Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Με άδεια χέρια επιστρέφει ο Περιφερειάρχης απο το Μαξίμου . Σε αναπτυξιακό κατήφορο ολισθαίνει η περιοχή- Συναγερμός στο τοπικό πολιτικο σύστημα

του Σπύρου Κουταβα
Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης επέστρεψε από την συνάντησή του στο Μαξίμου κρατώντας στις αποσκευές του ως μοναδικό ντοκουμέντο την φωτογραφία όπου εικονίζεται να συνομιλεί στην αίθουσα του οβάλ γραφείου όπου έχουν φιλοξενηθεί ουκ ολίγοι ηγέτες και προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας.
Τα όσα είχε αναφέρει δημόσια  την προηγούμενη περίοδο για την ΔΕΗ ότι «δεν πουλάμε ενέργεια και νερά, είναι δημόσια αγαθά η θα ξαναβρεθούμε στις πύλες των ΑΗΣ εάν περάσουν τις κόκκινες γραμμές μας» ανταλλάχτηκαν με ένα ενσταντανέ που έχει την δική του ιστορική αξία και μ’ένα non paper που εξέδωσε το Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός επισημοποιεί ότι το 40% της ΔΕΗ πωλείται και μάλιστα  καλεί τον Θόδωρο να βάλει πλάτη, στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και «να συμμετάσχει στα πλαίσια των ΣΔΙΤ στα επιχειρηματικά σχήματα που θα προκύψουν στην διαδικασία εξαγοράς των μονάδων από τους ιδιώτες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Θα υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι στις 29 Mαρτίου 2017  δύο ημέρες μετά την συνάντηση Σταθάκη, βουλευτών και περιφερειάρχη και πριν ακόμη ανοίξει κανείς τα χαρτιά του αποκαλύπταμε στο Vetonews  ότι «…στις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούν να συμμετάσχουν  ως πλειοδότες εταιρίες που συμμετέχει το δημόσιο όπως τα ΕΛΠΕ και ορισμένες άλλες στο χώρο της ενέργειας η ακόμη θα μπορούν να συμμετάσχουν στα επιχειρηματικά σχήματα με μερίδια και οι αντίστοιχες περιφέρειες…» τους πιθανούς ισχυρισμούς του περιφερειάρχη «…με τα λεφτά που μας χρωστά η ΔΕΗ από τον τοπικό πόρο θα συμμετάσχουμε στο επιχειρηματικό σχήμα αγοράς των μονάδων..» και προβλέψαμε ότι «..αυτό είναι το κερασάκι που θα πουλήσει σε τοπικό επίπεδο ο περιφερειάρχης για να στηρίξει την συμφωνία..» (vetonews.gr -29/03/17).
Με λίγα λόγια προβλέψαμε και με ακρίβεια αυτό που πήρε μόλις χθες ως «επιτυχία» ο Θ. Καρυπίδης από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Ο Πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Περιφερειάρχη, να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε τέτοιου είδους συμπράξεις» σημειώνεται στο non paper.
Δηλαδή η περιφέρεια να γίνει μικρομέτοχος στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αγοράσει κάποιο συγκρότημα Ατμοηλεκτρικού σταθμού η ορυχείων όπως του Αγ. Δημητρίου 5 με το ορυχείο του νοτίου πεδίου η των μονάδων 1,2,3,4 του ιδίου σταθμού, της μονάδας της Μελίτης η του Αμυνταίου με το αντίστοιχο ορυχείο.
Που θα βρει τα χρήματα η περιφέρεια; Από τον τοπικό πόρο, θα ισχυριστεί ο περιφερειάρχης. Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους για το πόσο σαθρό είναι το σενάριο που θα προσπαθήσει ο περιφερειάρχης να πουλήσει ως «καλύτερη συμφωνία» θα παραθέσουμε ορισμένα οικονομικά στοιχεία.
Μέχρι το 2010 η ΔΕΗ έδινε σε ετήσια βάση 20 εκ € στην Π.Ε Κοζάνης και 5 εκ € στην Π.Ε Φλώρινας. Πριν από μερικούς μήνες η ΔΕΗ πλήρωσε για τα οφειλόμενα του  2013 περίπου 16 εκ € στην Κοζάνη και 3,5 εκ €  στην Φλώρινα. Υπάρχει μια σαφής μείωση του πόρου γιατί υπάρχει μικρότερη παραγωγή λιγνίτη στις ενεργειακό μίγμα. Το 2014/15/16 και 2017 τα ποσά θα είναι ακόμη πιο μειωμένα και θα αγγίζουν έως και το 2017 το ποσό των 52 εκ €  για την Κοζάνη και 9 εκ € για την Φλώρινα. Ανήκει εξ ολοκλήρου στην περιφέρεια ο τοπικός πόρος; Μόνο στο 50% της ετήσια καταβολής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, το υπόλοιπο ανήκει στους αντίστοιχους δήμους. Άρα μιλάμε για το ήμισυ των χρημάτων που αναφέραμε. Δηλαδή ο κ. Καρυπίδης θα γίνει «μέτοχος» για παράδειγμα στην αγορά του Αγ Δημητρίου και του ορυχείου νοτίου πεδίου -δηλαδή τον σταθμό που θα πουλά η ΔΕΗ- απαιτώντας  από την ΔΕΗ να του πληρώσει το σύνολο της οφειλής  του τοπικού πόρου που από το 2014εως το 2017 αγγίζει περίπου τα 27 εκ € για την Κοζάνη και 4,5 εκ € για την Φλώρινα.   Το περιγραφόμενο εγχείρημα στερείται κάθε επιχειρηματικής σοβαρότητας, και για έναν επιπλέον λόγο. Η περιφερειακή αρχή με τις αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος που διαθέτει, ασκεί και θα ασκεί «ουσιαστικό» έλεγχο νομιμότητας στην υλοποίηση των σχεδίων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλει η ΔΕΗ αλλά και στο μέλλον οι νέοι επιχειρηματικοί εταίροι  που θα εμπλακούν στην αγορά των ορυχείων και σταθμών παραγωγής, στους οποίους όμως θα συμμετέχει και η ίδια. Δηλαδή η περιφέρεια ως επιβλέπουσα αρχή εκ του νόμου θα ασκεί έλεγχο νομιμότητας και επιβολή κυρώσεων στον εαυτό της!.
Οι δήμοι θα εμπλακούν στο εγχείρημα Καρυπίδη; Σε καμία περίπτωση, γιατί δεν τους κυνηγούν μεγαλεπήβολες προεκλογικές υποσχέσεις και προτιμούν το ζεστό χρήμα του όλο και λιγότερο τοπικού πόρου για τις ανοικτές  «τρύπες» των  δήμων τους.
Ο Καρυπίδης εκτός από την αναμνηστική φωτογραφία, έλαβε και μια γενική υπόσχεση για ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης που θα διαμορφωθεί στο πρώτο παραγωγικό συνέδριο που θα γίνει στην Δυτική Μακεδονία. Η γενικόλογη αναφορά του πρωθυπουργού διανθισμένη με ολίγο μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, απευθύνεται ως απάντηση στο επίσης γενικολόγο και αόριστο αίτημα του περιφερειάρχη. Θα μπορούσε η υπόσχεση να είναι πιο συγκεκριμένη; Φυσικά, εάν ο Καρυπίδης όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να εκβιάζει ότι θα παραιτηθεί, εργαζόταν μεθοδικά με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής στην διαμόρφωση μια πρότασης όπου με την στήριξη της κυβέρνησης θα προετοίμαζε μεθοδικά την περιοχή προς άλλες οικονομικές δραστηριότητες για την στήριξη του τοπικού ΑΕΠ της. Εάν στο πρωθυπουργικό γραφείο και έγκαιρα στο γραφείο Σταθάκη, ο κ. Καρυπίδης είχε καταθέσει προς συζήτηση, την επιστημονική μελέτη του ΤΕΕ δυτικής Μακεδονίας, που αναφέρει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τι σημαίνει για την περιοχή η απώλεια 2650 MW καθώς και η συνεχώς μειούμενη συμμετοχή της λιγνιτικής kwh στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θέλω να πιστεύω ότι η κυβερνητική απάντηση θα ήταν πολύ διαφορετική.  
-Η απόσυρση 300 MW λιγνιτικής ισχύος της περιοχή μας, θα στερήσει από την τοπική οικονομία 83 εκ ευρώ ετησίως και θα προκαλέσει απώλεια 1559 θέσεων εργασίας και μάλιστα, κυρίως εκτός ΔΕΗ ΑΕ.
-Για κάθε τόνο λιγνίτη που εξορύσσετε στη Δυτική Μακεδονία, η τοπική οικονομία κερδίζει συσσωρευτικά 23,81 ευρώ, ενώ για κάθε χίλιους τόνους λιγνίτη συντηρούνται 0,45 θέσεις εργασίας. - ΜΕΛΕΤΗ- Εκτίμηση του κόστους  μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας  σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγή {Αναρτημένα στο www.tdm.tee.gr}
Δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζει κανείς για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Μπορεί να υπάρχει απεριόριστος χρόνος για δημόσιες σχέσεις στην πολιτική σκηνή αλλά  δυστυχώς τα περιθώρια έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο για ενέργειας που θα χτίζουν προς αλλες κατευθύνσεις ένα  βιώσιμο μέλλον της περιοχής.  Ας το καταλάβουν όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τοπικής πολιτικής.
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας