Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

«Νικήσαµε. Ο Τζερόνιµο είναι νεκρός»

Το πρόσωπο του Μπαράκ Οµπάµα ήταν πετρωµένο σε µια έκφραση µεγάλης έντασης, καθώς όλατα µέλη της οµάδας εθνικής ασφάλειας είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το τραπέζι στην Αίθουσα Εκτάκτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου. Επικρατούσε σιωπή και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έπαιζε νευρικά µε το ροζάριό του. «Τα λεπτά περνούσαν σαν αιώνες», αφηγείται ο Τζον Μπρέναν, σύµβουλος σε θέµατα τροµοκρατίας. Η κωδική ονοµασία του Μπιν Λάντεν ήταν «Τζερόνιµο», όνοµα εµπνευσµένο από τον αρχηγό των Απάτσι που διέφευγε τη σύλληψη επί χρόνια. Ολοι παρακολουθούσαν στην οθόνη τον επικεφαλής της CIΑ Λίον Πανέτα να τους εξηγεί από την άλλη πλευρά της Ουάσιγκτον τι ακριβώς συνέβαινε στο µακρινό Πακιστάν. 

«Μόλις έφθασαν τον στόχο», ακούστηκε κάποια στιγµή. Πέρασαν µερικά λεπτά. «Εντόπισαν τον Τζερόνιµο. Εχουν οπτική επαφή», είπε. Και λίγο αργότερα: «ΤζερόνιµοΕΚΙΑ». Enemy Killed In Action. Εχθρός σκοτώθηκε εν ώρα δράσης. Απλώθηκε και πάλι σιωπή. Μετά ο Οµπάµα µίλησε: «Τα καταφέραµε». Οι 79 αµερικανοί κοµάντος µε τα τρία ελικόπτερα έφευγαν ήδη, µε το πτώµα του Μπιν Λάντεν, από το Πακιστάν, έχοντας στην κατοχή τους «τη µητέρα των σκληρών δίσκων»,δηλαδή όλα τα στοιχεία από τα κοµπιούτερ που χρησιµοποιούσε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, από ταοποία περιµένουν να αποκτήσουνπληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση του δικτύου τηςΑλ Κάιντα σε όλον τον κόσµο.

Και κάπως έτσι, το πιο χρονοβόρο, ακριβό και µανιασµένοανθρωποκυνηγητό στην ιστορία τελείωσε.

ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ.
Καθώς οι Αµερικανοί συνεχίζουν να πανηγυρίζουν για τον θάνατο του Οσάµα Μπιν Λάντεν, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για την επιχείρηση στο Αµποταµπάντ. Μπορεί τη ∆ευτέρα ο σύµβουλος αντιτροµοκρατίας του Λευκού Οίκου Τζον Μπρέναν να περιέγραψε στους δηµοσιογράφους πως τις τελευταίες στιγµές της ζωής του ο Μπιν Λάντεν ήταν οπλισµένος και πιθανώς χρησιµοποίησε και µια σύζυγό του ως ανθρώπινη ασπίδα. Οµως χθες, µε λιγότερες φανφάρες, ο Λευκός Οίκος ενηµέρωσε ότι τελικά ο αρχηγός της Αλ Κάιντα δεν ήταν οπλισµένος ούτε χρησιµοποίησε τη σύζυγό του, που τελικά µπορεί να µην ήταν καν η σύζυγός του αλλά µια άλλη γυναίκα. Επίσης έγινε γνωστό ότι 23 παιδιά και εννέα γυναίκες βρίσκονταν µέσα στο κτιριακό συγκρότηµα του Αµποταµπάντ. Οσον αφορά τη δηµοσιοποίηση των φωτογραφιών του νεκρού Μπιν Λάντεν – και ενώ στο ∆ιαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη κάποιες, προφανώς πλαστές –, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «η φωτογραφία του νε κρού Οσάµα Μπιν Λάντεν είναι φρικιαστική και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόµα εάν θα τη δώσει στη δηµοσιότητα».

ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνήθηκε χθες ότι γνώριζε καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο έδαφός της και εξέφρασε την ανησυχία της για την αµερικανική επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατό του, τονίζοντας ότι τέτοιες «µονοµερείς ενέργειες που γίνονται χωρίς άδεια δεν θα πρέπει να αποτελέσουν προηγούµενο για οποιοδήποτε κράτος, συµπεριλαµβανοµένων των ΗΠΑ». Τα αµερικανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο χρησιµοποιώντας «νεκρά σηµεία» όσον αφορά την κάλυψη των ραντάρ. Πακιστανικά µαχητικά σηκώθηκαν µόλις ενηµερώθηκαν, αλλά δεν υπήρξε εµπλοκή καθώς οι αµερικανικές δυνάµεις είχαν ήδη εγκαταλείψει τον πακιστανικό εναέριο χώρο.


Οι φόβοι της CIA πριν από το «πυρ»


Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ φοβήθηκε ότι οι Πακιστανοί θα υπονόµευαν την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν προειδοποιώντας τοναρχηγό τηςΑλ Κάιντα και εκείνοςθα προλάβαινε να διαφύγει, αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα που διηύθυνε τηνεπίθεση. Στηνπρώτη συνέντευξή του µετά την επιχείρηση στο Αµποταµπάντ του Πακιστάν, ο Λίον Πανέτα – που θα διαδεχθεί σε λίγο καιρό στην ηγεσία του υπουργείου Αµυνας τον Ρόµπερτ Γκέιτς – αποκάλυψε στο περιοδικό «Time» ότι πολύπριν δώσει την εντολή στον στρατηγό Ουίλιαµ Μακρέιβεν, επικεφαλής ∆ιοίκησης των Ειδικών ∆υνάµεων, να ξεκινήσει η επίθεση – κάτι που έγινε στις 1.22 µ.µ.(ώρα ΗΠΑ) την περασµένη Παρασκευή – η CIA διερευνούσε πιθανούς τρόπους διεξαγωγής της επιχείρησης. Μεταξύ αυτών ήταν η επίθεση στο κτιριακό συγκρότηµα είτε µεβοµβαρδιστικά Β-2 είτε µε πυραύλους Κρουζ, αυτές όµως οι εκδοχές τελικά αποκλείστηκαν λόγω της πιθανότητας «µεγάλων παράπλευρωναπωλειών», εξηγεί ο Πανέτα.

Τρίτη, 26/4
Ο Πανέτα είχε σύσκεψη µε 15 βοηθούς του προκειµένου να αξιολογήσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών που είχανσυλλεγεί για το κτιριακό συγκρότηµα του Αµποταµπάντ, όπουπίστευαν ότικρυβόταν ο Μπιν Λάντεν. Υπήρχαν δρακόντεια µέτρα ασφαλείας, µόνο τα παιδιά έβγαιναν από τοσπίτι για ψώνια καθώς στον περίβολο υπήρχε κήπος όπου καλλιεργούντο λαχανικά και οι ένοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια – σηµάδια ότι κάποιοσηµαντικό πρόσωπο έµενε εκεί –, οι αµερικανικοί δορυφόροιόµως δεν είχαν µπορέσεινα τραβήξουνούτε µία φωτογραφία του Μπιν Λάντεν ή κάποιουµέλους τηςοικογενείας του. Είχαν κατορθώσεινα φωτογραφίσουν τονέµπιστο αγγελιαφόρο του Μπιν Λάντεν, τον αδελφό του και τα µέλητων οικογενειών τους, φωτογραφίες που χρησιµοποίησαν οι άνδρες των ειδικών δυνάµεων περνώντας από όλα τα δωµάτια του σπιτιού για να αναγνωρίσουν τους ενοίκους. Στη σύσκεψη στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι από τουςσυµβούλους είχαν πάρει µέρος στην προσπάθεια της κυβέρνησης Κάρτερ να απελευθερώσει τους οµήρους που κρατούνταν στο Ιράν πριν από 30 χρόνια, άλλοι είχαν συµµετάσχει στην αποτυχηµένη επιχείρηση «Black Hawk Down» εναντίον των φυλάρχων της Σοµαλίας το 1993.«Τι θα συµβεί εάν καταρριφθούν τα ελικόπτερα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών και εµφανιστεί ο πακιστα νικός στρατός και αρχίζει να πυροβολεί;» ρώτησαν κάποιοι. «Πώς θα ξεφύγουν οι στρατιώτες µας τότε;». Πέµπτη, 28/4
Ο διοικητής της CIA, όπως περιγράφει ο ίδιος,κατέληξε στο συµπέρασµα ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να διατάξει την επίθεση, παρ’ ότι οι βοηθοίτου πίστευαν ότι οι πιθανότητες ο Μπιν Λάντεν να βρίσκεται εκεί ήταν µεταξύ 60% και 80%. Ετσι αποφάσισε να προτείνει την επιχείρηση στον πρόεδρο Οµπάµα. Στη συνάντηση-κλειδί της Πέµπτης στον Λευκό Οίκο, όπου ο Οµπάµα άκουσε όλατα επιχειρήµατα από τους συνεργάτες του για το αν πρέπει να σταλεί ή όχι η ειδική οµάδα των Navy SeAlS στο Πακιστάν, ο Πανέταισχυρίστηκε ότι το κάθε στοιχείο από µόνο του δεν αρκεί «αλλά εάν τα βάλεις όλα µαζί είναι τα σηµαντικότερα που είχαµε από το 2001, όταν περικυκλώσαµε τον Μπιν Λάντεν στην ΤόραΜπόρα». Ενα άλλο σηµαντικό επιχείρηµα ήταν ότι ακόµα καιεάν οι ΗΠΑ περίµεναν δενθα µπορούσαννα συλλέξουν πολλές νέεςπληροφορίες, αφού ήδη παρακολουθούσαν το σπίτι οκτώ µήνες.

Παρασκευή, 29/4

O μπαράκ Οµπάµα πείθεται από τον Πανέτα πως δεν θαωφελούσε άλλη αναµονή και ότι οιπληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί έδιναν µεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Ο επικεφαλής της CIA ενηµερώνεται ότι ο αµερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση µε τα ελικόπτερα και υπέγραψε την εντολή. Οταν αυτή φθάνει στα χέρια του ο Πανέτα ενηµερώνει τον στρατηγό Μακρέιβεν να ξεκινήσει και του λέει: «Πηγαίνετε στο Πακιστάν και πάρτετον Μπιν Λάντεν.

Εάν δεν τον βρείτε εκεί, φύγετε όσο πιο γρήγορα µπορείτε!».
Βρέθηκαν δίπλα του πριν από τρία χρόνια
Στρατοπεδευµένες µερικές εκατοντάδες µέτρα από το σπίτι όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν ήταν αµερικανικές στρατιωτικές δυνάµεις τον Οκτώβριο του 2008, σύµφωνα µε έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks. Οι αµερικανοί προετοιµάζονταν να εκπαιδεύσουν τους Πακιστανούς, που κατόπιν θα εκπαίδευαν τις συνοριακές µονάδες στη χώρα τους.

Παρακολουθώντας την επιχείρηση στον Λευκό Οίκο

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (πρώτος αριστερά)

δίπλα στον Μπαράκ Οµπάµα µαζί µε µέλη της οµάδας εθνικής ασφάλειας ενηµερώνονται για την εξέλιξη της επιχείρησης στην Αίθουσα Εκτακτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την ώρα που η επίθεση στο Αµποταµπάντ είχε ήδη αρχίσει, την 1η Μαΐου.

καθισµένοι από δεξιά: ο υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο σύµβουλος εθνικής ασφάλειας Ντένις Μακντόνοου και στην κορυφή του τραπεζιού ο ταξίαρχος Μάρσαλ Ουέµπ, αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων ∆υνάµεων. Ορθιοι από δεξιά: ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιµς Κλάπερ, ο Τζον Μπρέναν, σύµβουλος του προέδρου για θέµατα τροµοκρατίας, η Οντρεϊ Τόµασον, διευθύντρια της αντιτροµοκρατικής υπηρεσίας, ο Τόνι Μπίνκεν, σύµβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Μπιλ Ντέιλι, ο σύµβουλος εθνικής ασφάλειας Τοµ Ντόνιλον και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων ∆υνάµεων ναύαρχος Μάικ Μιούλεν. στο τραπέζι φαίνεται ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο έχει αλλοιωθεί ώστε να µη διαβάζεται 
TA NEA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας