Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Βενιζέλος: Μας οδηγούν στο διαρκές μνημόνιο 5

Το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος 2012-2017» (εκδ. Επίκεντρο) παρουσιάστηκε χθες το βράδυ.
Η παρουσίαση έγινε από τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, και τον καθηγητή και πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην κατάμεστη αίθουσα «Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στον εθνικολαϊκισμό, όπως είπε, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για το ότι στο Eurogroup δεν έκλεισε η αξιολόγηση, ούτε καταβλήθηκε η δόση ενώ δεν ελήφθη απόφαση για το χρέος επισημαίνοντας πως υπάρχει ελπίδα η αξιολόγηση και η δόση που αναμένει το υπουργείο Οικονομικών να κλείσουν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Το ζήτημα του χρέους μπορεί να είναι η δίοδος να βγει η χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, εφόσον στον ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψουν τις μεταμορφώσεις του εθνικολαϊκισμού που την εμποδίζουν 2,5 χρόνια τώρα. Πρέπει να καταρριφθούν οι μύθοι που εξακολουθούν να υπάρχουν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με την αποδοχή υψηλών πλεονασμάτων που δέχθηκε μέχρι το 2022 «προσχώρησε στη πιο σκληρή γερμανική λογική».


Υπερασπίστηκε το PSI του 2012 εξηγώντας λεπτομερώς ότι τα Ταμεία δεν έχασαν ενώ μπήκε η βάση για την διευθέτηση του χρέους την οποία εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως χρειάζεται απεικόνιση του σε παρούσα αξία μέσα από μία μελέτη βιωσιμότητας, σημαντική παρέμβαση στους τόκους, ώστε να αποσυμφορηθούν τα έτη (΄22, ΄23, ΄24, ΄25) στα οποία έχουν “φορτωθεί" οι τόκοι από την περίοδο χάριτος (12-22) και συνολική παρέμβαση για όλα τα δάνεια των Μνημονίων.
Για τη δέσμευση Τσίπρα πως δε θα εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς ρύθμιση του χρέους είπε ότι αυτό θυμίζει το...«ο Μαρκήσιος ζούσε μέχρι που πέθανε!» .«Μας οδηγούν στο διαρκές μνημόνιο 5» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε ότι «προφανώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο γιατί έγιναν λάθη και μόνη λύση είναι η ανάπτυξη» και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να λύσει το θέμα με την είσοδό της στο ευρώ, τότε που απολάμβανε επιτόκια επιπέδου Γερμανίας. Μίλησε για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος (απουσία συναίνεσης, κομματικό κράτος, παροχές κοκ) ενώ εξήρε τον ιδιαίτερο ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Είπε όχι στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ», υπενθύμισε, αναφέροντας την αντίδρασή του στην περίφημη πλέον πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξήγησε τη σημασία του PSI και θέτοντας το ερώτημα «γιατί η Ελλάδα δεν προχώρησε σε στάση πληρωμών το 2010»,όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Θα το κλείναμε το δημόσιο, γιατί το έλλειμμα ήταν πάνω από 25 δισ. ευρώ και οι μισθοί και οι συντάξεις που έπρεπε να πληρωθούν ανέρχονταν σε 10,5 δισ.. Αυτά τα λεφτά δεν υπήρχαν καν».
Επίσης μίλησε για ατέλειες στη διαπραγμάτευση που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η Άννα Διαμαντοπούλου, βουλευτές και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Β. Κεγκέρογλου, Χ. Κεφαλίδου, Κ. Μπαργιώτας κ.α) ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ (Γ. Βρούτσης, Δ Σταμάτης, Μ Βαρβιτσιώτης κα), ο Γιώργος Φλωρίδης, καθηγητές και ακαδημαϊκοί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: Eurokinissi /INTIME NEWS

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας