Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Σκληρή και εκτός πραγματικότητας η πρόταση του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού για αυξήσεις από 47% έως 357% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

του Β. Κωνσταντόπουλου
Όταν στις αρχές του χρόνου συζητούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017, η παράταξή μας είχε επισημάνει τότε τις μεγάλες ευθύνες του δημάρχου στα δυόμιση χρόνια της θητείας του, που οδήγησαν στην αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Είχαμε αποδείξει τότε με στοιχεία ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ελλειμματικός κατά 4,0 εκ. ευρώ περίπου και ότι το έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε από την απώλεια εσόδων του δήμου εξ αιτίας των παραλείψεων και της αδράνειας και της ανυπαρξίας του δημάρχου.
Συγκεκριμένα:
-          Χάθηκαν έσοδα περίπου 1,0 εκ ευρώ από την μη βεβαίωση και είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης για τα έτη 2015 και 2016.
-          Χάθηκαν χρήματα ύψους περίπου 2,0 εκ ευρώ από το πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπ. Εσωτερικών. Μαζί με το ποσό των 500 χιλ ευρώ που είχε προεγκριθεί, ο δήμος μας θα μπορούσε να εισπράξει 2,5 εκ ευρώ. Ο δήμος μας ως τώρα δεν υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο παρ’ όλο που το πρόγραμμα τρέχει εδώ και ένα χρόνο, με συνέπεια να κινδυνεύει να χάσει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα αυτό.
-          Χάθηκαν έσοδα ύψους περίπου 500 χιλ ευρώ, από την μη είσπραξη μέρους των οφειλών των πολιτών προς τον δήμο συνολικού ύψους 2,0 εκ ευρώ περίπου (εισπραξιμότητα 25% περίπου).
-          Σύνολο εσόδων που χάθηκαν 4,0 εκ ευρώ

Είχαμε δε επισημάνει σε όσους υπερψήφισαν τον ελλειμματικό αυτό προϋπολογισμό ότι η έγκρισή του δεν θα λύσει το πρόβλημα της δυσλειτουργίας του δήμου από την κακοδιοίκηση, απλά δίνει μια προσωρινή ανάσα στον δήμαρχο.

Ήταν λογικό και επόμενο λοιπόν κάποια στιγμή αυτή η φούσκα να σκάσει.

Η ΔΕΗ Α.Ε  έχοντας συσσωρευμένες απαιτήσεις από τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού ύψους 1,136 εκ ευρώ, απείλησε με διακοπές ρεύματος αν δεν τακτοποιηθεί η οφειλή αυτή.
Το ίδιο και η ΔΙΑΔΥΜΑ,  στην οποία ο δήμος οφείλει πάνω από 1,0 εκ ευρώ, έχει απειλήσει από καιρό (και μερικώς ήδη το έχει πράξει) με διακοπή της αποκομιδής των σκουπιδιών και των ανακυκλώσιμων υλικών.
Οι προμηθευτές καυσίμων διέκοψαν την συνεργασία με τον δήμο μας. Σχεδόν με παρακάλια υπέγραψαν νέες συμβάσεις.

Είναι ολοφάνερο.
Αν ο δήμαρχος είχε εισπράξει τα έσοδα ή μέρος των εσόδων που αναφέραμε πιο πάνω συνολικού ύψους 4,0 εκ ευρώ, τότε θα εξοφλούσε ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ  και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στον δήμο.
Τώρα επικαλούμενος το δήθεν επείγον του θέματος (άμεση ρύθμιση του χρέους προς ΔΕΗ και τακτοποίηση της οφειλής προς ΔΙΑΔΥΜΑ), ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν άμεσα την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα ζήτησε αυξήσεις:
-          100%  έως 122,5 %  στην Δ.Ε Σερβίων
-          45 %   έως 47 %     στην Δ.Ε Βελβεντού.
-          90 %   έως 113 %   στην Δ.Ε Καμβουνίων και
-          357 %  έως  368 %  στην Δ.Ε Λιβαδερού

Ποιός αλήθεια λογικός άνθρωπος θα υπέβαλε μια τέτοια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο σε μια περίοδο κρίσης, μνημονίων, αφαίμαξης των πολιτών και αδυναμίας ανταπόκρισής τους στις βασικές τους υποχρεώσεις και στην επιβίωσή τους;
Είναι δυνατόν κανείς να πιστεύει ότι οι πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες αυτές αυξήσεις, όταν ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης, με συνέπεια το ύψος των οφειλών τους προς τον δήμο χρόνο με τον χρόνο αν αυξάνεται;
Πρότεινε αυξήσεις χωρίς να προτείνει μειώσεις ή εξορθολογισμό των δαπανών. Βρήκε την εύκολη λύση. Μεταφέρει  το κόστος των δικών του παραλείψεων στις πλάτες των πολιτών.
Μόνο μετά από δικές μας πιέσεις και τις προτάσεις μας για μείωση δαπανών των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και αφού ήδη είχε χάσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των συμβούλων του, δέχτηκε την αναβολή του θέματος.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος και όσοι στηρίζουν την πρόταση αυτή βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και έξω από την κοινωνία που βογγά και ασφυκτιά.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιδιώκουν να κάνουν συμμέτοχους στο έγκλημα αυτό και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
Εμείς σανίδα σωτηρίας του δημάρχου δεν θα γίνουμε  και δεν θα λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις παραλείψεις του, την αδράνειά του και τις αβλεψίες του.
Και ούτε θα συμφωνήσουμε το κόστος της ανυπαρξίας του να το μεταφέρουμε στις πλάτες των πολιτών.
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση που περιλαμβάνει πρώτα και κύρια δράσεις και ενέργειες για την μείωση και εξορθολογισμό των δαπανών, όπως επίσης και ενέργειες άμεσης ρύθμισης των οφειλών προς ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ.

