Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

H «Μηχανή του χρόνου» σε Μεσόβουνο και Πύργους

Μαρτυρίες επιζώντων από τα εφιαλτικά  γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και οδήγησαν στα Ολοκαυτώματα των Μεσοβούνου και Πύργων Εορδαίας, καταγράφει η εκπομπή «Στην μηχανή του χρόνου», συνεργείο της οποίας με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο βρίσκεται από το πρωί (σήμερα) στους δύο οικισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της έρευνας αυτής είναι η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισαν οι κάτοικοι των δύο ορεινών οικισμών του Βερμίου στην Αντίσταση ενάντια στον Γερμανό κατακτητή, καθώς  και το γεγονός, ότι η περιοχή θρήνησε τα πρώτα θύματα πανελλαδικά.
Αύριο Τετάρτη, οι συντελεστές της εκπομπής, θα ταξιδέψουν στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα συνομιλήσουν με προσωπικότητες που εργάστηκαν, μέσα από την μελέτη και την έρευνα, για την προβολή του σημαντικού ιστορικού κεφαλαίου, των Ολοκαυτωμάτων.
Η πρώτη αντίστασηΟ Χρήστος Βασιλόπουλος  μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης τόνισε ότι μέσα από την εκπομπή θέλει να αναδείξει την αντίσταση των κατοίκων ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές τον Οκτώβριο του 1941.Η εκπομπή θα καταγράψει το ανυπότακτο χωριό του Μεσόβουνου, οι κάτοικοι του οποίου μετά την ολοκληρωτική σφαγή το ξαναχτίζουν. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος το Μεσόβουνο χαρακτηρίζεται ως «γαλατικό χωριό» καθώς από κει  ξεκίνησε η πρώιμη μορφή των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων σε όλη την  Ευρώπη, με πρωτιά στην αντίσταση αλλά και στο αίμα που χύθηκε. Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν επίσης οι μελανές σελίδες της ιστορίας μας καθώς βασικό ρόλο στις εκτελέσεις των πολιτών διαδραμάτισαν και οι ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη: Μαίρη Κεσκελίδου- Δέσποινα Αμαραντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας