Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ομιλία του Σάκη Τολιόπουλου για την 1η του Μάη 2011


1η Μάη 2011, κεντρική πλατεία κοζάνης, ώρα 10:30
 Συναδέλφισσες,Συνάδελφοι, νέοι νέες ποίτες του νομού Κοζάνης
 Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες της χώρας μας στην μεγαλύτερη δοκιμασία από την μεταπολίτευση.Φέτος η 1η Μάη  αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.
Ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν στοχοποιηθεί και «εκτελούνται» καθημερινά, στο όνομα του ανταγωνισμού, των ελλειμμάτων και του χρέους.


Η νέα συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για το Ευρώ νομοθετεί τη πανευρωπαϊκή λιτότητα, την ανεργία και την ακύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, έχουν υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστουμε όλοι μαζί για την διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες, στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων τους, καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς.

Αυτή την ιστορική μέρα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στις αδικίες, τον πόλεμο, τις κοινωνικές διακρίσεις, τις ανισότητες, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το μέγεθος της επίθεσης επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό (ο οποίος δημιούργησε την κρίση) και τώρα ζητά και τα ρέστα, επιχειρώντας να καταργήσει όσα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τα τελευταία 100 χρόνια, όλα όσα συμβολίζει η εργατική πρωτομαγιά.

Η Κυβέρνηση  νομοθετεί σκληρές, άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, κατ΄εντολή, της Τρόικας, των δανειστών και των Ευρωπαίων μονεταριστών.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να  είναι σε διαρκή θέση μάχης για να αποκρούσουν αυτές τις συνταγές και την υποταγή της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών, των Τραπεζιτών και του Δ.Ν.Τ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ κατηγορηματικά αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές Νεοφιλελεύθερες συνταγές, που εξοντώνουν τους εργαζομένους, εξαθλιώνουν την κοινωνία, διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία και την κρίση.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε μέτρα και δεσμά που επιβάλλουν η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και όλοι αυτοί που ασκούν εκβιαστική και κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος της χώρας, εν' ονόματι του χρέους και των δεσμών του μνημονίου.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές «τζογαδόροι» των οικονομιών και των λαών. Απαιτούμε άμεσα ΣΧΕΔΙΟ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αντιμετώπισης της κρίσης με μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση, τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή.

Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες, οι κατέχοντες και οι ένοχοι που τη δημιούργησαν και σήμερα κερδίζουν ξανά απ' αυτή.

Το πρόβλημα της χώρας είναι η ανισοκατανομή των εισοδημάτων και των φορολογικών βαρών, η διαφθορά, η κρίση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν ξεπερνιούνται όταν παραμένουν άθικτες οι γενεσιουργές αιτίες που τα παράγουν και δεν ξεπερνιούνται αν δεν πληρώσουν αυτοί που έχουν κερδοσκοπήσει όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της χώρας.

Μπορούν μόνο οι αδύνατες κοινωνικές ομάδες να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ελλείματα, εμείς ασφαλώς λέμε όχι.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για όλους μας να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό που έχουν δημιουργήσει ανάμεσα μας, ανάμεσα στους εργαζόμενους και όλοι μαζί να φωνάξουμε φτάνει πια δεν αντέχουμε άλλο. Πάρτε μέτρα τώρα αναπτυξιακά που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Φορολογήστε αυτούς που κερδοσκόπησαν, που κατάκλεψαν και ενισχύστε την πραγματική οικονομία.


Αντ΄αυτού όμως αναγγέλλουν νέα πολιτική λιτότητας στο όνομα του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, νέες περικοπές του ασφαλιστικού για τα Β.Α.Ε., νέα φοροεπιδρομή, πλήρη απελευθέρωση των πάντων.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την πολιτική.

Δεν αντέχουμε άλλες απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων.

Όλες οι ηλικίες, όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της ανεργίας και της ανασφάλειας, ειδικότερα όμως οι νέοι και οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα με ανεργία από τις υψηλότερες της Ε. Ένωσης, με την υψηλότερη επισφάλεια στις σχέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα η οικοδομή και ο κατασκευαστικός κλάδος, το εμπόριο, η γούνα, ο βιομηχανικός τομέας, το μέταλλο, το μάρμαρο, η μεταποίηση πλήττονται με υψηλά ποσοστά ανεργίας η κατάσταση θα γίνει εφιαλτική, εάν συνεχισθεί η πολιτική του μνημονίου.

Ένας χρόνος κάτω από τον στενό κορσέ του μνημονίου και η χώρα έχει οδηγηθεί 10ετίες πίσω, το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα εργαζόμενου έχει μειωθεί δραματικά και αυτοί το βιολί τους, νέα μέτρα ανακοινώνουν, βαθύτερη ύφεση, περισσότερη φτώχεια μεγαλύτερη ανεργία.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι θα χρεωκοπήσει η κοινωνία; σε γυάλινους πύργους ζούν; 
Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται εθνικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας και να τίθενται άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι στο περιθώριο και οι έχοντες και κατέχοντες να συνεχίζουν να πίνουν στην υγειά των κοροΐδων;
Είναι δυνατόν να συζητάμε για δημοσιονομικό εξορθολογισμό και να μην γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για να καταστεί το χρέος και η οικονομία της χώρας βιώσιμη και διαχειρίσιμη;
Είναι δυνατόν δημόσιος πλούτος, δημόσια περιουσία, δίκτυα και υποδομές και κυρίως αγαθά κοινωνικά όπως το νερό, η ενέργεια να εκχωρούνται εν μια νυχτί χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός;
Είναι δυνατόν να αμφισβητείτε το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν την ασπίδα για κάθε εργαζόμενο που αισθάνεται την πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία;
Και τέλος είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια αναπτυξιακή προοπτική για αυτή τη χώρα που στενάζει σ’ ένα αποτυχημένο στενό κορσέ, που ονομάζεται Μνημόνιο;
ΕΜΕΙΣ λέμε ΟΧΙ.
1ος στόχος  πρέπει να είναι η ενίσχυση των ανέργων, η ανάπτυξη για την καταπολέμηση της ανεργίας, η άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και μισθών, με προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, των διαθεσιμοτήτων και τη μείωση του πενιχρού εισοδήματος, η υπεράσπιση του Δημόσιου οικονομικού χώρου, των δικτύων και των υποδομών αλλά και των αδιαπραγμάτευτων κοινωνικών αγαθών (πχ. ενέργεια, νερό κ.α)

Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την εκποίηση Δημόσιων αγαθών, δημόσιας περιουσίας ή να επιτρέψουμε την εκποίηση των νερών και της ενέργειας.

Η ΔΕΗ είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στην χώρα, δεν πρέπει λοιπόν να περάσει μέσω της μετοχοποίησης σε αυτούς που κερδοσκόπησαν σε βάρος της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε η ΔΕΗ να έχει την κατάληξη του ΟΤΕ. Πρέπει να μείνει στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού και στό ελληνικό δημόσιο.

Απαίτηση της κοινωνίας του Νομού, της Δυτικής μακεδονίας, είναι άμεσα να γίνει Η ΜΟΝΆΔΑ 5 που πάει από αναβολή σε αναβολή, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών και η περιβαλλοντική αποκατάσταση των ορυχείων, όπως και προσλήψεις για την στελέχωση των σταθμών και των ορυχείων.

Βέβαια η έλλειψη που παρατηρείται στον τομέα υγείας, πρέπει να μας ξεσηκώσει όλους και να απαιτήσουμε, την στελέχωση όλων των νοσοκομείων για να παρέχονται σωστές υπηρεσίες υγείας, στούς πολίτες αυτής της πολύπαθης περιοχής και NAI απαιτείται να ανεγερθεί νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη.

ΝΑΙ απαιτείται άμεσα, χθές, να μετεγκατασταθούν οι Υπηρεσίες, υγειονομικές και Διοικητικές του ΙΚΑ σε ένα νέο κτίριο στην ΖΟΕ.

ΝΑΙ  το ίδιο να γίνει και με τις υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που αναιτιολόγητα καθυστερούν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος της ανάπτυξης του και της παιδείας.

ΝΑΙ άμεσα να εγκριθεί η πρόταση μας για το τοπικό ολοκληρωμένο πρόγαμμα για το νομό Κοζάνης που προβλέπει να ωφεληθούν 5000 περίπου άτομα.

Ο άνεργος δεν μπορεί να περιμένει, όλα τα παραπάνω θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της περιοχής και θα αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ολοι μαζί μπορούμε να τα πετύχουμε, σε αυτήν την περίοδο της κρίσης απαιτούνται μεγάλες αναπτυξιακές τομές, δεν θα αφήσουμε τον νομό σε ακινησία λόγω της κρίσης, εμείς καθημερινά θα διεκδικούμε, θα φωνάζουμε, θα είμαστε απέναντι έως ότου γίνουν τα παραπάνω πράξη, εως ότου αντιληφθούν επιτέλους ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική

Το μόνο που έχει καταφέρει αυτή η πολιτική είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου, την διάλυση των Μ.Μ.Ε. την διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε Εάν θέλουμε μια βιώσιμη οικονομία, αποδέσμευση από τα δεσμά του μνημονίου και των τοκογλύφων δανειστών
όλοι μαζί μπορούμε.......
Ο αγώνας συνεχίζεται...
Ραντεβού στη πλατεία της κοζάνης στις 11 Μαϊου στην πανεργατική απεργία.
Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.


Αθ. Τολιόπουλος
                                                                               Πρόεδρος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας