Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζόπτωση και πλημμύρες στην Π.Ε. Κοζάνης.

Σε απόγνωση είναι οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες των χωριών Πύργων και Μεσόβουνου του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης καθώς, εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, είδαν υποδομές αλλά και την παραγωγή τους να καταστρέφονται με  κίνδυνο να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα.
Συγκεκριμένα, η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης, την Τρίτη 23.05.2017 και συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, επέφερε ολοσχερή καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειές μήλων και κερασιών στους Πύργους. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των αγροτών 1.200 στρέμματα με μηλιές και 600 στρέμματα κερασιών, καταστράφηκαν.
Οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στις μόνιμες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών δικτύων, που παρά τη χρήση τους (από τα 2.500 στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή, τα 700 διαθέτουν μόνιμες αντιχαλαζικές εγκαταστάσεις), δεν έγινε κατορθωτό να προστατευθεί η παραγωγή. Αντίθετα εξαιτίας του βάρους στα δίχτυα από το χαλάζι, υποχώρησαν οι κατασκευές, παρασέρνοντας και τα δέντρα.
Έντονες ανησυχίες προκαλεί και το γεγονός ότι η καταστροφή δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά αλλά και την επερχόμενη καθώς πρόβλημα προκλήθηκε και στα «μάτια» που θα καρποφορούσαν την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Να σημειώσουμε ότι πριν ένα μήνα οι αγρότες ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με  μεγάλες ζημιές εξαιτίας παγετού που είχε πλήξει τους Πύργους, το Μεσοβούνο και τα Κομνηνά. Ενώ σήμερα, έπειτα από 2 χρόνια, καταβάλλονται στους παραγωγούς στους  Πύργους, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές του 2015 και αυτές να είναι πολύ λιγότερο από το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.
Καταστροφές όμως δεν καταγράφονται μόνο στις καλλιέργειες αλλά και σε υποδομές με δρόμους που υπέστησαν καθιζήσεις, αποθήκες και σπίτια που πλημύρισαν. Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης δημιούργησε προβλήματα στο λαό της περιοχής, στο οδικό δίκτυο και της πόλης της Κοζάνης όπου πλημμύρισαν δρόμοι και πεζοδρόμια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει και η πυροσβεστική. Προβλήματα, που αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
-Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
-Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Κοζάνης, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
-Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
-Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

 Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας