Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εκατοντάδες αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κοζάνης!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Αρκετές είναι οι αιτήσεις από μητέρες και οικογένειες προς τους παιδικούς σταθμούς και τον Βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Κοζάνης, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να μπορέσουν να φιλοξενήσουν το βρέφος ή το παιδί τους στα τμήματά τους.

Μάλιστα οι σχετικές αιτήσεις έλειψαν επίσημα την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο άτυπα μετά από μια μικρή παράταση που δόθηκε, οι γονείς κατέθεταν ακόμα και μέχρι χθες τις αιτήσεις τους προς τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα φέτος παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ζητούμενο, πλέον, για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τον μόλις έναν δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό της Κοζάνης, είναι πόσες από αυτές τις αιτήσεις θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν! "Σανίδα σωτηρίας" θα αποτελέσει το ΕΣΠΑ, όπου επιδοτεί τα βρέφη για τη φιλοξενία τους στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης Κώστα Κυτίδη, οι αιτήσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τις 600 σε αριθμό, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό είναι προετοιμασμένο ώστε τον Σεπτέμβριο να κυλήσουν όλα ομαλά. Σύμφωνα με τον Μαρίτσα Νιάνιου, προϊσταμένη των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και Βρεφονηπιακού Σταθμού Κοζάνης: "Έχουμε μια πλειοψηφία άνεργων μητέρων και πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τις αιτήσεις που θα κάνουν οι γυναίκες αυτές μέσω ΕΣΠΑ, όπου οι άνεργες μητέρες επιδοτούνται συνήθως". Προτεραιότητα για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αλλά και τον Βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου είναι να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. "Υπολογίζουμε κάθε αίτηση αλλά θα δούμε πόσες αιτήσεις έχουμε από εργαζόμενες μητέρες γι' αυτό και στην επιλογή των παιδιών για την εισαγωγή τους στον παιδικό σταθμό λαμβάνουμε υπόψη και τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ". Να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι αιτήσεις για τις εισαγωγή βρεφών στους σταθμούς και επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ δεν έχουν "ανοίξει" ακόμη.
Πέρυσι είχαν εξυπηρετηθεί από τους Παιδικούς και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του 440 οικογένειες, ενώ φέτος ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνάει τις 500! Ειδικά και σε ό,τι αφορά το βρεφικό τμήμα, είναι μόλις ένα τμήμα στην Κοζάνη, το οποίο και εξυπηρετεί περί τις 12 οικογένειες (το ανώτερο μέχρι 18 βρέφη), ενώ εφέτος γίνονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα. Ωστόσο για να λειτουργήσει και αυτό ομαλά θα πρέπει να γίνουν από αρχές Σεπτεμβρίου οι απαραίτητες προσλήψεις. Κάθε χρόνο ωστόσο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο των καθυστερήσεων σε προκηρύξεις θέσεων με αποτέλεσμα να μένει η λειτουργία των παιδικών σταθμών "μετέωρη". "Θέλουμε να διαμορφώσουμε κάποιο χώρο ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε επιπλέον βρέφη, αφού πρόθεσή μας είναι να εξυπηρετήσουμε περισσότερους γονείς", τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Νιάνιου. Εφέτος, με τη λήξη των προγραμμάτων πεντάμηνης απασχόλησης καλύφθηκαν με δίμηνα (εννέα θέσεις βοηθητικού προσωπικού). Η λειτουργία των παιδικών και του βρεφονηπιακού σταθμού στηρίζονται κυρίως στην καλή θέληση των εργαζομένων σε αυτούς, ενώ να σημειωθεί πως θα λειτουργούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Την ύπαρξη προβλήματος από τον φθινόπωρο, στην ομαλή λειτουργία των σταθμών επιβεβαίωσε και η ίδια η κ. Λιάλιου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: "από Σεπτέμβριο θα έχουμε πρόβλημα. Σε αυτή τη φάση του καλοκαιριού που διανύουμε είμαστε καλύτερα, γιατί μειώνεται ο ρυθμός προσέλευσης των παιδιών. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε τόσο μικρό αριθμό πρόσληψης προσωπικού στα 2μηνα. Πολλά παιδιά σταματούν το καλοκαίρι θέλοντας να ξεκουραστούν, οι γονείς έχουν διακοπές, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερο αριθμό προσέλευσης. Ο αριθμός των 2μήνων μας καλύπτει σε αυτή τη φάση και από Σεπτέμβριο θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα άτομα προσωπικού".

Η καταβολή των τροφείων - Τα ποσά για κάθε οικογενειακό εισόδημα

"Η καταβολή των τροφείων θα γίνεται βάση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.
Για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.500,00 €         ποσό  15,00 €
             >>                       >>       7.500,00-12.000,00  €    >>     25,00 €
        >>               >>    12.000,00-15.000,00 €    >>     35,00 €
            >>                        >>       15.000,00-24.000,00 €   >>   60,00 € 
            >>                        >>       24.000,00 € και άνω            >>     80,00 €

   
    Απαλλάσσονται από την καταβολή τροφείων οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οι οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των γονέων, ή τέκνο, θεωρηθούν ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67 % και άνω.
   Η ανωτέρω απαλλαγή ισχύει για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι του ποσού των 29.347,00 €. Αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τα 29.347,00 € θα καταβάλλονται τροφεία για το πρώτο βρέφος-νήπιο το ποσό του β΄ κλιμακίου(25,00 €) και στην περίπτωση που υπάρχει και άλλο βρέφος-νήπιο στην οικογένεια προς εγγραφή, το ήμισυ του καταβαλλόμενου για το πρώτο (12,50 €).
Για τα δεύτερα και τρίτα βρέφη-νήπια κάθε οικογένειας θα καταβάλλεται το ήμισυ των τροφείων που καταβάλλεται για το πρώτο βρέφος-νήπιο.

Τα τροφεία θα καταβάλλονται το πρώτο 10‘ημερο του μήνα εξ ολοκλήρου ανεξαρτήτως παρουσιών   στο Γραφείο των ΔΠΣ .
Για όσους ασφαλιστικούς φορείς ισχύει επίδομα φύλαξης παιδιών Βρεφονηπιακών Σταθμών, αυτό θα καταβάλλεται αυτούσιο.
Η επιλογή των νηπίων θα γίνεται βάσει των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων και η κατανομή τους στους σταθμούς βάσει της περιοχής κατοικίας των.
    Κάθε ιδιαίτερη περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και θα λαμβάνεται ανάλογη απόφαση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας