Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια καταδικάστηκαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης για το θάνατο το 2010 του μικρού Γιαννάκη από την Κοζάνη

του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr
Το τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 16 μηνών τον πρώην διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, σε 8 μήνες τη νοσηλεύτρια του ιδίου νοσοκομείου και 9 μήνες στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ειδικών παθήσεων Λοιμωδών Θεσσαλονίκης.
Οι δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια, κατά περίπτωση, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μόλις ενός έτους Γιαννάκη
από την Κοζάνη, που περιφερόταν για αρκετές μέρες, σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας και την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το 13 μηνών αγοράκι παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου ζουν οι γονείς του άτυχου αγοριού, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού τους, το Μαμάτσειο της Κοζάνης και το Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας, όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε το αγοράκι διαγνώστηκε «γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα». Στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από παραλείψεις των κατηγορουμένων, όπως επί παραδείγματι ότι δεν χορηγήθηκε στο παιδί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια αυτό να αφυδατωθεί, ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα. Μετά από επιμονή των γονιών, o Γιαννάκης -όπως αποκαλείτο χαϊδευτικά- μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Λοιμωδών και μετέπειτα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξέπνευσε, έπειτα από περίπου μία βδομάδα νοσηλείας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από σηπτικό σοκ σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια στην οποία είχαν περιέλθει ζωτικά του όργανα.
Πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, μία νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών ενώ επέβαλε την ποινή των  18 μηνών στον άλλοτε αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Λοιμωδών Θεσσαλονίκης.
Σπύρος ΚΟΥΤΑΒΑΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/ugeia/item/46761-dyo-giatroi-kai-mia-nosileytria-katadikastikan-sto-efeteio-thessalonikis-gia-to-thanato-mikroy-giannaki-apo-tin-kozani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας