Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ομιλία Φ. Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση σχετικά με το Πρωτογενή τομέα και τους αγρότες

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε το ΣΥΡΙΖΑ channel προσπαθείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ NEWS.
Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε τον κ.Μουλόπουλο αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ τον επιβάλατε στο ΔΟΛ .
Και μην μας λέτε για τη δήθεν άΔΟΛη  σχέση του με το Συγκρότημα.
Μία ακόμη μάταιη προσπάθεια να στήσετε καθεστώς , την ώρα που καταρρέετε.
  • Ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της Κυβέρνησης σας.
  • Μέρος του Τραπεζικού συστήματος χρησιμοποιείται απροκάλυπτα από την Κυβέρνηση για τον έλεγχο της ενημέρωσης,
  • Η ελευθερία του τύπου πάει περίπατο.
  • Οι δημοσιογράφοι σε ομηρία.
  • Ο Πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαφάνειας και διαπλοκής γίνεται γάτα Ιμαλαίων.

Μετά από τις χθεσινές μεθοδεύσεις το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολέμιος της διαπλοκής.
Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την Αριστερά.
Πάρτε το απόφαση τίποτα δεν θα σας σώσει από την κρίση του Ελληνικού λαού που θα είναι αμείλικτη.
Πήραμε την πρωτοβουλία ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και ζητήσαμε την σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, γιατί:
  • για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα. Είναι βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, που πρέπει να στηρίζεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
  • η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλη την Ελληνική περιφέρεια.
Εμείς κύριε Τσίπρα δεν πηδήξαμε στα τρακτέρ για να λαϊκίσουμε όπως εσείς στο παρελθόν.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ έχουμε σταθερούς και ακλόνητους δεσμούς με τον παραγωγικό κόσμο της υπαίθρου. 
Τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τις οργανώσεις των παραγωγών, την μεταποίηση και τους εξαγωγείς, που στηρίχθηκαν από εμάς μέσα στην κρίση και στήριξαν την οικονομία στην ελληνική ύπαιθρο.
Έδωσαν δουλειά και εισόδημα σε μια σειρά κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται ή έχουν συνάφεια με τον πρωτογενή τομέα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Πήρατε τόση φόρα που παραλίγο να μας πείτε ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όμως η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μπαίνει πλέον αυτές τις ημέρες στο τρίτο χρόνο διακυβέρνησης.
Μια Κυβέρνηση που παραπαίει απαξιωμένη και αναξιόπιστη.
Ηττημένη ηθικά και πολιτικά που έχει φτάσει την Ελλάδα στο κόκκινο.
Στο ζήτημα της Οικονομίας και της Β’ «αξιολόγησης» βρίσκεται στα πρόθυρα μιας  νέας  συνθηκολόγησης ηττημένου.
Υπογράφει μέχρι σήμερα ότι της ζητηθεί χορεύοντας στο ρυθμό των πλέον συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.
Ήδη φαίνεται να συζητά νέα πρόσθετα μέτρα, επώδυνα που  προσπαθεί να τα σπρώξει για μετά το 18 υποθηκεύοντας το μέλλον.

