Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ο Σύλλογος Βελβεντινών Κοζάνης για τον Ακάθιστο Ύμνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ο Σύλλογος Βελβεντινών Κοζάνης προσήλθε και συμμετείχε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (31-3-2017) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

50 και πλέον εκδρομείς από το Σύλλογο Βελβεντινών Κοζάνης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου, προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού για την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και συμμετείχαν σ’ αυτήν συμπροσευχόμενοι και σιγοψάλλοντας τους πολύ γνωστούς και αγαπητούς στο λαό μας ύμνους του Ακαθίστου: Το προσταχθέν μυστικώς λαβών εν γνώσει…’’, από τον Κανόνα ‘’Ανοίξω το στόμα μου και πληρωθήσεται πνεύματος…’’,
το παγκοσμίως γνωστό Κοντάκιον ‘’Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…’’ και ακροάστηκαν με άκρα ησυχία, κατάνυξη και ευλάβεια τους Χαιρετισμούς με τους 12 Οίκους: ‘’Άγγελος πρωτοστάτης, ουρανόθεν επέμφθη ειπείν τη Θεοτόκω το Χαίρε…’’,  ‘’Ω, πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα των πάντων Αγίων Αγιώτατον Λόγον…’’.

Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες, Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας και  Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά. Το ‘’Άσπιλε, αμόλυντε…’’ και το ‘’Και δος ημίν Δέσποτα…’’ έψαλαν αντίστοιχα η Δήμητρα Κίτση και ο Γιάννης Παπαγόρας.

Τους 12 Οίκους και τους στίχους των Χαιρετισμών απάγγειλε εμμελώς (με εναλλαγή των ήχων) ο π. Κωνσταντίνος, σε ήχο πλ. του δ’ εκ του Νη, σε ήχο πλ. δ’ εκ του Γα, σε ήχο βαρύ διατονικό εκ του Ζω, σε ήχο γ’, σε ήχο α’ και σε ήχο πλ. α᾿.

Ο Ακάθιστος ύμνος έχει την ιστορική του αρχή (Αύγουστος 8, του 626 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη όπου εψάλη για πρώτη φορά ‘’ορθοστάδην’’. Περιέχει ιστορικά στοιχεία από τον Ευαγγελισμό, από τη Γέννηση του Χριστού, την Προσκύνηση των Μάγων, την υποδοχή κατά τον σαραντισμό στο Ναό από τον Συμεών, στο α’ μέρος. Στο β’ μέρος (Γ’ και Δ’ Στάση των Χαιρετισμών) θεολογικές ερμηνείες των γεγονότων και της ‘’νέας κτίσης’’ που εμφάνισε ο Κτίστης. Η μεταφορά του Ακαθίστου Ύμνου από τον Αύγουστο στη Σαρακοστή συνδέεται με τον Ευαγγελισμό επαυξάνοντας τη μεγάλη θεομητορική γιορτή, που αποτελεί ‘’της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον’’.





Η παρουσία του Συλλόγου των Βελβεντινών της Κοζάνης, μας χαροποίησε και μας συγκίνησε. Είδαμε πρόσωπα αγαπημένα νεότερα και παλαιότερα (μερικά και από την παιδική μας ηλικία). ‘’Για κοίτα με καλά, με θυμάσαι;’’. Την κοίταξα κι εγώ διερευνητικά. ‘’Πού γεννήθηκες;’’, μου είπε η Στέλα Πέτρου Λάκκα ανασκαλίζοντας τη μνήμη μου. Τη θυμήθηκα. Το σπίτι της, δίπλα στο πατρικό μου το ‘’Κωστάδικο’’ στα Φιγκαταλώνια, όπου γεννήθηκα.

Μετά την Ακολουθία του Ακαθίστου τα μέλη του συλλόγου προσήλθαν στο ζεστό και φιλόξενο αρχονταρίκι για το σαρακοστιανό κέρασμα.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Αθηνά Παφύλη-Δεδούση. Ο σύλλογος έχει 100 εγγεγραμμένα  μέλη και το συμβούλιο είναι 7μελές. Πραγματοποιεί εκδρομές και εκδηλώσεις με ειδικούς επιστήμονες για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην Κοζάνη, όπως ομιλίες για την αποβολή του άγχους, για θέματα καρδιολογίας κ.ά. Την Τετάρτη μετά του Θωμά τα μέλη συγκεντρώνονται στο χώρο του Συλλόγου και κάνουν το ‘’τσούγκρισμα των αυγών’’, των κόκκινων πασχαλιάτικων αυγών, απευθύνουν ευχές: ‘’Χριστός Ανέστη’’ και αντιφωνούν το ‘’Αληθώς Ανέστη’’. Διακηρύττουν την Ανάσταση του Χριστού. Κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται στο γραφείο του συλλόγου: τσάι, καφές, ανανεώνουν τη σχέση, συνδράμουν, συζητούν, προγραμματίζουν εκδηλώσεις.

Η Παναγία μαζί σας, συμπατριώτες! Καλή Μεγαλοβδομάδα και καλό Πάσχα!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
1-4-2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας