Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η συμφωνία - πακέτο για την τηλεθέρμανση και οι ουρές της..

Την Τετάρτη 23 Οκτώβρη,2 μέρες μετά την υπογραφή της λύσης – πακέτο για τις τηλεθερμάνσεις,  στο Δ.Σ της ΔΕΤΗΠ ψηφίστηκε: «Πρόταση χρηματοδότησης για την ένταξή Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας».

Στην πρόταση προβλέπεται η κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου συνδυαστικά με αντλίες θερμότητας. Το ύψος της επένδυσης προϋπολογίζεται σε 65εκ. ευρώ. Στην εισήγηση αναφέρεται ως λόγος για την επένδυση «να καλύψει την θερμική απαίτηση της πόλης στο ποσοστό που δεν θα καλύπτεται από την λειτουργία του ΣΗΘΥΑ.»

Από ότι φαίνεται η συμφωνία – πακέτο «ξέχασε» να συμπεριλάβει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να στηριχτεί με θερμική ενέργεια η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας επειδή ο ΣΗΘΥΑ δεν θα μπορεί να την καλύψει. Πιθανόν θα χρειαστούν αντίστοιχα ποσά και για την Κοζάνη.

Αλήθεια γιατί κατά τη συζήτηση στα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε το σώμα ότι για να μπορέσει να στηριχτεί η συμφωνία -πακέτο θα χρειαζόταν επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;

Αλήθεια δεν έπρεπε ο λαός της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης να γνωρίζει αυτή την παράμετρο;Oτι η συμφωνία – πακέτο με την οποία του φόρτωσαν στην πλάτη εκατομμύρια χρέη, εκτίναξαν την τιμή, έκοψαν το επίδομα θέρμανσης, δέσμευσαν τα οικονομικά των Δήμων κ.α. είχε τέτοιες ουρές.

Η χρηματοδότηση του έργου προτείνεται να προέλθει από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, επιβεβαιώνοντας ότι τα κονδύλια των διάφορων ταμείων που πληρώνει με προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα ο λαός, προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. 

Η ταχύτητα που έγινε η πρόταση χρηματοδότησης στο Δ.Σ της ΔΕΤΗΠ (2 μέρες μετά τη υπογραφή της συμφωνίας) αποδεικνύει ότι προετοιμαζόταν καιρό πριν και ήταν γνωστή,  γεγονός που καταρρίπτει το αφήγημα της σκληρής διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους, αφού ήδη προετοιμαζόταν η επόμενη μέρα.

Κλείνουν τον υπερσύγχρονο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, που ακριβοπλήρωσέ ο λαός με 1,5 δις και μας φορτώνουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΑΠΕ και Φυσικό Αέριο αφήνοντας μας έρμαιο στα διάφορα χρηματιστήρια σε συνθήκες όξυνσης των πολεμικών συγκρούσεων στην γειτονιά μας.

Καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματα τού. Ότι η δίκαιη «πράσινη μετάβαση» είναι μια απάτη.Αφορά την μοιρασιά της πίτας των διάφορων ταμείων (Ταμείου Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δίκαιής Μετάβασης ΕΣΠΑ, ΠΔΕ,ΕΑΠ κ.τ.λ.) που ακριβοπληρώνει ο λαός με το «πράσινο» χαράτσωμα, τη άδικη φορολογία, με ενεργειακή φτώχια, σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, με καταστροφή του περιβάλλοντος κ.α.

Δεν έχει τίποτα να περιμένει  από τους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση που είναι ταγμένοι στα κέρδη των λίγων. Με τη στάση τους στην εκβιαστική συμφωνία πακέτο απέδειξαν με ποιον είναι.

Μόνος δρόμος η συνέχιση του αγώνα για φθηνή θέρμανσή για όλο το λαό. Να πάρουμε ανάσες μπροστά στις θύελλες που έχουμε μπροστά μας. Να ανοίξουμε το δρόμο για ενέργεια και θέρμανση κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Κοζάνη 24/10/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας