Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Πρόγευση Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα για το 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Πρόγευση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν για το 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού η προσέλευσή του (7-4-2017, Παρασκευή προ των Βαΐων) στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού και το ‘’μάθημα’’ που έγινε σ’ αυτόν.

Εννοώ πρόγευση βιωματική, γιατί την μαθησιακή την έλαβαν με μεγάλη επιτυχία οι μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου στο σχολείο τους από τις δασκάλες τους, όπως αποδείχτηκε από τις απαντήσεις και το λόγο των νηπίων στις ερωτήσεις του π. Κωνσταντίνου περί των αγίων ημερών και γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Οι 30 και πλέον μικροί μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου Βελβεντού συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς τους, Άννα Τσιανάκα, Άσπα Παπαμίχου και Εύα Ζίγκου ήρθαν στον ι. ναό του Αγίου Διονυσίου για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Στο Ναό υποδέχτηκε το σχολείο (μαθητές και νηπιαγωγούς) ο π. Κωνσταντίνος.

Το βιωματικό ‘’μάθημα’’, ως συνέχεια του μαθησιακού στο σχολείο, έγινε στον Κυρίως Ναό, ξεκίνησε με προσευχή κι οι μαθητές απάγγειλαν το ‘’Πάτερ ημών’’.

Ο παπάς έδειξε στους μαθητές μία-μία τις εικόνες που αντιστοιχούσαν σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στα γεγονότα του Πάθους του Κυρίου: από την Έγερση του Λαζάρου, την Είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον Νυμφίο, τον Νιπτήρα (=πλύσιμο των ποδιών των Μαθητών από το Χριστό), τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, την Ταφή και την Ανάσταση του Κυρίου. Τους έψαλε στίχους από το ‘’Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός’’, από τα Εγκώμια: ‘’Η Ζωή εν τάφω…’’, ‘’Άξιον εστί…’’, ‘’Έραναν τον τάφον, αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι’’ και το ‘’Χριστός Ανέστη’’. Οι μαθητές συνόδευαν με τις νηπιακές, αγνές φωνούλες τους κι ήταν αυτό το συνολικό φωνητικό μείγμα συγκινητικό, θύμιζε το ‘’Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον’’.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο κάθονταν και πρόσεχαν οι μικροί μαθητές τη ‘’διδασκαλία’’ και κυρίως οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις και ο λόγος τους: ‘’Λάζαρε, δεύρο έξω’’ και μου το εξήγησαν μάλιστα. Λάζαρε, βγες έξω. Έλεγαν: Ο Ιησούς Χριστός, μπήκε στα Ιεροσόλυμα καβάλα σ’ ένα γαϊδουράκι, τα παιδιά φώναζαν Ωσαννά! και έστρωναν τα ρούχα, οι μεγάλοι κουνούσαν τα βάγια.

Ήξεραν ότι αυτή η Εβδομάδα λέγεται Μεγάλη και οι ημέρες της λέγονται Μεγάλες. Μεγάλη Δευτέρα κ.ο.κ.

Ήξεραν τα γεγονότα των Μεγάλων αυτών Ημερών: του πλυσίματος των ποδιών των μαθητών από το Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο (εντόπισαν μάλιστα πάνω από την Ωραία Πύλη την εικόνα του Μυστικού Δείπνου), την Προδοσία από τον Ιούδα ‘’για 30 αργύρια’’, τη Σύλληψη και την αντίδραση του Πέτρου με το κόψιμο του αυτιού, την κόκκινη χλαμύδα, το καλάμι ως εμπαιγμό του βασιλικού σκήπτρου, το ακάνθινο στεφάνι, τη Σταύρωση στο Γολγοθά, την ανάθεση της Παναγίας στον Ιωάννη, ‘’να την προσέχει σαν μητέρα του!’’. Λέξεις, όπως ‘’διψώ!’’ και την ανταπόκριση του στρατιώτη με το σφουγγάρι, το ξίδι και το κοντάρι με το οποίο ακούμπησε τα χείλη του Χριστού, τη λέξη ‘’τετέλεσται’’, την νύξη με λόγχη της πλευράς του Κυρίου, την ‘’αποκατέβαση’’ (= Αποκαθήλωση), την Ταφή και την ‘’μετά από τρεις μέρες!’’ Ανάστασή Του.

Ένα μεγάλο εύγε στους μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου Βελβεντού και ένα μεγάλο εύγε (οπωσδήποτε και κυρίως ) στις παιδαγωγούς-νηπιαγωγούς τους.

Γνωρίζω ότι και στα άλλα νηπιαγωγεία: Πλαρανορέματος, περιοχής Βαθυλάκκου, 1ο Βελβεντού, της Α.Π.Β. για να αρκεσθώ στα όριά της, γίνεται παρόμοια εργασία 

Γιατί όλα αυτά τα σπουδαία (που μας ταξιδεύουν στην απαρχή των γεγονότων και των προσώπων) οφείλονται στη νηπιαγωγό, στο ήθος της, στη ζέση της καρδιάς της και στην εσωτερική σχέση με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ζωή. Μια σχέση που παραδίδεται μέσα στην (και από την) Εκκλησία ήρεμα και υπεύθυνα από γενιά σε γενιά.

Αυτή η θεμελίωση είναι η πιο γερή βάση στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης την οποία οφείλουν, ως κόρη οφθαλμού, να διαφυλάσσουν όσοι, που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, τους ανέθεσε τον σχεδιασμό στα πράγματα της Παιδείας.

Οι μικροί μαθητές πρόσφεραν δώρο στον π. Κωνσταντίνο μια πασχαλινή κάρτα που έφτιαξαν στο σχολείο, ένα χειροποίητο καλαθάκι με κόκκινο αυγό και μια λαμπάδα στολισμένη με τον Σταυρό.  

Ο ιερός ναός πρόσφερε σε όλους ένα λουκουμάκι. 

Από την πρόγευση οι μικροί μαθητές θα περάσουν στη γεύση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συμμετέχοντας στις Ακολουθίες με τη φροντίδα των οικογενειών τους.

Καλή Μεγαλοβδομάδα και καλό Πάσχα!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
8-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας