Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι 8 γυναίκες δήμαρχοι του «Καλλικράτη»

Από τους 325 δημάρχους της χώρας μόνον οκτώ είναι γυναίκες, ενώ καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί περιφερειάρχης. Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών -υπερκομματική, οργάνωση γυναικών που έχει ως στόχο να σπάσει το φράγμα του αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική- κάλεσε τις οκτώ γυναίκες δημάρχους που εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 σε μια τιμητική εκδήλωση και συνάντηση γνωριμίας στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου. Παρούσες, μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη που δέχθηκε τις παρατηρήσεις των οκτώ δημάρχων και η Γ.Γ. Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη.
Εισαγωγικά, η πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Έφη Μπέκου σημείωσε ότι αν και το 62% των αποφοίτων ΑΕΙ είναι γυναίκες, αυτές βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για «ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», μεταξύ των οποίων η πρωτοβουλία για την ίδρυση Γραφείων Ισότητας των Φύλων στην ΚΕΣΔΚΕ και στην επικείμενη Ένωση Περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο σημείωσε ότι στις περιφερειακές εκλογές σε σύνολο 3.204 υποψηφίων για όλα τα αξιώματα έθεσαν υποψηφιότητα 846 γυναίκες. Στη θέση του/της Περιφερειάρχη μεταξύ τριών υποψηφίων γυναικών δεν εξελέγη καμία, στη θέση του/της αντιπεριφεριάρχη εξελέγησαν 11 γυναίκες επί συνόλου 26 και για τη θέση συμβούλου 115 επί 817 υποψηφίων.

Στις δημοτικές εκλογές επί 37.982 υποψηφίων για όλα τα αξιώματα, οι γυναίκες υποψήφιες ήταν 11.099. Επί 99 υποψηφίων δημάρχων εξελέγησαν 8 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,5% μεταξύ των 325 δήμων. Στους δημοτικούς συμβούλους μεταξύ 6.522 υποψηφίων εξελέγησαν 1.537, δηλ. το 16,40% των υποψηφίων.

Οι οκτώ δημαρχίνες της χώρας είναι η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Αττικής κ. Μαρία Ανδρούτσου, η δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας/ Ν. Χαλκηδόνας κ. Ευτυχία Αποστολάκη, η δήμαρχος Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου, η δήμαρχος Ρήγα Φερραίου κ. Ελένη Λαϊτσου, η δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, η δήμαρχος Βοϊου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου, η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουτζόγλου-Γεωργιάδη και η δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη. Αναφερόμενες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι τιμώμενες δημαρχίνες μίλησαν για σοβαρή έλλειψη πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που να μπορεί να διεκδικήσει προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και στην αδυναμία υλοποίησης δομών που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη».

Όπως σημείωσε η κ. Ανδρούτσου «οι υπηρεσίες αδυνατούν να κατανοήσουν τις νέες αρμοδιότητες. Γι αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Συγχρόνως το διοικητικό βάρος της νέας νομοθεσίας μας αποστερεί από τη δυνατότητα υλοποίησης πολιτικών. ...Όταν ζητήσαμε προσωπικό για να καλύψουμε τις υπηρεσίες που ήδη υπήρχαν, εγκρίθηκε μόνο το 1/3 των θέσεων που χρειαζόμαστε. ...Λόγω έλλειψης πόρων και γραφειοκρατίας τα σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθαρίστριες την επόμενη σχολική χρονιά και η μεταφορά των παιδιών που φοιτούν στα τρία ειδικά σχολεία του δήμου μας μπορεί να μην εξασφαλισθεί».

Η κ. Βρυζίδου από την Εορδαία Πτολεμαΐδας επισήμανε ότι «δόθηκαν πολλές αρμοδιότητες σε λάθος χρόνο. Το ίδιο το κράτος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν πόροι, ενώ ακόμη και απλά πράγματα όπως η προμήθεια σε καύσιμα πρέπει να γίνει με διεθνή διαγωνισμό. Τελικά χάνουμε τις προθεσμίες, γιατί δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό».

Η κ. Λαϊτσου από το δήμο Ρήγα Φερραίου και το Βελεστίνο επισήμανε επίσης την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης. «Δεν έχουν γίνει ακόμη οι μετατάξεις και έχουμε πολλές δυσκολίες να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις ευθύνες μας όπως το πράσινο και η καθαριότητα», είπε.

Η κ. Μπότση τόνισε ότι «η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Συγχρόνως, δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορούν να ασκηθούν οι αρμοδιότητες διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό. Δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος για τις μετατάξεις». Και συμπλήρωσε αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες του ορεινού Σουλίου: «Έχουμε κτηνοτροφία χωρίς κτηνιάτρους και γεωπόνους. Έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς βρεφονηπιοκόμους. Έγιναν συγχωνεύσεις σχολείων και τα παιδιά δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο».

Η κ. Ορφανίδου από το ορεινό Βόϊο της Κοζάνης σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά χρήματα χωρίς να αξιοποιηθούν. Σήμερα «λέμε ότι έχουμε αποκέντρωση και ότι εμείς αποφασίζουμε για τους δήμους και τα παιδιά μας. Όμως υπάρχει πρόβλημα. Διότι κέντρο λήψης αποφάσεων παραμένει η Αθήνα. Υπηρεσίες καταργούνται, και σχολεία κλείνουν. Είμαστε το οικονομικό ανάχωμα του κράτους προς τον πολίτη αλλά το κράτος δεν μας ενημερώνει. Έτσι, όμως, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα διαφορετικό κοινωνικό όραμα».

Η κ. Ουσουτζόγλου από τη Βέροια σημείωσε ότι «οι έλεγχοι μας υποχρεώνουν να επινοούμε τρόπους για να λύσουμε τα προβλήματά μας, ενώ θα έπρεπε να αφιερώσουμε αλλού τη δημιουργικότητά μας. ...Ενώ είναι κρίσιμη εποχή για το ΕΣΠΑ, δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε προγράμματα και πόρους εάν δεν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες».

Τις ίδιες ανησυχίες για το ΕΣΠΑ εξέφρασε και η κ. Πετρακογιώργη από το δήμο Φαιστού και τα Μάταλα σημειώνονται επιπλέον ότι «ο Καλλικράτης χαρακτηρίζεται από απίστευτη γραφειοκρατία που κάποιες φορές γίνεται ενοχλητική».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο από τις οκτώ από το νομό μας. Μπράβο πρωτιά ....

Το Προφίλ μας