Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Πλατείες – ανδριάντες – προτομές – μνημεία

Του Στέφανου Βαβλιάρα*
Η αρχιτεκτονική κι η γλυπτική, ιδιαίτερα , έχουν να επιδείξουν πολλά έργα, μνημεία, κατά την περίοδο του Χρυσού αιώνα του Περικλή, στην αρχαία Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Ελλάδας » φιλοξενούν » πολλά από τα μεγαλειώδη έργα του ωραίου ( κάλλους ). Επίσης πλατείες, πάρκα στολίζονται από θαυμάσια έργα γλυπτικής, όπως ανδριάντες, προτομές, ( επιφανών ανδρών, ευεργετών ). ανάγλυφες συνθέσεις, ( ιστορικών γεγονότων, αυτοθυσίας λαών, ηρώων και πράξεων φιλοπατρίας, αλτρουισμού, ) που καθιερώθηκαν να ονομαζονται, μνημεία. Σύγχρονοι αρχιτέκτονες, γλύπτες, αποτύπωσαν και σμίλεψαν αυτού του είδους » μνημείων «.

Επίσης Δήμοι και τοπικοί άρχοντες, πόλεων και χωριών, συνέβαλαν ή συμβάλλουν, με αποφάσεις τους, στην κατασκευή, τοποθέτηση αυτών των έργων, ύστερα από διαγωνισμό, για να κοσμίσουν τις πλατείες ή τα πάρκα. «Αισθητική απογοήτευση στη νέα πλατεία Αιανής . Προτομές και κίονες σ΄ένα πέρα για πέρα ακαλαίσθητο και αλληλοαναιρούμενο πλέγμα »

Στην μικρή μας πόλη Αιανή, στην ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε, για τους κατοικοδημότες κι επισκέπτες, τέλους 2018 – αρχές 2019, η νέα πλατεία . Την παλιά πλατεία, νότια αυτής, κοσμούσαν δύο προτομές , του Ευεργέτη Αιανής Χρήστου Μανώλη και του Μεγάλου Δασκάλου Κώστα Σιαμπανόπουλου, και βόρεια αυτής σε μια κόγχη το μνημείο Ηρώων. Σήμερα βρίσκομαι, τόσον εγώ, όσο κι άλλοι συνδημότες, σε μια δύσκολη και δυσάρεστη θέση.
Η απερχόμενη αιρετή διοίκηση της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής, συνεπικουρούμενης κι από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, τοποθέτησε τις δύο προτομές σε μια κόγχη της νέας πλατείας.
Ερωτώ, αυτό προέβλεπε η μελέτη της νέας πλατείας,για τις δύο προτομές; Ή δεν υπήρχε πρόβλεψη; Αλλά και για το μνημείο; Και γι’αυτό δεν προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη, πού να τοποθετηθεί; Η νέα τοπική αρχή, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη, προχωρά στην τοποθέτηση του μνημείου, συνεπικουρούμενη από τη νέα Δημοτική Αρχή, βεβιασμένα κι αυτή,. στο ίδιο σημείο – χώρο κι ανάμεσα από τις δύο προτομές. ( αλήθεια, τη λύση αυτή, την επέδειξε – πρότεινε , μηχανικός του Δήμου …; )
Την ενέκρινε η Επιτροπή Μνημείων του Δήμου Κοζάνης; Είναι κάτι το αφύσικο. Δύο προτομές κι ανάμεσα τους το μνημείο. ( είναι σε εξέλιξη ) Ακαλαίσθητο πέρα για πέρα. Προσωπικά παρενέβηκα, και θα παρέμβω εκ νέου, να δοθεί η κάλλιστη, καλαίσθητη, πρέπουσα λύση και χωρίς βιασύνη, ώστε η σύγχρονη πλατεία μας να συνδυάζει το μοντέρνο γούστο, το βυζαντινό μνημείο της Παναγίας, την ιστορικότητα του τόπου μας , και να την κοσμούν καλαίσθητα οι προτομές των μεγάλων ανδρών και το μνημείο Ηρώων.
Παρακαλώ, ως αρμόδια επιτροπή μνημείων, να επιληφθείτε με τη δέουσα σοβαρότητα του θέματος, αναμένοντας μια απάντηση.
Φιλικά και σας ευχαριστώ ‌

*Στέφανος Βαβλιάρας
Συνταξιούχος Δάσκαλος πρώην Δήμαρχος Αιανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας