αυτή την έντονη απόχρωση) , καθώς και σαν αλοιφή προσθέτοντας κερί.       
    
      Η εποχή επίσης βρίσκει διασκορπισμένα παντού και άλλα δύο λατρεμένα για την Ελληνική οικογένεια βότανα. Το τσάι και το χαμομήλι του βουνού. Τι να πρωτογράψει και τι να πει κανείς για τα καταπραυντικά και ηρεμιστικά  βοτάνια που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι.
     Εξορμήστε όλοι το χρονικό διάστημα αυτό για τη συλλογή των ευεργετικών φυτών και η ανταμοιβή θα είναι δεδομένη το χειμώνα, αφού στο ντουλαπάκι του κάθε νοικοκυριού θα υπάρχει κρυμμένος  ο μικρός θησαυρός της υγείας και της καλοζωίας.
ΒΙΝΤΕΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας