Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Από τη στήλη του Ζήση Πιτσιάβα στο kozanimedia.gr

(....)Σίγουρα οι εκλογές της αυτοδιοίκησης μπορούν να χαρακτηριστούν στη Δυτική Μακεδονία ως εκλογές ανατροπής. 10 στους 12 Δημάρχους άλλαξαν ενώ το τσουνάμι των αλλαγών παρέσυρε και τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Δακή, επιβεβαιώνοντας το κλίμα της δεύτερης εβδομάδας που έδειχνε πως κάτι σιγοβράζει στην κάλπη.
Η πολιτική ανάλυση των αποτελεσμάτων ξεκάθαρα έχει μία ανάγνωση. Η αυτοδιοίκηση πλήρωσε τις σκληρές πολιτικές του μνημονίου, τις οποίες οι Δήμαρχοι ειδικότερα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, οι πολίτες επέλεξαν να τιμωρήσουν γενικώς και αορίστως πρόσωπα και πράγματα, με τελική κατάληξη μια απλή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές που δεν προκαλεί αυτόματα αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό.
Οι Δήμαρχοι του «Καλλικράτη» σε μεγάλο βαθμό αντιμετώπισαν καταστάσεις που υποχρέωναν σε δουλειά γραφείου, απομάκρυνσης σε πολλές των περιπτώσεων από τον πολίτη, στη μη εξυπηρέτηση των μικρορουσφετιών που είχαν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως σε μια σκληρή οικονομική πολιτική που για να βγει ένα ευρώ από το ταμείο έπρεπε να ελεγχθεί από τον Υπουργό Οικονομικών μέχρι τον τελευταίο προϊστάμενο του Υπουργείου.
 
Η απόφαση των πολιτών σαφώς και είναι σεβαστή, αλλά στο ερώτημα «τι ακριβώς ανατροπή ψήφισαν» δεν είναι σε θέση να απαντήσουν τεκμηριωμένα. Η επικράτηση του «να φύγουν αυτοί» κυριάρχησε, με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά σαφώς να υπάρχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην περιοχή μας.
........
Τα 5 χρονιά που ακολουθούν είναι απολύτως κρίσιμα. Όσοι επιλέξουν να κάτσουν πάνω στις δάφνες τις νίκης, ζητώντας πίστωση χρόνου, εκτιμώ πως δε θα τη λάβουν από τους πολίτες που τους εξέλεξαν. Σαφώς και η άνευ όρων κριτική από την πρώτη ημέρα αποτελεί παράλογη επιλογή, αλλά οι νέοι τοπικοί άρχοντες θεωρώ πως είναι σε δύσκολη θέση απέναντι στους πολίτες που αναμένουν αποτελέσματα. Και επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι υποσχέσεις ήταν μπόλικες, τα εύκολα λόγια κυριάρχησαν και η αοριστολογία πήγε σύννεφο, θα ήταν καλό να ετοιμάσουν μέχρι την 1η Σεπτέμβρη το planBπου θα τους βγάλει από το αδιέξοδο.
Κάποιοι σε αυτές τις εκλογές ικανοποίησαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Κάποιοι επιβίωσαν πολιτικά. Άλλοι πάλι επέλεξαν την πολιτική συναλλαγή, εκδικούμενοι πρόσωπα και καταστάσεις. Σε αυτές τις εκλογές είδαμε και την επιστροφή πολιτικών φαντασμάτων στο προσκήνιο. Όλα αυτά βεβαίως τα επικύρωσε ο κόσμος με τη ψήφο του, έστω και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας