Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

850 συνταξιούχοι βουλευτές ζητούν αναδρομικά ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Να τι θα πάρετε !

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, της αντιπροέδρου του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντίας Καλδή, ότι 800 με 850 συνταξιούχοι βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Όπως διευκρίνισε η κ. Καλδή τα αναδρομικά αυτά, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές, διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:
Η πρώτη είναι, όπως είπε, μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007. 

Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.
Ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά το οποίο "πάγωσαν" οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικώς.

Το "πάγωμα" επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών που συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση, αλλά, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν, όπως και κατά το παρελθόν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των αναδρομικών είχε τεθεί και στην προηγούμενη Βουλή, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα και είχε ληφθεί απόφαση να μην καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά στους εν ενεργεία βουλευτές. Τη συγκεκριμένη απόφαση υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνειρμός σε βάρος του Κοινοβουλίου, από ενέργειες και διεκδικήσεις πρώην μελών του.

Η κ. Καλδή, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, επιβεβαίωσε ότι το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και ότι έχουν βγει ήδη δύο αποφάσεις, η μία κατόπιν προσφυγής του πρώην προέδρου της Ένωσης τέως Βουλευτών Άγγελου Αγγελούση, ενώ η άλλη είναι ακόμη παλιότερη.

πηγή: imerisia.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο Υπ.Παιδείας υποχρεώνει 166 μαθητές ΑΜΕΑ απο την Κρήτη να δώσουν Πανελλαδικές στην Αθήνα με δικά τους έξοδα !


Το υπουργείο Παιδείας υποχρεώνει τους μαθητές να φύγον από την Κρήτη και να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις στην Αθήνα γιατί καταργεί τα εξεταστικά κέντρα.

Σε απόγνωση βρίσκονται 166 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και οι οικογένειές τους από την Κρήτη, καθώς αν και πρόκειται για παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσουν φέτος εξεταστικά κέντρα στο Ηράκλειο και στα Χανιάς για τα παιδιά αυτά στο νησί, αλλά να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να δώσουν τις εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στο Νewsit η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Μαρία Παναγιωτάκη " η αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει θύματα τα 166 παιδιά της περιφέρειας Κρήτης που έχουν αναπηρίες και καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εγείρεται θέμα άνισης μεταχείρισης των υποψηφίων οι οποίοι, εκτός των προβλημάτων αναπηρίας, θα επιβαρυνθούν ψυχικά και σωματικά και αφετέρου και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τις οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην πάνε καν να δώσουν εξετάσεις. Εμείς προτείνουμε να λειτουργήσουν τα εξεταστικά κέντρα και προσφέρομαστε να μην πάρουμε την αμοιβή του επιτηρητή".


ποσα γλυτωσε ρε το υπ. παιδειας? ποσα? 100 -200 χιλιαρικα?

ξεφτιλισμενοι και ξεφτιλισμενη διαμαντοπουλου

Ανώνυμος είπε...

Για μια ακόμη φορά η επικοινωνιακή διαχείριση επικράτησε της πολιτικής...

350 είναι οι Βουλευτές και όχι 850 και κάπου στα 80 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις τους.

Όμως, γιατί επικαλούμαστε το περί ηθικής αίσθημα του υπέροχου και ένδοξου ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου τελούν τα πάντα οι Πατέρες του Έθνους;
Γιατί η επικοινωνιακή υπερβολή ότι τη στιγμή που ο λαός χειμάζεται είναι προκλητικές αυτές οι απαιτήσεις;

Μήπως αυτές οι απαιτήσεις εδράζονται σε νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν και είναι σε ισχύ;
Τελικά σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζουμε τους νόμους κατά το δοκούν και με βάση τα αισθήματα της κοινής γνώμης ή της δημοσκοπήσεις; Και μετά μας φταίει ο Πανίκας...

Και γιατί να μην καταργήσουν το νόμο αντί να αλαλάζουν περί ηθικής και περί δικαίου αίσθημα; Εφόσον υπάρχει σε ισχύ τέτοιο νομοθέτημα σαφώς και έχουν οι συνταξιούχοι βουλευτές το έννομο συμφέρον να το πράξουν και να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά.

Αν αυτό είναι δίκαιο, θα το κρίνει η δικαστική εξουσία. Αν είναι ηθικό θα το κρίνει η κοινωνία και όχι οι δημοσιογράφοι ή οι βουλευτές που ψήφισαν έναν τέτοιο νόμο για την εξυπηρέτηση και τον πλουτισμό τους.

Γιατί ως γνωστόν, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί...
Και το παραμύθι ότι ο μισθός και οι παροχές ενός βουλευτή δεν επαρκούν ας το εγκαταλείψουν. Κανείς δεν τους υποχρέωσε να γίνουν και κανείς δεν τους ζήτησε να μας σώσουν.
Υπάρχουν και άλλοι!!!

Θα συστήναμε επομένως στο σύμπλεγμα βουλευτών και δημοσιογράφων να οριοθετούν τα πράγματα στην σωστή τους βάση και να μην ακροβατούν επικαλούμενοι την κοινωνία.

Ένας αναδιαρθρωμένος Πολίτης

Το Προφίλ μας