13 σχόλια:

kil bil είπε...

Καλα τα λες Βασίλη. Άλλα Ποιος σ ακούει. Έχασες τις εκλογές επειδή δεν ήσουν επικοινωνιακός(ας προσεχες). Τώρα ξυνισμενα παλιά σταφύλια. Λυπάμαι.

Ανώνυμος είπε...

kil bil ψηφισε κοσματοπουλο τοτε που ειναι επικοινωνιακος και τα λεει ωραια και χαριτωμενα

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΕΙΣ ΓΙΑ ΗΣΟΥΝ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΜΦΙΒΑΛΟ ΑΝ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙΣ ΤΑ ΨΩΜΙΑΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΟ 2014

Ανώνυμος είπε...

αν τάλεγε καλά θα έπρεπε να απολογηθεί γιατί επί 5 χρόνια ως Δήμαρχος, επέτρεψε οι βελβεντινοί να καταβάλουν τέλη καθαριότητας 1,1€ ανά τ.μ. ενώ οι Σερβιώτες 0,80. Και μιλάω γι αυτούς γιατί είναι περίπου ίσοι πληθυσμιακά. Εκτός αν στο Βελβεντό η καθαριότητα γινόταν π.χ. καθημερινά και στα Σέρβια 3 στις 4 μέρες. Και έχει και σημασία να μάθουμε πόσα οφείλουν συνολικά την 7ετία αυτή οι δημότες του οικισμού των Σερβίων και πόσα αυτοί του Βελβεντού.
κ. Ζορμπά και κ. Ζυγούρη (γνώστες περί των οικονομικών) μήπως εσείς μπορείτε να ψάξετε και να μας δώσετε τέτοια στοιχεία;

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς κ.Κων/λε δυστυχώ΄ς ο δήμαρχος είναι εκτός χρόνου και τόπου, άλλα πράγματα τον ενδιαφέρουν και τον κόσμο τον έχει γραμμένο μη πω που.Να δούμε ποιος δημοτικός σ΄υμβουλος θα τολμήσει να ψηφίσει την πρότασή του για αυξήσεις.Κάνας χρόνος ακόμη τους εμεινε και μετά να δούμε πως θα κοιτάνε τον κόσμο στα μάτια και θα ξαναζητήσουν ψήφο

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Κωνσταντόπουλε
Μπράβο στους Συνβούλους σου αλλά και στους ανεξάρτητους.
Πρέπει όμως να δείτε πως πληρώθηκε, ενώ χρωστάει 30.000 για νερά

kil bil είπε...

Μάλλον δεν καταλάβατε.Κωνσταντόπουλο ψήφισα. Είχα και θείο υποψήφιο.

Ανώνυμος είπε...

Ρε κωνσταντοπουλε ειχες πει θα ασχολουσουν με τα νερα του δημαρχου..ρι εγινεεεε? Κινηθειτε νομικα..ελεος πια

Ανώνυμος είπε...

Μόνο τα λεφτά του κοσμάκη μπλοκάρουν, όταν είναι να πληρώσουν
Του Δημάρχου και μερικών Συμβούλων, Προέδρων που χρωστάνε στο Δήμο είναι στο απυρόβλητο.

ai-vreS είπε...

Έχεις στοιχεία για τους Συμβούλους 6.30;

Ανώνυμος είπε...

Β. Κωνσταντόπουλος

Εμείς ασχοληθήκαμε με το χρέος του δημάρχου από απλήρωτα νερά, βάζοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως θεσμικά επιβάλλεται, γιατί δεν γνωρίζαμε λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Ο δήμαρχος τότε απάντησε ότι θα κάνει έλεγχο του υδρομετρητή και εφ' όσον είναι σωστός θα αναγνωρίσει το χρέος του.
Σε εκ νέου ερώτησή μου, μας απάντησε ότι ο υδρομετρητής ελέγχθηκε από την ΔΕΥΑΚ και την εταιρεία ύδρευσης της Λάρισας και βρέθηκε σωστός και τον επανατοποθέτησε.
Έτσι στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμαρχος αναγνώρισε το χρέος του και ζήτησε να γίνει ρύθμιση του χρέους αυτού ύψους 12.709,50 €, που με τις προσαυξήσεις είχε φθάσει στις 13.436,73 €, σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως από τον νόμο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες και προφανώς και ο δήμαρχος.
Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε το αίτημα του δημάρχου και ήδη έχουν παρακρατηθεί δύο δόσεις από την οφειλή αυτή (βλέπε διαύγεια).

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για την ενημερωση, δεν το γνωριζα

Ανώνυμος είπε...

Τα 12 χιλιάρικα ήταν για το δευτερο εξάμηνο του 2014. Από τότε εχουν να βγάλουν λογαριασμούς νερών. Ως τώρα θα μαζεφτηκαν τρεις φορες τόσα. Να τα λές όλα Βασίλη.
Ανώνυμος και ανεξαρτητος.

Το Προφίλ μας