Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πασχαλινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε στο Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Την καθιερωμένη Πασχαλινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε (19-4-2017, Τετάρτη της Διακαινησίμου) στο Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Το Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Αντιοχέως (προστάτη των απανταχού Κουβουκλιωτών) βρίσκεται στις όχθες του μικρού κι απάνεμου κολπίσκου της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου, κάτω από τη Νεράιδα κι απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης (ΝΟΚ).

Η πασχαλινή Θεία Λειτουργία την Τετάρτη της Διακαινησίμου καθιερώθηκε από τον Σεβ. κ. Παύλο και επαναλαμβάνεται κατ’  έτος.

Δίνεται έτσι στον καθένα η ευκαιρία, όχι μόνο στους Κουβουκλιώτες αλλά και στους πιστούς των πλησιέστερων Ενοριών να συλλειτουργηθούν μαζί με (και από τον) Επίσκοπο, να ψάλλουν μαζί του (κι όλοι μαζί) το ‘’Χριστός Ανέστη’’, να δεχτούν το χαιρετισμό ‘’Χριστός Ανέστη!’’, να αντιφωνήσουν το ‘’Αληθώς Ανέστη!’’, να πάρουν ευλογία από το χέρι του Μητροπολίτη το πασχαλινό κόκκινο αυγό.

Δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβουν τον υμνογραφικό λόγο ως έκφραση και γεύση και εμπειρία υπαρξιακή: ‘’Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή’’ και ‘’Πάσχα το καινόν, Πάσχα το τερπνόν, Πάσχα Κυρίου Πάσχα…’’.

Γεύση κατ’ αρχάς υπαρξιακή, που όμως εξωτερικεύεται και κοινωνείται με τα πρόσωπα, γίνεται ένα πασχαλινό πανηγύρι χαράς: ‘’Πάσχα, εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα…’’.  

Κοινωνείται και προσφέρεται ως ‘’νέα κτίσις’’ απ’  άκρου εις άκρον της γης, αφού ‘’ηγέρθη ο Κύριος, θανατώσας τον θάνατον’’ και με τη διαβεβαίωση ‘’ότι υπάρχει Θεού Υιός, του σώζοντος το γένος των ανθρώπων’’. Ο φόβος όλων υπερβαίνεται με τον ειρηνικό χαιρετισμό του Χριστού, που προσφέρει σε όλους την αναστημένη ζωή Του.   

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο περιστοίχισαν στη Θεία Λειτουργία: ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας Αρχιερατικός Επίτροπος της Α.Π.Β., ο Οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης Εφημέριος Βαθυλάκκου, ο Πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Εφημέριος Ίμερας και Αύρας, ο Πρεσβ. Νικόλαος Κανταρζής Εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων, ο Πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης Εφημέριος Λευκάρων, ο Διάκονος Μάξιμος Γεωργόπουλος και ο διακονητής Βασίλειος Ποτουριάδης μαθητής Λυκείου από το Βαθύλακκο.



Στο Αναλόγιο έψαλαν ο καθηγητής πρωτοψάλτης Μιλτιάδης Ηλιάδης και ο ψάλτης Αχιλλέας Καγιόγλου (Μεσιανή).

Στο σύντομο κήρυγμά του, πριν την απόλυση, ο Σεβ. κ. Παύλος έκανε αναφορά στην Ανάσταση του Χριστού, εξέφρασε τη χαρά του για τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Εξωκλήσι μέσα στη Διακαινήσιμο εβδομάδα, διαβεβαίωσε με ικανοποίηση το εκκλησίασμα ότι οι Έλληνες – μετά την απομάκρυνση για πολλές  δεκαετίες -  ξαναβρίσκουν την ταυτότητά τους και επανασυνδέονται μ’ αυτήν. Είναι αυτή η ταυτότητα που, όπως είπε, της οφείλει η Ευρώπη την υγιή πνευματική της οντότητα. Και ‘’τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας των Ελλήνων είναι δύο: Χριστός και πατρίδα’’, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Και συνεχάρη τις Ενορίες, που (και) με τις συνδρομές τους συνεχίζεται η αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Εξωκλησιού. Μια από αυτές, που συνεχάρη, είναι και η Ενορία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, που με την συνδρομή της έγινε η τοιχογραφία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη μέσα στην Κόγχη του Αγίου Βήματος. 

Με το αντίδωρο ο Σεβ. μοίρασε κόκκινα αυγά στους πιστούς. Ακολούθησε κέρασμα πασχαλινό στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Εξωκλησιού, που το ετοίμασαν και το πρόσφεραν οι γυναίκες των Ενοριών.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
21-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας