Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μην πυροβολείτε τον πιανίστα ...

Toυ Γιώργου Λακόπουλου
Οι τρεις κυρίες του ΠΑΣΟΚ που εγκαταστάθηκαν ώς τώρα στο κτίριο Μπερλεµόντ στις Βρυξέλλες κουβάλησαν µαζί τους κάτι από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες θεσπίζονται για να... ισχύουν, ακούνε διαρκώς προβληµατισµούς για τις παραβιάσεις των Ελλήνων. Και κάνουν ό,τι µπορούν.

Η Βάσω Παπανδρέου προειδοποιούσε τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου για τη σπατάλη διπλωµατικού κεφαλαίου στο Σκοπιανό και έφερε την προειδοποίηση του Ντελόρ στον πρωθυπουργό Ζολώτα.

Η Αννα ∆ιαµαντοπούλου χτυπούσε τις καµπάνες στους υπουργούς του Σηµίτη για τη – µη – απορροφητικότητα κονδυλίων και τις αρχικές επιφυλάξεις των κοινοτικών σε ό,τι εν συνεχεία αποκλήθηκε «γκρικ στατίστικς».

Αυτά διακριτικά και µε ρίσκο.Γιατί οι επίτροποι εκπροσωπούν την Κοµισιόν και όχι τη χώρα προέλευσής τους.

Η Μαρία ∆αµανάκη παραβίασε τη διακριτικότητα, πήρε το ρίσκο στα ίσια και µετακίνησε την τραγωδία στην Τροία και τις προειδοποιήσεις της Κασσάνδρας.

Για να κάνει επίτροπος «ον κάµερα» τέτοια δήλωση θέλει πολιτικό τσαγανό. Ιδίως όταν απευθύνεται σε λαό που λάτρεψε τον «Αγγελο - εξάγγελο» του Σαββόπουλου: «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να µη µας πει κανένα». Σε πολιτικό σύστηµα που µένει κλεισµένο στα βαλκανικά τείχη του. Και σε κυβέρνηση που χάνει την µπάλα µε το παραµικρό, όταν δεν παίζει λάθος παιχνίδι σε λάθος γήπεδο.

Αποπροσανατολίζει η απόδοση της δήλωσης της Μαρίας σε «συµπαιγνία». Αντίθετα καρφώνει όσους ρίχνουν λουκουµόσκονη στο πικρό ποτήρι που ξεχείλισε λόγω κακών χειρισµών. Αυτό αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση. ∆υστυχώς το δίληµµα πλέον για την κυβέρνηση Παπανδρέου αυτό είναι: ή ισοπεδώνει τα πάντα στο εσωτερικό ή την ισοπεδώνουν στο εξωτερικό. Απόδειξη η σηµερινή εσπευσµένη σύσκεψη αρχηγών.

Συζητήσεις – και σχεδιασµοί – για ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα γίνονται. Η ∆αµανάκη πήρε χωνί και το φώναξε. ∆εν είναι ευχάριστο. Αλλά δεν πυροβολείς τον αγγελιαφόρο όταν δεν σου αρέσει το µήνυµα. Εννοείται ότι αν µια οικονοµία δεν έχει τις προϋποθέσεις, φεύγει από την ευρωζώνη. Ακριβώς γιατί δεν τις έχει. ∆εν είναι εκβιασµός, αλλά διακύβευµα. Και είναι άλλη υπόθεση γιατί η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει βαρύ κοινωνικό τίµηµα για να µείνει στο ευρώ. Αλλά κουτοπονηριές τύπου «δεν τους συµφέρει να φύγουµε» παρακάµπτουν τον χρυσό κανόνα της ευρωζώνης. Είναι µια ατάκα από το «Λεξικό του έξυπνου λόγου» του Πάσχου Μανδραβέλη: «Οποιος έχει τον χρυσό, φτιάχνει και τους κανόνες».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας