Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Για τα 78 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Συμπληρώνονται 78 χρόνια από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών εξαφάνισαν από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Χιλιάδες ήταν, επίσης, οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που "έζησαν" πληγωμένοι από τον πυρηνικό όλεθρο. Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος και πυρηνικής τρομοκρατίας, στόχευε τους λαούς, τη Σοβιετική Ένωση, το ανερχόμενο επαναστατικό, εργατικό κι αντιαποικιακό κίνημα των λαών.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), καλεί το λαό μας σήμερα σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

 Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που θέτει ζήτημα δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων και στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί συνιστά μια μεγάλη απειλή για τους νησιώτες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Είναι υπόλογη στους νησιώτες και σε όλο τον λαό. Είναι ολοφάνερο ότι βρίσκεται σε προχωρημένες μυστικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ πίσω από την πλάτη του λαού. Είναι προφανές ότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι ανεξάρτητοι από το αίτημα της τούρκικης κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις προωθούμενες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική εποπτεία. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά "ΝΑΤΟικό έδαφος".

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στο πλαίσιο των συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί ένα "βαρέλι δίχως πάτο", που καθιστά τη χώρα και τον ελληνικό λαό "στόχο αντιποίνων" με δεδομένη την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

 

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό. Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους.

Αποτελεί μονόδρομο το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Να κλιμακώσουμε τον αγώνα για:

§  την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους,

§  να ξηλωθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας,

§  να κλείσει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσ/νικη,

§  να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα,

§  να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής,

§  να σταματήσουν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων,

§  όχι στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και στη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του,

§  καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν,

§  αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

                                                      

                                                                         Κοζάνη 6/8/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας