Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Να διδάξουμε τον κανόνα της δημοκρατίας

του Πάσχου Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Είναι άραγε τυχαίο ότι η μόνη χώρα στην οποία επιβιώνει το τρομοκρατικό φαινόμενο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και παραμένει σε μνημόνιο; Σε πολλές χώρες ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές, μόνο στην Ελλάδα εξαγριωμένα στίφη κυνηγούσαν βουλευτές στους δρόμους. Και σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν μνημόνια, μόνο στην Ελλάδα δολοφονήθηκαν τρεις εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. Σίγουρα υπήρχε ο πόνος της κρίσης, αλλά αυτός δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί κάηκε το κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008. Ναι, είναι τραγικό να σκοτώνεται από πυρά αστυνομικού ένα παιδί, αλλά αυτό δεν εξηγεί την ετήσια προσπάθεια αναβίωσης εκείνων των θλιβερών ταραχών, ακόμη και μετά την παραδειγματική τιμωρία του δράστη.
Πίσω από το μίσος κρύβεται η άγνοια. Αγνοια επί παντός: για την ιστορία και τη διαφορά της κατοχής και των προγραμμάτων διάσωσης μιας χώρας· για τον δημοκρατικό κανόνα και τα όρια της διαμαρτυρίας· για τον κοινοβουλευτικό κανόνα και για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει πρωθυπουργός με 255 ψήφους των βουλευτών στους οποίους εμείς αναθέσαμε να εκλέγουν πρωθυπουργό· για τους οικονομικούς κανόνες και πώς δεν μπορείς να παράγεις διαρκώς ελλείμματα χωρίς να διορθώνεις τις παθογένειες· για τη μόνη διαγραφή χρέους που έγινε στη χώρα, το PSI, και την υλοποίησε η κυβέρνηση Παπαδήμου· για την αυθύπαρκτη αξία της ανθρώπινης ζωής. Ούτε καν αυτό δεν διδάξαμε στα παιδιά μας...

Φουσκώσαμε τα μυαλά μιας γενιάς με ανοησίες περί «παλλαϊκής αντίστασης στη χούντα» και «καθήκοντος αντίστασης στη δημοκρατία»· κάποιοι μάλιστα επικαλούνταν και το άρθρο 120 του Συντάγματος για να διαλαλήσουν την τύφλα τους. Ειπώθηκαν πολλά και ανιστόρητα από ανθρώπους που έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το κλείσιμο του ματιού σε κάθε χουλιγκάνο που προπηλάκιζε πολιτικούς; Την ανοησία περί «δίκαιης οργής του λαού» ύστερα από κάθε χουλιγκανισμό; Τους ανιστόρητους και ηλίθιους παραλληλισμούς της δύσκολης κατάστασης που ζήσαμε με τη χούντα; Τις ύβρεις για γερμανοτσολιάδες και κουίσλινγκ; Τους ύμνους του μετέπειτα πρωθυπουργού που δήλωσε ότι η Κερατέα έδειξε «σε όλη την Ελλάδα τον δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής» (30.5.2012); Να θυμίσουμε ότι εκεί οι εμπρησμοί σκαπτικών μηχανημάτων και περιπολικών της αστυνομίας ήταν στην ημερήσια διάταξη· έγινε πολιορκία του αστυνομικού τμήματος για την απελευθέρωση κρατουμένου· υπήρξε επίθεση με μολότοφ σε σπίτι αστυνομικού χαράματα, την ώρα που κοιμόταν με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του.
Ο λόγος μίσους που ξεχύθηκε στα social media και κατά του κ. Παπαδήμου δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αν δεν ξεραθούν οι ρίζες της άγνοιας που τον τρέφουν. Γι’ αυτό και πρέπει να επανεκκινήσουμε από τα βασικά. Να πούμε στη νέα γενιά (και στους λίγο μεγαλύτερους) ότι η χούντα δεν τέλειωσε το ’73 διότι τέλειωσε το 1974. Ναι η δημοκρατία έχει προβλήματα, αλλά είναι το καλύτερο πολίτευμα που γνωρίσαμε. Ναι υπάρχει υποχρέωση στον πολιτικό αγώνα, αλλά αυτός τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Κανείς αγώνας –όποιον σκοπό κι αν έχει– δεν νομιμοποιεί την κατάληψη (όπως διδάσκει στα παιδιά η ΕΛΜΕ Χανίων), πόσο δε μάλλον τους προπηλακισμούς ή τις απόπειρες δολοφονίας των πολιτικών αντιπάλων. Φυσικά και είναι διαφορετικής βαρύτητας πράξεις, αλλά όλα εκκινούν από τη βαθιά περιφρόνηση της δημοκρατίας· το πολίτευμά μας θέλει τον διάλογο απολύτως ελεύθερο αλλά τους νόμους, που είναι η βούληση της πλειοψηφίας, σεβαστούς. Ναι μια δημοκρατία έχει αστυνομία και καταστολή, οι οποίες περιορίζονται πάλι από τους νόμους του κράτους. Η μόνη βία που είναι θεμιτή είναι η νόμιμη και αυτή πρέπει είναι πάντα αμυντική. Η κοινωνία εξουσιοδοτεί κάποιους να ασκούν τη βία στο όνομά της και να λογοδοτούν για αυτό. Δεν υπάρχει σκοπός που να νομιμοποιεί την αφαίρεση ή την απόπειρα αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κατήργησαν τη θανατική ποινή. Οταν τα διδάξουμε όλα αυτά στα νέα παιδιά (αλλά και στους λίγο μεγαλύτερους), μπορούμε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Πώς χρεοκοπεί μια οικονομία, πώς εξέρχεται από μια κρίση με το μικρότερο δυνατόν κόστος, πώς βγαίνουμε από τα μνημόνια. Το βασικότερο είναι η διδαχή της δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος που θέλει να λύνει τα προβλήματα με τη μικρότερη –και πάντα νόμιμη– χρήση βίας. Μέχρι τότε, ας μην ελπίζουμε πολλά

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αισχρος οπως παντα. Καμια εκπληξη.

ai-vreS είπε...

A, για πες. Σε τι διαφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

Τι ... γεια να πω ρε! Απο που ν αρχισω και που να τελειωσω; Ενα μονο θα πω. Τα λεφτα που παιρνει ποσα ειναι και απο που προερχονται; Ρωταω κατι δυσκολο; Αιντε κι ενα ακομα. ΟΝΤΩΣ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Ο παναγουλης κι ο σταουφενμπεργκ ηρωες ηταν οχι δολοφονοι. Αντε ονειρα γλυκα τωρα....

ai-vreS είπε...

Και οι δύο έδρασαν σε δικτατορίες. Τώρα έχουμε δημοκρατία. Μεγάλη διαφορά. Κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Η δημοκρατια σου ειναι μια λεξη. Δε νομιζω η ουσια της δημοκρατιας ειναι ο τεμπελης πρωτος κι ο ικανος τελευταιος! Ξερεις ΚΑΛΑ - ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι εννοω! Η χειροτερη χουντα λοιπον. Χουντα με φερετζε. Χρεος - το μεγιστο η αμυνα.

ai-vreS είπε...

Απέραντη η βλακεία σου. Κι όμως, κι εσύ ψηφίζεις μαζί με μας... τι κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ψηφιζω και η ψηφος μου μετραει δυστυχως οσο η ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ δικη σου - ο λογος της ψευτοδημοκρατιας.

ai-vreS είπε...

Χαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχαχαχαχ εξαγορασμένη λέει. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ Για κοίτα κάτι εμμονές που έχει ο κόσμος. Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ ε;
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

2.18 για πες μας ποιο κομα μπορει να φερει την πραγματικη δημοκρατια?

Ανώνυμος είπε...

@6.52 Δεν ξερω ποιο κομμα. Ξερω πως ΣΙΓΟΥΡΑ δε θα συμμετεχουν μανδραβεληδες που θεωρουν πως η καταληψη ειναι κατι αντιδημοκρατικο συσχετιζοντας την εμμεσα με τις δολοφονιες. Αληθεια, οταν αυριο ο αδωνις για παραδειγμα επαναφερει τις ποδιες, τους επιθεωρητες και το φοβο ποια πρεπει να ειναι η αντιδραση στο μεσαιωνα; Τιποτα γιατι θα ειναι "εκλεγμενος"; (Ναι εξαγορασμενη, γελα οσο θες).

ai-vreS είπε...

Ε, αφού το ξέρεις σίγουρα...
Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σου τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Κι αυτός ο γάιδαρος πετάει.

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι ηξερα πως γαιδαρο λενε οποιον κοπριζει ολη μερα και πληρωνεται!!! Τελικα ποιος δεν καταλαβαινει την πραγματικοτητα (η κανει οτι δεν καταλαβαινει;;;)

ai-vreS είπε...

Πάλι κοιτιέσαι στον καθρέφτη; Καλό πράγμα η αυτογνωσία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου απαντας. Όταν απορρίπτεις κατι πρέπει και κατι να αντιπροτείνεις. Ποίο κόμμα και ποιόν πολιτικό αρχηγό θεωρείς κατάλληλο?

Ανώνυμος είπε...

@10.22 Ο σχολιασμος εχει να κανει οχι με την επιλογη του καταλληλου κομματος αλλα με το αρθρο και φυσικα την εμετικη ιδεολογια του τυπου που το γραψε. Δεν μπορει να κατηγορουνται οι δολοφονοι απο χειροτερους απ αυτους για να γινεται πολιτικη εκμεταλλευση. Χαρακτηριστικο παραδειγμα διπλανο αρθρο οπου βρηκε ο φιλελες το φταιχτη για το καταντημα της χωρας! Μαντεψε: Τα δημοσια σχολεια και οι δημοσιοι λειτουργοι!!! (Εννοειται πως καποιοι θελουν διωξιμο με κλωτσιες αλλα αυτοι ακριβως ειναι που επιβραβευει το συστημα) Κοινως: Ειναι απαραδεκτο να υποδεικνυουν και να μιλουν για δημοκρατια οι μαντραβεληδες.

ai-vreS είπε...

Εναντίον της βλακείας ακόμα κι οι θεοί αγωνίζονται μάταια...

Ανώνυμος είπε...

αρα ντρεπεσαι να μας πεις ποιο κομμα μπορει να διορθωσει ολα αυτα που στηλιτευεις.. Γνωμη μου οτι εισαι ειτε κκε ειτε χρυση αυγη

Ανώνυμος είπε...

@10.17 Προσπαθεις τοσες ωρες σαν κουτοπονηρος να πω αυτο που ειπες ως γνωμη σου. Το οποιο φυσικα ειναι μια μ.....α και μιση. Αυτα που ηθελα να πω τα ειπα. Αντε μπας και παρεις μπρος: Δε μπορει ο φασιστας να κανει πολιτικη με επιχειρημα τον αλλο φασιστα. Δε μπορει να κανεις αναρτηση των μανδραβεληδων για ενα τετοιο θεμα. Ειναι σαν να δικαιωνεις πανηγυρικα τους τρομοκρατες.

ai-vreS είπε...

....... πάμε από την αρχή...

Ανώνυμος είπε...

Απο την αρχη λοιπόν...
7.18 ολα εχουν ενα τελος και αρχιζουν πάλι απο την αρχή...
Ευκαιρία να κάνετε πλέον την αρχή με ενα ΝΕΟ επίπεδο ενημέρωσης και σχολιασμού. Ενδεικτικώς η μεγίστη πλειονότης των κατοικων της περιοχης επιζητεί πιο σοβαράν ενημέρωσιν και πλουραλισμόν.
Πάψτε πλέον να ταυτίζεσθε με το...Πράσινον!
Με ποιον είσθε λοιπόν :
--- Mε το ΠΑΣΟΚ?
--- Με το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ -ΓΑΠ?
--- Μ ε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ?
--- Με το νεο κινημα ΦΛΩΡΙΔΗ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ κλπ?
--- Με την πασοκικη πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ?
--- Με τον Βενιζέλο?
--- Με οτι ειναι...πράσινο?
Ενω ποδοσφαιρικώς εισαι ΑΕΚ, πολιτικώς και κομματικώς εισαι...ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ
Για αυτό κανε μια αρχή νέα, διωξε το πρασινο και βαλε ΟΛΑ τα χρωματα στην ενημερωση...

ai-vreS είπε...

Ε, δεν είμαστε και όλοι ΑΕΚ!
ΠΑΟΚάρα ομαδάρααααααααααα

Ανώνυμος είπε...

Mην ψεύδεσαι. Εισαι φαντικος ΑΕΚ και το δειχνεις εμπρακτα. Μιλω για σενα, που διαχειριζεσαι το...ιστολογιο. Με τα 10 εκατ προβολες.Μια ολοκληρη ΕΛΛΑΔΑ περασε απο εδω. Παρά την επιτυχία αυτή, εξακολουθείς να...κρύβεσαι. Εν..Κρυπτώ εργαζεσαι εδω. Και τι απολαμβάνεις?
Αραγε ανδεν ησουν μισθωτος στο δημοσιο, θα ειχες διαθεση να κανεις αυτη την δουλεια, να αναδημοσιευεις αρθρα και ειδησεις και να περνας την...ωρα σου καθημερινα. Δεν βαρεθηκες ΕΝ κρυπτω να δημοσιευεις. Και αν εφαρμοστει ο νομος για διαφανεια στα μπλογκ και ονομαστικη τους διαχειρηση, τι θα κανεις τότε?
Θα το κλεισεις το μαγαζι?
Το εχεις...συλλογισθει αυτό?

Ανώνυμος είπε...

Tι επαθες? Δεν θα βαλεις το σχολιο?
Κολλησες? Δεν σε αρεσει η αληθεια...

ai-vreS είπε...

ΠΑΟΚ ΟΛΕ, ΠΑΟΚ ΟΛΕ
ΠΑΟΚ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αφου τους μηδενισες ολους δεν έχεις το θάρρος να μας πεις εσυ ποιόν θεωρείς τον καλύτερο

Το Προφίλ μας