Όμως κ. Πρωθυπουργέ,
η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα ούτε με Μνημόνιο 3 Plus, ούτε με 4ο Μνημόνιο, ούτε με μόνιμο κόφτη, ούτε με μόνιμη επιτροπεία.
Δεν έχετε την νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε το μέλλον του Ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ψέματα, ούτε μπορείτε να βαφτίζετε το κρέας – ψάρι.
  • Κάνατε σημαία το κούρεμα του χρέους. Αρκεστήκατε σε πενιχρά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα αποδώσουν μετά από πολλά χρόνια.
  • Είπατε ότι θα «κλείσετε» γρήγορα την Β΄ αξιολόγηση. Και πάλι όμως καθυστερείτε και παρατείνετε την επικίνδυνη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά και στην οικονομία της χώρας.
  • Δηλώνατε ότι δεν θα δεχθείτε νέα μέτρα. Φαίνεται όμως ότι έχετε ήδη δεχθεί τη νέα μείωση του αφορολόγητου, τον μόνιμο «κόφτη» και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Ελπίζω να μην δώσετε  και  την εξάλειψη της προσωπικής  διαφοράς στις συντάξεις όπως ακούγεται.
  • Εγγυηθήκατε ότι θα επαναφέρετε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Τώρα φαίνεται  ότι αποδέχεστε  τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις.
Έχετε  γίνει πλέον ανέκδοτο στα χείλη της νεολαίας που σας τρολάρει:
Διαπραγμάτευση με ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιοπρέπεια με ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάπτυξη με ΣΥΡΙΖΑ.
Δουλειές με ΣΥΡΙΖΑ.
Προχωρείτε χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, ανίκανοι και αναποτελεσματικοί.
Είναι πια ορατό ότι οδηγείτε σε νέα αδιέξοδα.
Δείχνετε να τα έχετε χαμένα.
Γι αυτό ενώ έχετε τα γενέθλια της κυβέρνησης σας είναι βέβαιο , ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων μα  και εσείς οι ίδιοι δεν θα τα γιορτάσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
και στους αγρότες τάξατε λαγούς με πετραχήλια
Οι προεκλογικές σας υποσχέσεις ήταν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Τους εξαπατήσατε.
Μέσα από τις συζητήσεις που έκανα με τους εκπροσώπους τους όλους αυτούς τους μήνες σε όλη την Ελλάδα το συμπέρασμα είναι  ένα:
Τα αδιέξοδα, η απόγνωση και η απελπισία και στον πρωτογενή τομέα έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό είναι το έργο σας.
Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο πάρθηκαν τόσα πολλά αρνητικά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που οι αγρότες και οι άνθρωποι της υπαίθρου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι  το αίσθημα σε όλη την Ελληνική περιφέρεια.
Ας δούμε κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, τα έργα και τις ημέρες σας στον τομέα αυτό.

Και δεν μιλάμε για ένα ή δύο, αλλά για μια “ντουζίνα” βάρη.
12  μέτρα δυσβάσταχτα.

1ο Μέτρο: Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με  συντελεστή που αυξάνεται (από 1.1.2017 ) από το 13% στο 22 έως 45 %,
2ο Μέτρο : Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ (από 1.1.2017) με μικρές εξαιρέσεις. Αυτό θα κάνει το προηγούμενο μέτρο ακόμη δυσμενέστερο. (σας επισημαίνω ότι οι αγρότες έχουν μεγάλη αγωνία γιατί το 2016 πληρώσατε τις επιδοτήσεις του 2016 και το 50% των επιδοτήσεων του 2015 καταλαβαίνεται τι θα γίνει όταν θα πάρουν τα εκκαθαριστικά μέσα στο 2017).
3ο Μέτρο: φτάσατε στο σημείο να αυξήσετε την προκαταβολή φόρου στο 100% (από το 1.1.2017). Επιβάλατε τέλος επιτηδευματία επί πλέον 650 € για κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και αυξήσατε  το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και τα αγροτεμάχια.
4ο Μέτρο Μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται ουσιαστικά για πρόσθετη φορολογία εισοδήματος αφού για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το φορολογητέο εισόδημα και θα ανέλθουν μαζί με τις εισφορές για την υγεία στο 27% του εισοδήματος.
5ο Μέτρο:  Κατάργηση του ΟΓΑ που αποτελούσε μια σοβαρή κατάκτηση των αγροτών.
6ο Μέτρο: Αύξηση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών,  από το 13%  στο 23% το 2016  και από 1.1.2017 στο 24% και δεν ξέρουμε εάν έπεται και συνέχεια ενόψει δεύτερης αξιολόγησης.
7ο Μέτρο: Αύξηση του ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου οδηγώντας σε απόγνωση και εξαφάνιση τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους των νησιών λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής. Τίποτα δεν εγγυάται ότι η αναστολή που και εμείς ψηφίσαμε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν θα επανέλθει το 2018.
8ο Μέτρο: Επιβολή για πρώτη φορά ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί χωρίς κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα και επιβολή αυξημένου φόρου στη μπύρα από μικρές επιχειρήσεις. Σας λέγαμε από την αρχή μην το κάνετε αυτό εδώ σε αυτή την αίθουσα δώσαμε μάχη δεν ακούσατε.
9ο Μέτρο: Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες και αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά με τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα το κόστος ενέργειας θα πλήξει επί πλέον την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εκμεταλλεύσεων.
10 Μέτρο: Χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και τα capital controls. Οι αγρότες δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν και να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους. Οι μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα αδυνατούν να επενδύσουν στη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελληνική ύπαιθρο
11 Μέτρο: Αλλαγή της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος που οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών και καίριο κτύπημα στην κτηνοτροφία.
12 Μέτρο: . Μεταφορά των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ και καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ στο τέλος του 2016 άρχισε η κατάσταση να εξομαλύνεται,  αλλά στον ΕΛΓΑ η κατάσταση παραμένει τραγική. Υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες για άμεση εκτίμηση των ζημιών και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων. Λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας και της ανικανότητας της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα των μετακινήσεων του προσωπικού του ΕΛΓΑ, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά από όλα αυτά υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι δεν θα γονατίσουν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις το 2017;
Μετατρέψατε το αγροτικό εισόδημα σε αγροτικό επίδομα, αυτό είναι έργο δικό σας, έργο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Δεν φτάνουν μόνο αυτά κ.Πρωθυπουργέ,
Τραβήξατε χειρόφρενο και παγώσατε  το Προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020.
Στα 20 δισ που εξασφαλίσθηκαν το 2013-14 περιλαμβάνονται και περίπου 6 δισ για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του Προγράμματος σας ρωτώ όπως ρωτούν όλοι οι αγρότες και οι παραγωγικοί φορείς της υπαίθρου :
  • Γιατί δεν έχει ενταχθεί έστω και ένας νέος αγρότης στο πρόγραμμα, προσέξτε όχι εάν έχει κάνει αίτηση, αλλά εάν έχει ενταχθεί για να πετύχουμε την ζητούμενη ανανέωση της ηλικιακής πυραμίδας;
  • Γιατί δεν έχει γίνει προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης και τα σχέδια μεταποίησης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων και των επιχειρήσεων για βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας  των αγροτικών προϊόντων;
  • Γιατί δεν έχει γίνει προκήρυξη του μέτρου για τη δημιουργία νέων ομάδων παραγωγών και την χρηματοδότησή τους από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης; Γιατί δεν προχωρούν οι συμπράξεις καινοτομίας, τι περιμένετε να τελειώσει το πρόγραμμα;
  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει η αξιοποίηση των πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η εφαρμογή του μέτρου της ασφάλισης του εισοδήματος λόγω έντονων διακυμάνσεων των τιμών στις αγορές;
  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει το ταμείο εγγυοδοσίας για την δανειοδότηση αγροτών και επιχειρήσεων με πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015 – 2020;
  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία μικρών αλυσίδων απευθείας διάθεσης από τους αγρότες στους καταναλωτές των προϊόντων και η συνεργασία πρωτογενούς τομέα και τουρισμού;
  • Γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα προγράμματα προώθησης και στήριξης των εξαγωγών όταν όπως γνωρίζουμε 6 στα 10 προϊόντα πρωταθλητές των εξαγωγών μας είναι ποιοτικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα;
  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των γεωργικών συμβουλών και συμβούλων που είναι αναγκαίο για την υποβοήθηση των αγροτών για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών και της αγοράς; Για να μπορέσουν οι αγρότες να διαχειριστούν την έλλειψη νερού άρδευσης και να εφαρμόσουν φιλο-περιβαλλοντικές μεθόδους καλλιέργειας; Επί δυο χρόνια δεν αξιοποιήσατε τη διάταξη που είχαμε κάνει με το ΥΠΕΚΑ με τα φωτοβολταϊκά στους ΤΟΕΒ που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστος του ηλεκτρικού  ρεύματος μέχρι 50%. Βρηκατε 10 μεγάλα αρδευτικά που είχαν προταθεί στο πακέτο Γιούνκερ  είχε ξεκινήσει η ωρίμανση τους και σήμερα είναι στα αζήτητα. Το επισημάναμε με ερώτηση της ΚΟ, μας απαντήσατε  ότι θα τα προωθήσετε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.
  • Γιατί δεν έχετε ήδη αδειοδοτήσει με fast truck διαδικασίες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για να μπορούν να ενταχθούν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα;
  • Γιατί το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και θάλασσας έχει μηδενική απορρόφηση πόρων; Τι απαντάτε στους αλιείς και σε όσους δραστηριοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες, έναν πολύ δυναμικό παραγωγικό τομέα;

κ.  Πρωθυπουργέ,
Σας έχει απασχολήσει γιατί στις κινητοποιήσεις των αγροτών πρωτοστατούν οι νέοι ανθρωποι;
Γιατί καταλαβαίνουν καλύτερα από όλους μας, ότι τα μέτρα σας καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό.
Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται.
Ενώ κουβαλάτε το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης τα  αντιμετωπίζετε με απίστευτη αλαζονεία τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Και για όλα βέβαια φταίνε κάποιοι άλλοι. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής τίποτα δεν έχετε κάνει λάθος

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ  στήριξε και στηρίζει τους αγρότες, είναι ο κατ εξοχήν συνομιλητής τους.
Μαζί  αλλάξαμε την ύπαιθρο και την χώρα.
Είμαστε δίπλα τους στον αγώνα για επιβίωση.
Προκαλέσαμε τη συζήτηση όχι μόνο για να μείνουμε στην κριτική .
Θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί και εποικοδομητικοί.
Στο επίκεντρο των προτάσεων μας βρίσκεται η βαθειά μας πίστη ότι χρειάζεται ουσιαστική  περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, δεν αποφασίσουμε την κατανομή των επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την ταυτότητα της κάθε περιφέρειας, αυτός ο τόπος δεν έχει κανένα μέλλον.
Και σε αυτή τη στρατηγική που επαναφέρει στην πρώτη γραμμή την ιδέα της αποκέντρωσης , το επώνυμο ελληνικό προϊόν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών μας.

Καταθέτουμε 12 προτάσεις ανάπτυξης που είναι προϊόν συζήτησης και διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τους αγρότες και τους φορείς της ελληνικής υπαίθρου.
1η Πρόταση: Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά, οι ενισχύσεις να είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες, ο ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και εισροών να επανέλθει στο 13%, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και να δοθεί κίνητρο για τη δημιουργία νέων συλλογικών δομών με την επιστροφή 5 μονάδων Φ.Π.Α. στους οργανωμένους παραγωγούς.
2η Πρόταση: Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
3η Πρόταση:  Να παραμείνει ο  ΟΓΑ  φορέας ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας  και αφαίρεση  άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ αλλά τον επιβαρύνουν και να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους  αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ως μέσο  ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής.
4η Πρόταση: Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις  και επιχειρήσεις.
5η Πρόταση: Να καθιερωθεί αγροτικό Πετρέλαιο, σύμφωνα με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει στις 3-11-2015, για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Να στηριχθεί η επέκταση των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.
6η Πρόταση : Να γίνει εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή της σε νέους αγρότες και επιστήμονες και να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία για στροφή σε ποιοτικά προϊόντα και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.
7η Πρόταση:  : Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι, ώστε να προκύψει όφελος και για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές.
8η Πρόταση:    :  Για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ και της ΚΑλΠ  για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας  πρέπει όχι μόνο να προκηρυχθούν αλλά και να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις που εξασφάλισαμε  τα προηγούμενα χρόνια.
9η Πρόταση: Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
10η Πρόταση: Να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών και να διασυνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τις κοινοτικές  χρηματοδοτήσεις.
11η Πρόταση: Πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο στον ΕΛΓΑ. Επιτέλους δεχθείτε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει 7 φορές στη Βουλή και δίνει λύση στο θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού του. Αλλιώς οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, θα κάνουν μαύρα μάτια για να δουν το χρώμα του χρήματος.
12η Πρόταση: Προτείνουμε την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  για απόκτηση εμπειρίας και την ενίσχυση όλων των κοινωνικών υποδομών και των υποδομών παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της Ελληνίδας αγρότισσας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Οι προτάσεις αυτές είναι φανερό ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν από αυτή την Κυβέρνηση.
Όμως οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν.
Όμως το ζήτημα δεν είναι το “πότε” αλλά κυρίως το τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές  για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει είναι ουτε άλλο ένα πείραμα ούτε άλλη μια  ακόμη χαμένη ιστορική ευκαιρία για τον τόπο.
Το 2017 πρέπει να γίνει ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα.
Ορόσημο που θα σηματοδοτήσει την οριστική ήττα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, των δήθεν σωτήρων περιορισμένης χρήσης.
Ορόσημο που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ώριμη πολιτική σκέψη και δράση.
8 χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι η αλόγιστη σπατάλη της περιόδου 2004-2009 χρεοκόπησε τη χώρα, ελάχιστοι παραμένουν που δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μόνο ένας αξιόπιστος δρόμος για να μείνει η χώρα όρθια και να βαδίσει ένα δρόμο που οδηγεί μακριά από τα μνημόνια, την λιτότητα και την ύφεση.

Η  υλοποίηση μιας Εθνική Γραμμής με τρεις αλληλένδετους πυλώνες:
  • ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους -κάτι που εξ άλλου μας οφείλουν οι δανειστές ,
  • περιορισμό των ανεδαφικών και ασφυκτικών πλεονασμάτων μετά το 2018 και, φυσικά,
  • ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο παρεμβάσεων και ριζικών ανατροπών στην οικονομία, την κοινωνία και το Κράτος, για τη θεραπεία χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση -σε τελική ανάλυση- των αιτίων που μας οδήγησαν ως εδώ.

Αυτή η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ έχει ανάγκη μόνο από μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης , όπως την προτείνουμε , έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία να υλοποιηθεί.
Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί με αξιοπιστία, σχέδιο και σοβαρή τεκμηρίωση να βελτιώσει συγκεκριμένους όρους του τρέχοντος προγράμματος προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού.
Στους συντηρητικούς κύκλους των δανειστών να αντιτάξουμε, όχι τους λεονταρισμούς και τυχοδιωκτισμούς αλλά  την εθνικά υπεύθυνη στάση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Κκ Βουλευτές,
Είναι πραγματικά κρίμα που αυτά τα αυτονόητα εξακολουθούν να μην τα κατανοούν τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Τσίπρας αμετανόητα πολιτικά απερίσκεπτος ασκείται σε μια καθημερινή  προσπάθεια που δεν σχετίζεται με τις ανάγκες της χώρας αλλά την με κάθε τρόπο και κάθε μέσο παράταση της παραμονής του στην εξουσία.

Με τα γνωστά πια και παρωχημένα επικοινωνιακά κόλπα και  τακτικισμούς αναζητώντας τρόπους ώστε
  • αν δεν μπορέσει να παγιδεύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους τότε να τους κατασυκοφαντήσει
  • Αν δεν μπορεί να ελέγξει τα ΜΜΕ τότε να τα φιμώσει
  • Αν δεν μπορεί να υποτάξει τη λειτουργία των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών να τους υποβαθμίσει
Η χώρα χρειάζεται μια άλλη προοδευτική πολιτική, που θα αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες, τα μεσαία στρώματα που σήμερα φτωχοποιούνται από την κρίση και την πολιτική των Σύριζα/ΑΝΕΛ, τους οικονομικά ασθενέστερους που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη,  τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν στην χώρα τους.

κκ Βουλευτές,
Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών,  με την ουσιαστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να δράσει καταλυτικά για την άρση του σημερινού αδιεξόδου.
Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.
Που θα επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη.
Που θα διαμορφώσει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.
Και θα υπηρετήσει ένα νέο Εθνικό στόχο.
Να κρατήσουμε επιτέλους τα παιδιά μας στον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας