Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

37% των νέων δεν παίρνει προφυλάξεις-Ξεχνούν το προφυλακτικό, παίζουν με τον θάνατο


από ΤΑ ΝΕΑ
ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ νέους λένε πότε «ναι» και πότε «όχι» στη χρήση προφυλακτικού. Κι όμως, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, οι ίδιοι που γυρνούν την πλάτη τους στην προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή παραδέχονται πως το ΑΙDS τούς προκαλεί συναισθήματα ανησυχίας, ακόμη και τρόμου. Όμως, όπως εξηγούν, οι περισσότεροι αρνούνται να πάρουν προφυλάξεις επειδή νιώθουν περισσότερη ευχαρίστηση χωρίς προφυλακτικό (25,4%), αλλά και γιατί δεν το σκέφτονται εκείνη τη στιγμή (12,4%).  Ωστόσο, η ύπαρξη μόνιμης σχέσης αποτελεί και τον κυριότερο λόγο (44,9%) μη χρήσης προφυλακτικού. 
«Ούτε όμως και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, εκτός και αν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία για μονογαμική σχέση», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης. Αδιαφορία δείχνουν όμως οι νέοι και για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού τους συντρόφου. Ειδικότερα και όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο τομέας Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Ακμή και επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών ΑLCΟ, σε 800 ανθρώπους ηλικίας 15- 25 ετών το 30,5% «ξεχνά» να ρωτήσει. 
Μάλιστα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό αυτό γίνεται πιο «επικίνδυνο» ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση. Στους άνδρες η «χαλαρή» αυτή στάση συναντάται πολύ πιο συχνά (43%) από ό,τι στις γυναίκες (19%), γεγονός που σκιαγραφεί τη διαφορετική συμπεριφορά των δύο φύλων στον τομέα της πρόληψης της υγείας. Στο μεταξύ, όπως υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ΑΙDS που έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, «το σχέδιο δράσης για το ΗΙV/ΑΙDS έχει μείνει στα χαρτιά, την ώρα που είναι ανησυχητική η κατάσταση», ενώ τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών.Γι΄ αυτό και μεταξύ άλλων, όπως είπε, οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με το υπουργείο σχεδιάζουν να ορίσουν Εθνική Ημέρα Ελέγχου, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν απαντήσεις στα όποια ερωτήματά τους αλλά και να υποβληθούν σε εξετάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός ΗΙV πλήττει κυρίως το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα 24-44 ετών. Δεδομένου των παραπάνω, συνεπώς δεν... χωρά εφησυχασμός.  
462 νέα κρούσματα Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων ανέρχεται σε 462, από τις οποίες 49 (10,6%) αφορούν νοσούντες. Επιπλέον, και όπως προκύπτει, η επιδημία προσβάλλει κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται στη δεύτερη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας