Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δηλώσεις Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου μετά την παρουσίαση των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά πολλούς μήνες τώρα και από τα στελέχη των δύο υπουργείων αλλά βεβαίως και από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι να έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να παρουσιάσουμε τα βασικά οικονομικά μεγέθη, με τα οποία αποτυπώνουμε για πρώτη φορά με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ.  Την οικονομική λειτουργία και των Δήμων και των Περιφερειών.
Με άλλα λόγια, από σήμερα και μετά η Ελλάδα γνωρίζει, έμαθε ένα κομμάτι της Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν ήξερε. Ποιο ήταν αυτό;  Το ποια είναι ακριβώς τα οικονομικά δεδομένα που συνθέτουν την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ.


Από τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα και τα οποία προέρχονται από την ίδια την πραγματική λειτουργία των δήμων, το συμπέρασμα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών.
Απεναντίας, η προοδευτική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποφέρει καρπούς. Ένα καθημερινό νοικοκυριό με τη βοήθεια των δημοτικών και περιφερειακών αρχών συντελείται, και το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι βεβαίως να έχουμε και τη δυνατότητα να έχουμε απολύτως καταγεγραμμένη την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, και, βεβαίως, να μπορούμε να πάμε σε περαιτέρω επιλογές και σε περαιτέρω αποφάσεις που θα κάνουν ακόμη καλύτερη και ακόμη πιο αποτελεσματική τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών με τελικό αποδέκτη βεβαίως της λειτουργίας τους τον ίδιο τον πολίτη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους αποκτούμε μια συνολική εικόνα, πού πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
Έχουμε πλέον στοιχεία από όλους τους δήμους της χώρας, όπως έχουμε στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας και αποκτούμε στοιχεία και από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς. Έτσι, λοιπόν, ξέρουμε πού δαπανώνται τα χρήματα του φορολογούμενου, όχι μόνο στην Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή συζήτηση. Είναι σαφές, το είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν υπάρχει ζήτημα συνολικής  υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ.  Οι ΟΤΑ έχουν ήδη και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στο συνολικό συμμάζεμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, το νοικοκύρεμα. 
Εμείς θα τους στηρίξουμε στην προσπάθεια αυτή και θα συνεχίσουμε να έχουμε εργαλεία, όπως το κομμάτι των παρακαταθηκών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για να στηριχθεί και η αναπτυξιακή προσπάθεια και να τους βοηθήσουμε να δίνουν υπηρεσίες στους πολίτες. Όμως, κάνοντάς το με τον πιο ορθολογικό τρόπο, δίνοντας αναφορά στους πολίτες, που έχουν εκλέξει τις εκάστοτε αυτοδιοικητικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας