Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σχετικά με τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, ήταν σαφέστατα αυτή της αλλαγής στη δομή, λειτουργία, ποιότητα σπουδών και διεθνοποίηση των ΑΕΙ της χώρας. Πρόκειται για το Νόμο 4009 του 2011.

Ο νόμος αυτός, πέτυχε να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά συναίνεση και ψηφίστηκε από τα 4/5 της τότε Βουλής. Αντιμετώπιζε με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν επί χρόνια στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αναβάθμιζε το επίπεδο σπουδών και προσέλκυσε διεθνούς κύρους προσωπικότητες για τη Διοίκησή του. Έσπαγε εξαρτήσεις, συντεχνιασμούς και πελατειακές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό προκάλεσε και ανάλογες αντιδράσεις τόσο από κατεστημένα πανεπιστημιακά συμφέροντα, όσο και από τους έχοντες δεξιά και «αριστερή» συντηρητική και παρωχημένη ιδεολογία και λογική.
Προφανώς για το λόγο αυτό, από τις πρώτες ενέργειες της συγκυβέρνησης Σαμαρά ήταν να επιχειρήσει τη διολίσθηση στο παρελθόν, ανακαλύπτοντας η πολιτική ηγεσία του τότε Υπουργείου Παιδείας "σοβαρές ατέλειες" του ψηφισμένου και από τη ΝΔ νόμου προς χάριν ενδοπανεπιστημιακών συμφερόντων.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιούλιο του 2012 δήλωσε ότι "οι προωθούμενες αλλαγές είναι αντιμεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση δείχνει ότι φοβάται να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Δίνει την εντύπωση ότι δεν τα βάζει με συντεχνίες. Έρχεστε να αλλάξετε κάτι που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής γιατί σας πίεσαν οι πρυτάνεις. Αν φοβόμαστε να αγγίξουμε τα προνόμια του καθηγητικού κατεστημένου τι να πούμε για τα ισχυρότερα όπως των τραπεζιτών". Και καταψήφισε φυσικά την αντιμεταρρύθμιση που από τότε ξεκινούσε.
Κατόπιν, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμηρος των ιδεοληψιών της και της προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων εις βάρος των σπουδών, πρώτα με τον "νόμο Μπαλτά " επιχείρησε να "πειράξει μόνον 10 από τα 80 άρθρα του νόμου" και σήμερα μετά την πλήρη απαξίωση του θεσμού των Διοικήσεων των ΑΕΙ, αρνούμενη να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νέων Συμβουλίων οδήγησε στην παραίτηση πολλών προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που απαρτίζουν και εμπλουτίζουν τις Διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας μας. Της αρκεί να βολεύει τους "αιώνιους φοιτητές".
Τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας διατελούν πλέον χωρίς ουσιαστική εποπτεία με όσους εισάγονται σε αυτά να μπορούν να φοιτούν ες αεί.
Δυστυχώς, με όχημα τον ειδικό χώρο της Παιδείας, δεξιά και «αριστερή» συντήρηση αποκαλύπτονται, δείχνουν τον αναχρονισμό τους, την πελατειακή τους λογική, το αδιέξοδο των επιλογών τους και την ανάγκη μίας γνήσιας προοδευτικής εξόδου από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας