Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Γεννηματά: Είναι ώρα για μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην πατρίδα μας – Καρέ-καρέ η ημερίδα με θέμα: «Τεχνικό & Γενικό Λύκειο»

«Αλλαγή πολιτικής, που προϋποθέτει όμως την Αλλαγή των Πολιτικών συσχετισμών και την δημιουργία ενός μεγάλου πλειοψηφικού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος της κεντροαριστεράς» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη εκδήλωση διαλόγου εν’ όψει του Προγραμματικού και Πολιτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η κυρία Γεννηματά στην τοποθέτησή της, φυσικά αναφέρθηκε και στα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής με επίθεση στον πρωθυπουργό. «Ο κύριος Τσίπρας δεν νοιάζεται για την παιδεία αλλά για την πελατεία τώρα που έχει χάσει και την «πλατεία» είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ομιλία της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην Ημερίδα- Συζήτηση με θέμα: «Τεχνικό και Γενικό Λύκειο. Η πρότασή μας για τη νέα γενιά της χώρας»
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,

Ξεκινάμε σήμερα τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες.
Είναι η πρώτη εκδήλωση διαλόγου εν’ όψει του Προγραμματικού και Πολιτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Συνέδριο που θα διατυπώσει την νέα πρότασή μας για το αύριο της χώρας και της κοινωνίας μας.
Θα περιγράψει τις βασικές κατευθύνσεις μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, και τις προοδευτικές τολμηρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Συνέδριο που θα αποφασίσει τα απόμενα βήματα μέσα από συγκεκριμένο οδικό χάρτη και σφικτό χρονοδιάγραμμα – για την ολοκλήρωση του στόχου μας, του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Θέλουμε αυτό το Συνέδριο να είναι ένα νέο ορόσημο για τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.
Γιατί είναι ώρα για μια μεγάλη Αλλαγή Πολιτικής στην πατρίδα μας.
Αλλαγή πολιτικής, ώστε να διασφαλίσουμε την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, την ανάπτυξη, να φέρουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας ευκαιρίες στα νέα παιδιά να δουλέψουν και να εξελιχθούν στην χώρα τους.
Αλλαγή πολιτικής, που προϋποθέτει όμως την Αλλαγή των Πολιτικών συσχετισμών και την δημιουργία ενός μεγάλου πλειοψηφικού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος της κεντροαριστεράς, που θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Αυτός είναι ο στόχος μας.
Και αυτόν τον στόχο με απόλυτη προσήλωση θα υπηρετήσουμε.
Γνωρίζουμε, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, και όσοι τους υπηρετούν, από το οικονομικό ή μιντιακό κατεστημένο, κάνουν και θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν αυτή την προοπτική.
Κοινός στόχος τους να περιφρουρήσουν το τεχνητό δίπολο του μικρού δικομματισμού.
Δεν μας επηρεάζουν, δεν έχουν τύχη αυτές οι μεθοδεύσεις.
Ας το συνειδητοποιήσουν όσοι διακηρύσσουν μόνο το «να φύγουν αυτοί», οδηγώντας τους προοδευτικούς πολίτες στο να ψηφίσουν την ΝΔ.
Οφείλουν όμως όλοι στον ευρύτερο χώρο μας, κόμματα, κινήσεις, στελέχη να κατανοήσουν ότι σημαντικό ενισχυτικό στοιχείο της προοπτικής μας, είναι η ενότητά μας, η κοινή δράση μας.
Εμείς για μια ακόμη φορά κάνουμε το βήμα.
Η πρότασή μου που για πρώτη φορά κατατέθηκε τον Γενάρη του 2016 είναι και πάλι στο τραπέζι.
Ας πάρουν όλοι τις αποφάσεις τους.
Η βάση της παράταξης θα μας κρίνει. Όλους μας.
Η μεγάλη ευκαιρία για τον δυναμικό Προοδευτικό πόλο είναι μπροστά μας.
Φίλες και Φίλοι,
Επιτρέψτε μου για λίγο να αναφερθώ στα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.
Το πρώτο αφορά την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου στον οποίο ευχόμαστε και πάλι γρήγορη ανάρρωση.
Η τρομοκρατία είναι έγκλημα, είναι απειλή κατά της Κοινωνίας.
Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις πράξεις του τρομοκράτη με τη δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη λαϊκή οργή . Αυτό είναι μια λογική που ευνοεί τη βία.
Έχουμε εγκαίρως αναδείξει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ασφαλής χώρα και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια.
Έχουμε ζητήσει ήδη, συζήτηση για τα θέματα αυτά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η Κυβερνητική ανικανότητα και ανεπάρκεια είναι γνωστή και την έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως.
Θέλω όμως σήμερα να τονίσω την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε επί τέλους το κλίμα μίσους και διχασμού, που ιδιαίτερα από το 2010 καλλιεργείται στην πολιτική μας ζωή.
Ζήσαμε τις καταστάσεις με τις «πλατείες», με τις κρεμάλες, τις επιθέσεις και τις ύβρεις, με την ανοχή -ή ενθάρρυνση- συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και προσώπων.
Μάλιστα ορισμένοι -σήμερα Υπουργοί- τα συνεχίζουν ακόμα.
Δεν αφήνουμε όμως να μας παρασύρουν αυτά, δεν πρέπει και δεν μπορεί, να αποτελέσουν το άλλοθι για ανάλογα φαινόμενα σήμερα.
Δεν μπορεί στην χώρα μας να συνεχίσουμε με το μίσος και τα διχαστικά κηρύγματα.
Απορρίπτουμε τους αυτόκλητους τιμωρητές των socialmedia , όποιο «χρώμα» και αν έχουν.
Καμιά ανοχή σε ενέργειες που ευνοούν τη βία, από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν προέρχονται.
Είναι καθήκον όλου του πολιτικού κόσμου με συνεννόηση νηφαλιότητα, να σπάσει οριστικά τον φαύλο κύκλο της βίας και του διχασμού.
Και εμείς θα πρωτοστατήσουμε στην δημιουργία αυτού του νέου κλίματος ευθύνης και σταθερότητας στην πολιτική μας ζωή.
Το δεύτερο.
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε το πόσο ανίκανη είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατά την Β’ αξιολόγηση του Προγράμματος.
Δέσμευσαν την χώρα σε επιτροπεία και λιτότητα για πολλά χρόνια.
Ο κύκλος που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις ψεύτικες υποσχέσεις και το λαθρεμπόριο ελπίδας , κλείνει οριστικά με αυτή τη συμφωνία ντροπής.
Το τέταρτο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού.
Συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου που υποθηκεύει το μέλλον του τόπου, χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα, με δυσθεώρητους στόχους για πλεονάσματα.
Χωρίς καν τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε επιτέλους να μιλήσουμε για την αναγκαία απομείωση του χρέους και χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι ξεκινά η ανάπτυξη όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.
Δεν παραγνωρίζω τις απαράδεκτες ,συντηρητικές πολιτικές του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ.
Τις έχουμε αντιμετωπίσει.
Προσπαθήσαμε με συνεχείς πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να βοηθήσουμε την χώρα μας και για το δημόσιο χρέος.
Το πράξαμε και πρόσφατα με την επιστολή-παρέμβαση μου προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες.
Όμως δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση.
Αλλάζει γραμμή κάθε μέρα, παρουσιάζει διαρκώς διαφορετικά σενάρια , έχει σπασμωδικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο στο ίδιο μοτίβο.
Η χώρα χρειάζεται πριν απ’ όλα μια νέα δημιουργική αλλαγή στην πολιτική.
Έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό.
Έχουμε πληρώσει ακριβά εμμονές και φιλοδοξίες που μας κρατούν στο χθες.
Ψευδαισθήσεις για σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν. Αποδείχθηκε ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ασφάλεια.
Δεν είμαστε σε κανονική περίοδο και αυτό που προέχει είναι η ανάκαμψη της χώρας.
Το δίλημμα σήμερα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.
Γι αυτό επιμένουμε στην ανάγκη συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.
Η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια ισχυρή, βιώσιμη Κυβέρνηση ευρύτατης Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης, είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας.
Και είναι το κλειδί για να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται ακόμη αυτή την αναγκαιότητα. Θα τους την επιβάλουμε. Η συνεννόηση είναι και αναγκαία και εφικτή.
Ο στόχος μας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα είναι μακριά είναι διττός:
Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και όχι παλινόρθωση της δεξιάς.
Ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Φίλες και Φίλοι,
Δεν ξεκινήσαμε τυχαία τον προσυνεδριακό διάλογο από τα θέματα της εκπαίδευσης.
Ο κύριος Τσίπρας δεν νοιάζεται για την παιδεία αλλά για την πελατεία τώρα που έχει χάσει και την «πλατεία».
Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Την ώρα που η Παιδεία υποβαθμίζεται δραματικά, υπόσχεται ολοήμερα σχολεία, νέα Πανεπιστήμια και κατάργηση των εξετάσεων.
Ήρθε όμως ο αρμόδιος Υπουργός και λέει «δεν ξέρω πως και πότε θα γίνουν όλα αυτά». Παίζουν με την αγωνία των οικογενειών και των παιδιών.
Η πολιτική του Σύριζα στην εκπαίδευση είναι η αποδόμηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αριστείας,
Όλο αυτό το διάστημα πολεμάμε τις ιδεοληψίες και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω και συζητάμε με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους φορείς της εκπαίδευσης πάνω στις προτάσεις μας για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Για εμάς η παιδεία είναι ο συνολικός πλούτος ενός λαού και βασικός συντελεστής για την ανάπτυξη της χώρας. Σε περίοδο κρίσης ιδιαίτερα είναι και βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη και ανασυγκρότησή της.
Η παράταξή μας έκανε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές για ποιοτική παιδεία. Παιδεία για όλους.
Άνοιξε στους αποκλεισμένους τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και εξασφάλισε ίσες ευκαιρίες για όλους στην πράξη.
Δημιουργήθηκαν σύγχρονες υποδομές .
Η τεχνολογία μπήκε στα σχολεία.
Οργανώθηκε όλο το σύστημα δια βίου εκπαίδευσης.
Δόθηκε μορφή στο νέο σχολείο και στο ολοήμερο σχολείο.
Εμείς είμαστε ξανά εδώ για να δώσουμε το νέο όραμα στην εκπαίδευση που χρειάζεται η χώρα μας, στη νέα εποχή Οι γενικότερες συνθήκες και η κρίση απαιτούν νέες δυνατότητες και νέες δεξιότητες για να κρατήσουμε τη νέα γενιά στη χώρα.
Σε μια χώρα που η νέα γενιά, η πιο καταρτισμένη, την εγκαταλείπει και η παιδεία έχει πάψει να είναι στην πραγματικότητα δωρεάν είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε γενναίες τομές και ρήξεις.
Οι βασικές μας αρχές είναι οι εξής:
Οι απόφοιτοι της Γ Γυμνασίου να έχουν πιστοποίηση της γνώσης ξένης γλώσσας και πληροφορικής.
Νέο πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο που στοχεύει στη διασύνδεση με την πραγματική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη πχ. Μαθήματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες για να μπορέσουν οι νέοι μας να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό αλλά και να έχουν άμυνες σε όλες τις σύγχρονες απειλές της χρήσης διαδικτύου ( bulling).
Συνεργασία Δημόσιου τομέα, αυτοδιοίκησης και κοινωνικών εταίρων προκειμένου να καθορίζονται οι προτεραιότητες και οι κατευθύνσεις της εκπαίδευσης ανά περιφέρεια με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες. Κράτος- κοινωνία και αγορά και στον τομέα της εκπαίδευσης είναι ανάγκη να συνεργαστούν.
Ένας νέος χάρτης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με έναν ισχυρό πόλο εκπαίδευσης ανά περιφέρεια.
Αξιολόγηση παντού και για όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης.
Αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης ( η διδακτική εμπειρία και η γνώση πληροφορικής δεν μπορεί να είναι για πέταμα για να βολέψουμε τους ημέτερους) Τέλος σε αυτή τη λογική.
Τέλος, επιδίωξη εθνικής συνεννόησης για εθνική γραμμή και στην παιδεία.
Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή μας εκδήλωση έχει στόχο να μιλήσουμε καθαρά για το Τεχνολογικό και Γενικό Λύκειο
Το τεχνικό / επαγγελματικό λύκειο είναι ένα νέο στοίχημα.
Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους με τεχνικές γνώσεις, που η αγορά ακόμη και σήμερα τους αποζητά και υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Η διασύνδεση ακριβώς της τεχνικής εκπαίδευσης με την οικονομία και την ανάπτυξη είναι βασική προτεραιότητα.
Ένα τεχνικό λύκειο όχι των κακών μαθητών αλλά των νέων επαγγελματιών της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής προσπάθειας.
Τρία έτη εκπαίδευσης συν ένα έτος μαθητείας που οδηγεί σε εθνικό τεχνολογικό απολυτήριο και πλήρη και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Γενικό και τεχνικό Λύκειο πάνε μαζί.
Για το γενικό λύκειο όπως θα αναλυθεί δεν θέλουμε να είναι προθάλαμος εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και για αυτόν το λόγο εξειδικεύσαμε τόσο το εθνικό απολυτήριο όσο και την Τράπεζα θεμάτων.
Ισχυρό απολυτήριο από το Γενικό Λύκειο είναι το Εθνικό Απολυτήριο.
Αυτό δηλαδή που υπολογίζεται ο βαθμός όλων των τάξεων του Λυκείου με ποσόστωση σε συνδυασμό με το βαθμό τελικών εξετάσεων σε πανελλήνιο επίπεδο. Τα θέματα των εξετάσεων αντλούνται από Τράπεζα Θεμάτων.
Η τράπεζα θεμάτων διασφαλίζει κοινή βάση μελέτης και εξέτασης για όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα και δεν αφήνει τους μαθητές να χάνονται στο χάος της ύλης.
Ισχυρό απολυτήριο που η αξιοπιστία του, του δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης σε όλο τον κόσμο.
Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά είναι μια νέα εκπαιδευτική διαδικασία, μια συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του εκπαιδευτικού μας συστήματος στο περιεχόμενο, την ύλη, τη διδασκαλία.
Η επιτυχία στηρίζεται σε έναν νέο τύπο εκπαιδευτικού, αναβαθμισμένο, με νέες γνώσεις και συνεχή επιμόρφωση.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα.
Τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, τους τομείς παιδείας της Συμπαράταξης που δουλέψατε για τις προτάσεις που θα συζητηθούν στη συνέχεια.
Για ένα καλύτερο σχολείο, ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για την νέα γενιά της Πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας