Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Eφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας

Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Στέφανος Μανίκας, ιδρυτής του ΟΚΑΝΑ και βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ - Είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη («τρίτος πόλος») στις ευρωεκλογές του 2014.
Εδινε το τελευταίο σκληρή μάχη με τον καρκίνο, από τον οποίο νικήθηκε τελικά.
Ο Στέφανος Μανίκας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, ενώ είχε καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους Κώστα Λαλιώτη και Δημήτρη Ρέππα. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1978 ως το 1984, διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα. Είναι ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (αντικαταστάθηκε από την Μαρία Αρσένη). Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.
Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.
Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α' Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003. Επίσης, είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη στις ευρωεκλογές του 2014.
Η κηδεία του θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
imerisia.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ και ο Πρόεδρός του Γιώργος Α. Παπανδρέου εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον πρόωρο θάνατο του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Στέφανου Μανίκα.
Με ιδιαίτερη και σημαντική προσφορά στην Παράταξή μας , αγωνίστηκε για τη χώρα μέσα απο την αντιδικτατορική του δράση , το χώρο της νεολαίας και τη στήριξη του Κράτους Πρόνοιας με την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ.
Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη βεβαιότητα ότι με το έργο του θα τιμάται και η μνήμη του.

Ανώνυμος είπε...

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Στέφανου Μανίκα εξέφρασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση της κ. Γεννηματά:

«Έφυγε από κοντά μας χτυπημένος από τον καρκίνο ο Στέφανος Μανίκας, ένας σπάνιος και ακέραιος άνθρωπος. Με μεγάλη διαχρονική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ενότητα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Με αγώνες για τη Δημοκρατία, και την κοινωνική πρόοδο στο τόπο μας, αλλά και με βαθιές ανησυχίες για κάθε τι που ξεστράτιζε τις προοδευτικές δυνάμεις από τη βασική τους αποστολή, που είναι η στήριξη πρώτα απ' όλα των αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας.

Τον τιμούμε και εκφράζουμε τη μεγάλη μας θλίψη για το πρόωρο θάνατο του.

Καλό ταξίδι Στέφανε».

Το Προφίλ μας