Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Μαθήματα από τη Μάλτα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Ευτυχώς η καταστροφή αποφεύχθηκε. Έστω και την τελευταία στιγμή επικράτησε η λογική και η κυβέρνηση κατέληξε στη συμφωνία της Μάλτας.
AΛΛΑ Αυτή η καταρχήν συμφωνία δεν είναι μόνο μια ισχυρή απάντηση στον παραλογισμό που επικρατούσε και κυριαρχούσε έως τώρα σε όλα σχεδόν τα κυβερνητικά επίπεδα από τα χαμηλά έως και τα πολύ υψηλά και εκδηλωνόταν με παλικαρισμούς και απειλές για «Κούγκι» και «Αρκάδι».
Είναι πρωτίστως ένα μεγάλο μάθημα οικονομίας, που καλό είναι να το μελετήσουν καλά όλοι όσοι ασκούν πολιτική και λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα και τον λαό.

Γιατί είναι ωραία τα λόγια τα μεγάλα και ακούγονται ευχάριστα οι κορόνες για σθεναρή αντίσταση στον «εχθρό» και άλλα παρόμοια και ηχηρά, αλλά η ουσία είναι ότι αυτή η συμφωνία που ανακοινώθηκε είναι επώδυνη, απείρως χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να επιτευχθεί τουλάχιστον το περασμένο φθινόπωρο και σηματοδοτεί την αποτυχία της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής.
Η χώρα δεν πήρε στη Μάλτα μόνο μια χειρότερη συμφωνία σε σχέση με αυτή που θα μπορούσε να πετύχει ακολουθώντας μια άλλη τακτική, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κράτησε σε αβεβαιότητα την οικονομία όλο αυτό το χρονικό διάστημα με ανυπολόγιστη ζημιά για τη χώρα.
Αυτή η ζημία δεν υπολογίζεται μόνο με τις αρνητικές συνέπειες που είχε σε όλες τις δραστηριότητες και εκφάνσεις της αγοράς το ρευστό σκηνικό, το οποίο μούδιαζε και παρέλυε την οικονομία.
Μεγαλύτερη ήταν η ζημία κυρίως γιατί όλες αυτές οι διαβουλεύσεις, οι αναβολές και οι παρατάσεις εμπόδιζαν την εκδήλωση πρωτοβουλιών και κρατούσαν ολόκληρη την οικονομία σε αναμονή και ομηρεία.
Οι διαχειριστές της οικονομίας για περίπου ένα και πλέον χρόνο αρνήθηκαν για μικροπολιτικούς λόγους να δώσουν χώρο στην οικονομία ώστε αυτή να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της και την «έπνιξαν» μέσα σε ένα μίζερο και σκοτεινό περιβάλλον.
Λίγο ακόμη εάν αυτή η αβεβαιότητα κρατούσε, τότε είναι βέβαιο ότι θα χανόταν η ανάπτυξη και αυτή τη χρονιά, όπως είχε άλλωστε χαθεί και το 2015 με τον ανεκδιήγητο Βαρουφάκη και το 2016 με τις ήξεις αφήξεις Τσακαλώτου.
Ευτυχώς την τελευταία στιγμή ο παραλογισμός ηττήθηκε. Τα μέτρα των 3,6 δισ. είναι επώδυνα, αλλά τουλάχιστον με τη συμφωνία διατηρείται ζωντανή η ελπίδα.
Η Μάλτα στάθηκε το Βατερλό της πολιτικής εκείνης που δεν στοχεύει στην εφαρμογή μιας συμφωνίας υπέρ της οικονομίας με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον λαό, αλλά μιας συμφωνίας που με τις παρατάσεις, τις αναβολές, τις κωλυσιεργίες και τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος θα γίνει πιο εύπεπτη από τον λαό. Κρίμα...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας