Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, με εισηγητή τον Γιάννη Μπίλλα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 08:00 το βράδυ, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοζάνης, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχία, Δημοκρατίας 27).

Ο Γιάννης Μπίλλας είναι εκπαιδευτικός - βιοκαλλιεργητής και ζει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εργάζεται για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία συμμετέχοντας στο http://apokoinou.com.
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ευθύμης Καραστάθης.

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, του εργαστηρίου με θέμα: «Περιαστικές Καλλιέργειες» που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Η συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση είναι ελεύθερη!!!

«Στις μέρες μας σχεδόν παντού ξεφυτρώνουν συλλογικότητες, ομάδες, κινήσεις και πολίτες που υιοθετούν άλλα νοήματα, άλλες σημασίες και άλλα προτάγματα στη ζωή τους με τα οποία και για τα οποία αξίζει κανείς να ζει σήμερα και όχι περιμένοντας με μεταφυσικό τρόπο την «έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα».
Η κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε δε θα βρεθεί «στα σπήλαια της ιδιώτευσης και της απάθειας» αλλά στις θορυβώδεις συνελεύσεις και δράσεις, όπου καθημερινά ανακαλύπτουμε ο ένας τον άλλο και τη χαρά του δημιουργικού και συλλογικού βίου, μετατοπίζοντας το «εγώ» μας προς το «εμείς». Τοποθετεί την οικονομία στη θέση του μέσου και όχι του σκοπού της ζωής υιοθετώντας αξίες ξεχασμένες από το καπιταλιστικό φαντασιακό, όπως η αυτενέργεια, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η χαρά του ελεύθερου χρόνου, ο αυτοπεριορισμός, η οικονομία της εγγύτητας, η διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια, ο πολίτης-δημιουργός έναντι του παθητικού καταναλωτή (προϊόντων και πολιτικών). Δημιουργεί ανταλλακτικές κοινότητες χρόνου, προϊόντων, χαριστικά παζάρια, τράπεζες σπόρων, συλλογικούς αυτοδιαχειριζόμενους λαχανόκηπους, συνεταιρισμούς παραγωγών και καταναλωτών, αλληλέγγυο εμπόριο, αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους, κινήσεις πολιτών για την κοινωνικοποίηση του νερού και της ενέργειας, δίκτυα οικοκοινοτήτων, πολίτες που εναντιώνονται και συγκρούονται για να μη γίνει στη Χαλκιδική το ορυχείο χρυσού και για να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στην Χίο, να μη γίνει η επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο όρος Οίτη και αλλού. Οργανώνει κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, συλλογικές κουζίνες, ραδιοσταθμούς στο διαδίκτυο και έναν απίστευτο αριθμό καινούργιων αντικαπιταλιστικών, αυτοδιαχειριζόμενων, αντιιεραρχικών συλλογικοτήτων. Όλα αυτά διέπονται από την αντίληψη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας μέσα από το πρόταγμα της αποανάπτυξης και της άμεσης δημοκρατίας, δημιουργώντας έναν άλλο ανθρωπολογικό τύπο και μια νέα νοηματοδότηση της ζωής».

Από το άρθρο του Γιάννη Μπίλλα
«Η επανανοηματοδότηση της ζωής ως ζητούμενο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας