Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο Koζανίτης Ιωάννης Μπασιάς διορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ

Στη σημερινή ακρόαση, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με την εταιρεία, τα προσόντα των δύο υποψηφίων, αλλά και τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας εν γένει. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Πάνο Σκουρλέτη, υποβλήθηκαν δεκάδες βιογραφικά για τις δύο θέσεις, προτού καταλήξει στα δύο συγκεκριμένα ονόματα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο υπέβαλε την παραίτησή της η προηγούμενη πρόεδρος και δ.σ. της ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, η οποία κατείχε αυτή τη θέση από την ίδρυση της εταιρείας. Στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε πρόσκληση για τον διορισμό νέου προέδρου και διευθύνοντα.
Στην ακρόαση που έλαβε χώρα σήμερα, κοινός τόπος των δύο νέων υποψηφίων ήταν η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος κατά τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια οικόπεδα. Υπογράμμισαν ότι η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρές προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι η πτώση της τιμής του αργού διεθνώς οδήγησε σε περιορισμό των επενδύσεων στην έρευνα και παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόοοδο των ερευνών σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν πιο εμπεριστατωμένες μελέτες που θα μειώσουν το ρίσκο αναφορικά με την ανάπτυξη του εκάστοτε κοιτάσματος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο που βρίσκεται η Κύπρος, δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη γεώτρηση. Βρισκόμαστε, όμως, σε μια καλή περίοδο γιατί αρχίζει να ανεβαίνει η τιμή του βαρελιού», ανέφερε.
Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Μπασιάς είπε ότι «υπάρχουν παγκοσμίως 112 περιπτώσεις ΑΟΖ με εκκρεμότητες μεταξύ κρατών στις οποίες παράγεται πετρέλαιο. Δεν είναι απαραίτητη η οριοθέτησή της προκειμένου να προχωρήσει με το έργο της η ΕΔΕΥ».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα ΕΛΠΕ και η Energean είναι τα εφαλτήρια για την ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα μας.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Μπέλλας μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία του αρχείου υδρογονανθράκων που διαθέτει το ΥΠΕΝ. Τόνισε σχετικά ότι «είναι τεράστιος πλούτος το αρχείο υδρογονανθράκων του υπουργείου και κάνουμε αγώνα για να το διασφαλίσουμε. Θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί γιατί φθείρεται εύκολα». Πρόσθεσε ότι «πλέον έχουμε νέα δεδομένα στο αρχείο μέσω της PGS, μόλις ψηφοποιηθεί θα είμαστε σε μια καλή φάση».
Επίσης, ο κ. Μπέλλας είπε ότι «χρειάζεται ένας ελεγκτικός μηχανισμός στην εταιρεία για το περιβάλλον, τις έρευνες και την παραγωγή». Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της ΕΔΕΥ, τονίζοντας ότι ακόμα και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ είναι υποστελεχωμένη.
Ακολουθούν τα σύντομα βιογραφικά των κ.κ. Ιωάννη Μπασιά και Σπύρου Μπέλλα.
Γιάννης Μπασιάς
Ο Γιάννης Μπασιάς γεννήθηκε το 1954, σπούδασε Γεωλογία στο ΕΚΠ Αθηνών και κατέχει διδακτορικό τίτλο στις Ιζηματογενείς λεκάνες από το Πανεπιστήμιο Πιέρ και Μαρία Κιουρί στο Παρίσι. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, στον τομέα των υδρογονανθράκων. Εργάστηκε ως πρόεδρος και δ.σ. στην Georex επί 16 έτη. Έχει συγγράψει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά και βιομηχανικά περιοδικά, με πρόσφατα άρθρα δημοσιευμένα στο Oil and Gas Journal για το πετρελαϊκό δυναμικό στο κανάλι της Μοζαμβίκης, της Γαλλίας και της Μαδαγασκάρης (2015) και τον μηχανισμό μετανάστευσης πετρελαίου στον Ισημερινό Ατλαντικό Ωκεανό για τις ΑΟΖ της Γουιάνας, του Σούριναμ και της Γαλλικής Γουιάνας (2016).
Σπυρίδων Μπέλλας
Ο Σπυρίδων Μπέλλας γεννήθηκε το 1965, σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και κατέχει διδακτορικό τίτλο στις Φυσικές Επιστήμες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Διετέλεσε οργανωτικό στέλεχος στην Ομάδα Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέλος στις Τεχνικές Επιτροπές αξιολόγησης των διαγωνισμών του ΥΠΕΝ για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Ελλάδας. Έχει διδάξει ως καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος) και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο Τμήμα Γεωεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Βερολίνου έχει συγγράψει 35 επιστημονικές εργασίες, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και συνεδριακούς τόμους, με συμμετοχή σε 22 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
πηγη:http://energypress.gr/
vetonews.gr
veΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/localnews/kozani/item/45191-o-kozanitis-ioannis-basias-dioristike-proedros-kai-diefthynon-symvoulos-tis-edev

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Γιάννη.Είναι άξιο τέκνο της περιοχής μας που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για την νεολαία μας.Οταν δουλεύεις προκόβεις και η πατρίδα όσο και αν αργήσει σε τιμά τελικά.Μπράβο και πάλι στο Γιάννη.

Ανώνυμος είπε...

τι γίνεται ρε παιδιά; αυτή η κυβέρνηση κάνει αξιολογικές διαδικασίες;

Ανώνυμος είπε...

http://mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7715:2016-11-21-09-07-08&catid=34:2009-03-27-09-23-09&Itemid=194

Το Προφίλ μας