Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Παπακωνσταντίνου «αποστομώνει» Τσίπρα με αριθμούς και στοιχεία για τα όσα είπε στον Χατζηνικολάου!

«Είχα πάλι την τιμητική μου στη χθεσινή συνέντευξη Τσίπρα στον Χατζηνικολάου….», σχολίασε στα social media ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και σταχυολόγησε αριθμούς και στοιχεία για να δώσει «πληρωμένη» απάντηση στον πρωθυπουργό.
Ειδικότερα, όπως έγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:
«ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας πω, από τον πρώτο χρόνο, από το 2010, έχω δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργού, που έλεγε «του χρόνου είμαστε στο ξέφωτο. Του χρόνου βγαίνουμε στην ανάπτυξη». Πώς να εμπιστευτεί ο κόσμος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διαφορά λοιπόν είναι ότι, όταν τα έλεγε αυτά ο Παπακωνσταντίνου, είχε ακόμα η Ελλάδα έλλειμμα 10 και 11% και τώρα έχει 4% πλεόνασμα.»
Μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις (χωρίς φόβο και πάθος…) για το πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2016 – γιατί δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι:
1) Έχουμε πλέονασμα σήμερα γιατί το τρισκατάταρο ΠΑΣΟΚ μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα από 10% (συνολικό έλλειμμα πάνω από 15%) που το παρέλαβε το 2009 στο 2% του ΑΕΠ το 2011.
2) Η πρωτοφανής αυτή μείωση 8 μονάδων έγινε (προφανώς) με δημοσιονομικά μέτρα, και μάλιστα κυρίως από την πλευρά των δαπανών, τα οποία (επίσης προφανώς) καταψήφισε ΟΛΑ ο ΣΥΡΙΖΑ (και η ΝΔ για να μην ξεχνιόμαστε)
3) Την περίοδο 2012-14 συνεχίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο και μετατράπηκε σε πλεόνασμα το 2014 – για να επιδεινωθεί πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ το αλήστου μνήμης έτος 2015.
Το 4% πλεόνασμα του 2016 λοιπόν έχει ρίζες, δεν προήλθε μαγικά, ούτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει διαχείριση ενώ οι προηγούμενοι όχι (μάλλον το ανάποδο συμβαίνει….). Οι ρίζες είναι δύο ειδών:
Πρώτον, τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2010-14, κυρίως όμως του 2010 και του 2011.
Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει (ελέω μνημονίου, αλλά και μερικές το 2010 πριν το μνημόνιο…) στα συστήματα δαπανών και εσόδων. Οι δαπάνες δεν έχουν πλέον αυτοματισμούς αύξησης, και ελέγχονται καλύτερα. Το δε σύστημα συλλογής εσόδων (πέρα από τις αυξήσεις στους κάθε είδους φορολογικούς συντελεστές) έχει σταδιακά βελτιωθεί, με αποτέλεσμα καλύτερη εισπραξιμότητα. (Γι αυτό και τα έσοδα θα αυξηθούν μη-γραμμικά όταν πάρει μπροστά η οικονομία.)
Τέλος, κακώς επιχαίρει η κυβέρνηση και ο Π/Θ για το 4% πλεόνασμα. Καλή η υπέρβαση του στόχου, αλλά υπάρχει λόγος που το πρόγραμμα προέβλεπε σταδιακή αύξηση του πλεονάσματος το 2016, 2017 και μετά – για να μην στραγγαλιστεί (περαιτέρω…) η οικονομία. Το 4% στην πράξη καθυστερεί την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

6 σχόλια:

Μάκης είπε...

Ανεξάρτητα με το ποιά θέση έχει κάποιος για τον Παπακωνσταντίνου, καλό θα ήταν να διαβάσει τις απόψεις του.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ειναι. Το πασοκ πηρε μετρα για μειωση του ελλειμματος. Χαρη στο πασοκ ο δασκαλος ο πενηνταρης με διετη ακαδημια και μηδεν προσοντα πηγε απ τα 1600 στα 1550 κι ο νεος ο τριανταρης με μεταπτυχιακα και γλωσσες πηγε απ τα 1300 στα 8 κατοσταρικα. Χαρη στο πασοκ επαιρνε ο συνταξιουχος χωρις να πληρωσει μια με εκας και δεν ξερω και γω τι υπολογισμους συνταξη παραπανω απ το μισθο του νεου ειτε δημοσιου ειτε ιδιωτη. Ηταν απολυτα λογικη η μειωση του ελλειμματος. Τελειο μιγμα. Δε θα την ξεχασουμε ποτε, ειδικα στην καλπη!

Ανώνυμος είπε...

Χάρη στο ΠΑΣΟΚ έμεινε στα αζητητα η λίστα λαγκαρντ την οποία τελεσίδικα παραποίησε ο παπακωνσταντινου

Ανώνυμος είπε...

Χαρη στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήρθε η λίστα στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

αχαχαχαχαχα, καλο το ανεκδοτο 2.44 ξερεις και αλλα; ειναι η λιστα που ο βενιζελος ειχε ενα χρονο σπιτι του, ο παπακωνσταντινου ειχε ξεχασει που εδωσε το cd και ο βενιζελος παλι εκρινε οτι δεν μπορει να αξιοποιηθει νομιμα!

Ανώνυμος είπε...

Η λίστα Λαγκαρντ έγινε φλάμπουρο από το ΣΥΡΙΖΑ και ένας ανεκδιήγητος Εισαγγελέας -Υπουργός του δήλωνε στη Βουλή ότι θα εισέπραττε από τη λίστα αυτή 2 δις σε έξι μήνες!!!!!!! Ο κόσμος ξέρει τι εισέπραξαν. ήταν και αυτός τόσο φιλαλήθης όσο και ο Τσίπρας που θα έσχιζε το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο και τόσες άλλες μπούρδες που υποσχέθηκε. Η ιστορία θα τον κατατάξει,δυστυχώς, πριν από το Σώρα. Ο αθεόφοβος μυαλό δεν έβαλε και συνεχίζει να λέει απίστευτα ψέμματα. Είναι αδιόρθωτος ο άνθρωπος. Το έχει μέσα του το ψέμμα.

Το Προφίλ μας