Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης: ανακοίνωση για τις απολύσεις και το κλείσιμο καταστήματος Αρβανιτίδη

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει στους εργαζόμενους του Ν. Κοζάνης το κλείσιμο ενός καταστήματος της πρώην αλυσίδας Σούπερ-Μάρκετ «Αρβανιτίδης» και την απόλυση 7 εργαζόμενων ανάμεσα τους και την αντιπρόεδρο του Σωματείου Υπαλλήλων Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Κοζάνης. 

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη  και την καταβολή των δεδουλευμένων  των συναδέλφων στην πρώην επιχείρηση «Αρβανιτίδης». Οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές και αποτελούν επίθεση στους εργαζόμενους στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών της επιχείρησης Μαρινόπουλος. 
Η εταιρία Μαρινόπουλος το 2013, χρονιά κρίσης, σημείωσε τζίρο 2δις ευρώ, έκανε επενδύσεις στα Βαλκάνια εξαγοράζοντας την μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ-Μάρκετ στην Αλβανία, ενώ παράλληλα άνοιξε καταστήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια. Στην Ελλάδα αγόρασε το εμπορικό κέντρο CITY GATE.
Το 2014 στην Ελλάδα, η εταιρία Μαρινόπουλος,  προχωρά  στην εξαγορά της αλυσίδας Αρβανιτίδης, της αλυσίδας ΛΑΡΙΣΑ στην Θεσσαλία και της αλυσίδας ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ηράκλειο, κάνοντας τον όμιλο κυρίαρχο στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων.
 Τι επιφύλαξε όμως για τους εργαζόμενους μια επιχείρηση που φούσκωνε στα κέρδη; Για τους συνάδελφους στον Μαρινόπουλο μειώσεις που έφτασαν το 20%, για τους εργαζόμενους στον Αρβανιτίδη συνέχιση της καθυστέρησης πληρωμής της μισθοδοσίας (σήμερα είναι πάλι στους 4 μήνες η καθυστέρηση). Τώρα η εταιρία προχώρησε την εβδομάδα που μας πέρασε σε κλείσιμο απο ένα κατάστημα στο Κιλκίς, στην Αλεξάνδρεια, στην Βέροια, στην Κοζάνη και στις Σέρρες και στην απόλυση των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά.  
Αποδεικνύετε περίτρανα πως καπιταλιστική ανάπτυξη και εργατικά δικαιώματα δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Το παράδειγμα της επιχείρησης Μαρινόπουλος είναι αποκαλυπτικό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν παρά μόνο απολύσεις, τσάκισμα των εργατικών τους δικαιωμάτων απο μια τέτοια ανάπτυξη. Προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η συγκυβέρνηση, με βάση της κατευθύνσης της Ε.Ε, και τις επιδιώξεις του ΣΕΒ καταργούν συλλογικές συμβάσεις, χαρίζουν την κυριακάτικη αργία στους καπιταλιστές, καταργούν τριετίες και επιδόματα, απελευθερώνουν τις απολύσεις.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις, πρωτοστάτησε στην οργάνωση των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των άλλων αγώνων. Κατ΄ εντολή της εργοδοσίας της επιχείρησης «Αρβανιτίδη» σύρθηκε στα δικαστήρια και καταδικάστηκε για την αγωνιστική συνεπή του δράση ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Συνάδελφε/φισσα, τώρα έχεις εμπειρία, γνωρίζεις απο πρώτο χέρι ότι ο φόβος, η μοιρολατρία, ο ατομικός δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, μόνο τα χειρότερα μπορεί να φέρει. Κανένας μας πλέον δεν είναι άμοιρος ευθυνών, έχουμε ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μας που απολύονται απέναντι στα παιδιά μας που δεν αντισταθήκαμε στην ζωή κόλαση που ετοιμάζουν και για αυτά. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η ταξική ενότητα των εργαζομένων απέναντι στους καπιταλιστές, το κράτος και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Είναι αναγκαία μια συμμαχία των εργαζομένων όλων των κλάδων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών απέναντι στα μονοπώλια και τις επιδιώξεις τους.  
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ
w  Ανάκληση όλων των απολύσεων να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.
w  Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα πρώην Αρβανιτίδης, να επανέρθουν στην 5νθημερη εργασία με ένα ρεπό την εβδομάδα.
w  Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα 918€ μεικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους και επιστροφή των επιδομάτων.
w  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθημερο και κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.  
w  Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ,ΑΔΙΚΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ.ΠΟΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ;ΑΝ ΕΙΝΑΙ ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ.ΑΥΤΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ 10 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΠΗΤΑΛΕΥΤΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ

Το Προφίλ μας