Ο καθηγητής Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Βακάλης αναφέρει στο «ΒΗΜΑ» ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνονται μέτρα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό, έως ότου αναλάβουν οι αναπτυξιακές εταιρείες της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ περίπου ένας στους 100 ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι από δύο έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου