Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση στο δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Tου Β. Κωνσταντόπουλου
Είναι ν’ απορεί κανείς με τον συντάκτη ή τους συντάκτες της ανακοίνωσης του δήμου σχετικά με την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι να απορεί για τον σκοπό, τον τρόπο, το πνεύμα, το ύφος και το σκεπτικό  της ανακοίνωσης.  Εκτός και αν υποθέτουν ότι δεν θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραπληροφόρηση.

Από το σκεπτικό της ανακοίνωσης προκύπτει περίπου ότι κακώς θέσαμε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ότι όλα έγιναν καλώς και σύμφωνα με τους νόμους.
Επιπλέον από τον τρόπο σύνταξης του δελτίου προκύπτει ότι μάλλον η ηγεσία της δημοτικής αρχής, δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτό. Γιατί το ύφος της ανακοίνωσης είναι σε εντελώς αντίθετο κλίμα με αυτό που επεκράτησε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Και για να γίνω περισσότερο σαφής.
Η συζήτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έγινε σε πνεύμα συναίνεσης μεταξύ όλων των παρατάξεων, με την δεδηλωμένη βούληση όλων των δημοτικών συμβούλων ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για την επιπλέον χρηματοδότηση του δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επιπλέον τόνισα στην τοποθέτησή μου, ότι εμείς δεν θα γίνουμε εισαγγελείς αλλά με την πρότασή μας αυτή στοχεύουμε να βοηθήσουμε τον δήμο και να ωφεληθούν όσο γίνεται  περισσότεροι συμπολίτες μας.
Και ενώ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν έκτακτη με σχεδόν μοναδικό θέμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενώ η ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης προέβλεπε να επεξεργαστούν οι υπηρεσίες σε συνεργασία με Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό από μέλη του δημοτικού συμβουλίου,  την τροποποίηση του τρέχοντος Προϋπολογισμού με συγκεκριμένες προτάσεις αυξομείωσης των κωδικών,  η δημοτική αρχή δεν προέβη σε καμία από τις παραπάνω ενέργειες.
Ήρθε στην συνεδρίαση ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση του Προϋπολογισμού και ότι τελικά το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο δήμος θα είναι αυτό που αρχικά εγκρίθηκε (500.000 € περίπου).

Εμείς ανακοινώσαμε στο σώμα ότι είχαμε επεξεργαστεί τον Προϋπολογισμό και ότι θα μπορούσε να γίνει τροποποίησή του εξοικονομώντας περίπου 700.000 €, που πιθανόν να ισοδυναμούσε με επιπλέον χρηματοδότηση με αντίστοιχο ποσό.

Η συζήτηση έκλεισε εκεί και δεν υποβάλαμε επιπλέον ενστάσεις,  θεωρώντας ότι η δημοτική αρχή ασκεί την διοίκηση του δήμου και ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για παραλείψεις δικές της ή των υπηρεσιών που θα έβλαπταν το συμφέρον του δήμου.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καταλυτική ήταν η πρόταση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αναγνωρίζοντας την ορθότητα της πρότασής μας, η οποία κατέληγε ότι  η όποια επεξεργασία και τροποποίηση του Προϋπολογισμού  να γίνει μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα πρέπει να αποδεχθεί την επιπλέον χρηματοδότηση. Στην πρόταση αυτή κι εμείς συμφωνήσαμε.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία της ανακοίνωσης. Αναφέρει:

«Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να προκύψει το ποσό με το οποίο θα επιχορηγηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού ήταν οι προβλεπόμενες» και ότι  «ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως καθορίζονται από την απόφαση του υπουργείου οικονομικών 2/57103/ΔΠΓΚ/23-06-2016»

Ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι:
1. Το ποσό με το οποίο θα έπρεπε να επιχορηγηθεί ο δήμος είναι πολύ μεγαλύτερο των 500.000 € που αρχικά έχει εγκριθεί.
2. Δεν ακολουθήθηκαν έγκαιρα  όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως καθορίζονται από την σχετική απόφαση του υπουργείου οικονομικών, οι οποίες εξειδικεύτηκαν με την εγκύκλιο 15 του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί αν αυτό γινόταν:
-Γιατί ο δήμος μας δεν έχει χρηματοδοτηθεί ως τώρα όπως έγινε με τους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, στερώντας πολύτιμα χρήματα από την αγορά της περιοχής που στενάζει;
-Γιατί από τον Ιούνιο που εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών δεν έγινε ούτε η αίτηση προς του Υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση;

Θέλουμε να μείνουμε εδώ, ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

Υ.Γ. Και μια συμβουλή προς τους συντάκτες. «Το σιγάν κρείττον εστί».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ? ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ.ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ.ΕΣΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ;ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ.ΑΜΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Το Προφίλ μας