Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Αυτονομία και απόσχιση από το δήμο Σερβίων – Βελβεντού διεκδικεί το Καταφύγι – Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για πλήρη εγκατάλειψη

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Αυτόνομη κοινότητα διεκδικεί να γίνει το Καταφύγι, θέτοντας σχετικό αίτημα μόλις «ανοίξει» ο Καλλικράτης, με παράλληλη απόσχιση από τον δήμο Σερβίων – Βελβεντού, τον οποίο καταγγέλλει για πλήρη εγκατάλειψη.
Η απόφαση για αυτονομία έχει ληφθεί σε πρόσφατη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού, παρουσία μάλιστα του ίδιου του δημάρχου, Αθανασίου Κοσματόπουλου, ο οποίος μάλιστα έγινε δέκτης των αισθημάτων αγανάκτησης των Καταφυγιωτών, καθώς τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο για την παντελή απουσία του δήμου από το Καταφύγι.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, διευκρινίζεται ότι αν δεν γίνει εφικτή η «αυτονόμηση» του Καταφυγίου ως ξεχωριστής κοινότητας, τότε θα γίνει προσπάθεια προσάρτησης του καταφυγίου σε άλλον δήμο. Η τελευταία επιλογή ανοίγει ένα άλλο, πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς, όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καταφυγίου, Ιωάννης Τζέλλας, «η απόφασή μας είναι να προσαρτηθεί το Καταφύγι στον δήμο Κατερίνης». Το ζήτημα που ανοίγει αυτή η προοπτική είναι ότι φεύγει ένα χωριό από την Π.Ε. Κοζάνης και πηγαίνει στην Π.Ε. Πιερίας. Στη σχετική απόφαση, αφού πρώτα γίνεται λόγος για πλήρη εγκατάλειψη του Καταφυγίου από τον δήμο Σερβίων – Βελβεντού, στη συνέχεια αναφέρεται: «…Γι’ αυτό ανοίγοντας ο Καλλικράτης προσεχώς, με όλες μας τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το χωριό μας αυτόνομο ή αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον να προσαρτηθεί σε άλλον Δήμο ο οποίος θα μας φροντίζει και θα εγγυηθεί προοπτική ανάπτυξης». Όπως δήλωσε μάλιστα ο Ι. Τζέλλας, «έχουμε ξεκινήσει τη  συλλογή υπογραφών για αυτονομία του χωριού μας και έχουμε ήδη συλλέξει εκατοντάδες υπογραφές, οι οποίες θα φτάσουν τις χιλιάδες, έτσι ώστε όλοι ενωμένοι θα εκπληρώσουμε την επιθυμία μας γιατί αυτό μάς αξίζει».
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος της δημοτικής Αρχής, είναι ένα θέμα που θα φτάσει και στις δικαστικές Αρχές. «Επειδή η καραμέλα έλιωσε πια και η υπομονή μας τελείωσε, θα απευθυνθούμε για την προστασία του χωριού μας σε κάθε αρμόδια αρχή, ακόμη και στην εισαγγελία Κοζάνης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Καταφυγίου. Στην ίδια ανακοίνωση, ακόμη προστίθεται: 
«Πέρασαν δυόμισι χρόνια από τη θητεία της τελευταίας Δημοτικής Αρχής Σερβίων – Βελβεντού. Δυόμιση χρόνια πλήρους απραξίας και αδιαφορίας για τη γενέτειρα μας, το μαρτυρικό χωριό, το Καταφύγι Πιερίων. Το χωριό του θρυλικού Ζορμπά, του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη. Το πανέμορφο χωριό που θα το ήθελε στους κόλπους του κάθε άλλος Δήμος.
Το Καταφύγι κουρνιασμένο κάτω από το Φλάμπουρο από τα 1490 μ.Χ. στέκεται περήφανο, παρά τις λεηλασίες και τις καταστροφές, εκπρόσωπος του αδούλωτου φρονήματος των Ελλήνων. Όμως σήμερα εκεί ψηλά στα χίλια τετρακόσια πενήντα μέτρα, βρίσκεται ξεχασμένο από τον αρμόδιο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και περιμένει καθώς φαίνεται μάταια να προσεχθεί, αναδειχθεί και να δώσει πολλά στην τοπική κοινωνία.
Σε κάθε έκκληση μας εισπράττουμε την πλήρη αδιαφορία από τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Κατ’ επανάληψιν τα ραντεβού για τα αιτήματα μας στο γραφείο του Δημάρχου δεν έγιναν ποτέ! Τα έγγραφα που τους εστάλησαν, αρκετά μάλιστα, για φλέγοντα και επείγοντα προβλήματα δεν έχουν ληφθεί ποτέ υπ’ όψιν και δεν έχουν απαντηθεί ως όφειλαν. Πολλές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που μάς αφορούσαν δεν μπήκαν ποτέ σε ενέργεια. Τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος από το Καταφύγι σε συνάρτηση με τα έσοδα που αποδίδει η τοπική μας περιουσία είναι υπέρ αρκετά για να συντηρηθεί το χωριό μας, όμως φευ, η ανταπόκριση από το Δήμο είναι μηδενική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη αποκομιδή των απορριμμάτων από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καθαριότητα του χωριού μας.
Για όλα αυτά και άλλα πολλά, η κοινωνία του Καταφυγίου από εδώ και εμπρός, σαν μια γροθιά, θα κινηθεί δυναμικά . Λέμε όλοι φτάνει πια κύριοι του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Φτάνει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία του Δήμου προς το ηρωικό Καταφύγι και τους φιλότιμους πολίτες του. Γίνεται κατανοητό πια από όλους, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον τόπο μας και η ανικανότητα του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του χωριού μας είναι δεδομένη. Μετά τα παραπάνω λέμε προς τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού φτάνει πια, δεν σας χρειαζόμαστε».
Να σημειωθεί τέλος ότι στο Καταφύγι τον χειμώνα ζουν μόλις 3 μόνιμοι κάτοικοι. Το καλοκαίρι φτάνουν τους 800 – 1.000. Στη συνοικία Καταφυγιωτών της Κατερίνης κατοικούν 2.000 άτομα. Στην Κατερίνη συνολικά κατοικούν 2.500 Καταφυγιώτες, ενώ οι απανταχού Καταφυγιώτες, ανέρχονται σε 7.000 άτομα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.....ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΑΝΟΙΚΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ, ΑΠ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΜΕΤΕΦΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΛΙΒΑΔΙΑ, ΤΑ ΔΑΣΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΙΝΗΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΕ ΕΡΑΝΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΕ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΙΤΖΙΝΙΣΙΟ, ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΗΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΟΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΜΗΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΓΟ ΟΠΟΥ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΩΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΕΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Το Προφίλ μας