Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Xαιρετισμός του Υφ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, κατά την έναρξη του Συνεδρίου του ΥΠΟΜΕΔΙ «Επιταχύνοντας την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς: ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη»

Αξιότιμε κύριε Τζάο, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Συνέδριο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων «Επιταχύνοντας την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς: ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη».
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία στοχευμένη στην ανάπτυξη και προώθηση της ευρυζωνικότητας, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα σε όλους και ιδιαίτερα στους συμμετέχοντες που έρχονται από μακριά στην Αθήνα.



Και ιδιαίτερα στον κύριο Τζάο, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, με τον οποίο έχουμε στενή συνεργασία. Σας ευχαριστούμε θερμά που παραβρίσκεστε εδώ σήμερα παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμά σας.
Και αποτελεί τιμή και χαρά για εμένα να βρίσκομαι σ’ αυτό το βήμα και να ανοίγω τις εργασίες του Συνεδρίου, καθότι είναι η πρώτη εκδήλωση του Υπουργείου μας για την Προεδρία και η πρώτη για τις τηλεπικοινωνίες.
Και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται το συγκεκριμένο συνέδριο, καθώς και η Ελληνική Προεδρία. Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα ταλανίζονται από μία πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομική κυρίως κρίση. Μία κρίση που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και προτάσσει μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της να επανέλθουν στην πορεία τους προς την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεδομένου ότι η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται επτά φορές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, μεταμορφώνοντας ουσιαστικά τον τρόπο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών αποτελούν την λύση στην κρίση και  μπορούν να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής οικονομίας. Και ήδη τα αποτελέσματα είναι απτά στην Ελλάδα, καθώς παρατηρούμε πλήθος νεοφυών, επιτυχημένων επιχειρήσεων στη χώρα μας που δρουν σε παγκόσμια κλίμακα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα δημιουργούν τις υποδομές για τη νέα ψηφιακή εποχή, και ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησής μας, ως κινητήρια δύναμη για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και για την προσέλκυση πρωτογενών και δευτερογενών επενδύσεων.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ευρώπη και οι κοινωνίες μας σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Γνωρίζω καλά από την εμπειρία μου πως σε αυτές τις περιστάσεις οι απαιτήσεις για ανταπόκριση με τρόπο αποτελεσματικό και καίριο είναι αυξημένες και μπορούν να δοθούν μόνο με την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ πολιτικών, δημόσιας διοίκησης, φορέων, οργανισμών, επιστημόνων, αγοράς και πολιτών προς μια κοινή κατεύθυνση, προς μια κοινή προσπάθεια.
Πώς ορίζεται όμως αυτή η κοινή προσπάθεια και τελικά, ποια είναι η απάντηση στην πρόκληση;
Η φράση κλειδί είναι η ψηφιακή εποχή και η εξάπλωση των παροχών της. Είτε πρόκειται για τον τομέα της υγείας, είτε για τις μεταφορές, για την ενέργεια ή τη διαχείριση απορριμμάτων, πλέον χρειάζεται να γίνουμε πιο έξυπνοι, πιο καινοτόμοι, να εκσυγχρονιστούμε σε όρους δομών, υπηρεσιών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και λειτουργούμε γενικότερα. 
Τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τη δυναμική του πληθυσμού, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τους περιβαλλοντικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αεριών του Θερμοκηπίου επιβάλουν καινοτόμους τρόπους και μεθόδους παροχής δημοσίων υπηρεσιών. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίων και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) επιτρέπουν την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ φέρνουν τις Υπηρεσίες πιο κοντά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως, διαλειτουργικές ψηφιακές τεχνολογίες, που επιτρέπουν την ανταλλαγή και την επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσών. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις (e-procurement)  μπορούν να σώσουν εκατό (100) δις ευρώ ανά έτος συνολικά, ενώ η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να μειώσει το διαχειριστικό κόστος των φορέων του δημοσίου από δεκαπέντε έως είκοσι τοις εκατό (15-20%). Η καλύτερη χρήση και διαχείριση δεδομένων του δημοσίου τομέα μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων της τάξης των εκατόν σαράντα (140) εκατομμυρίων ευρώ. 
Άλλο παράδειγμα, η χρήση των ΤΠΕ για τη βελτίωση της διαχείρισης των ενεργειακών συστημάτων (δίκτυα και κατανάλωση), μπορεί να μειώσει τις ανάγκες αρχικών επενδύσεων, αλλά και τα λειτουργικά κόστη κατά δισεκατομμύρια ευρώ, συνεισφέροντας ταυτόχρονα και στην απεξάρτηση του ηλεκτρικού τομέα από τον άνθρακα.  
Η υγεία τείνει να γίνει ο τομέας με τη μεγαλύτερη ετήσια δαπάνη, ως φυσική συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού. Η τηλεϊατρική μέσα από τις ΤΠΕ αποτελεί μία καινοτομία που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του τομέα υγείας κατά 20% και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Αντίστοιχα παραδείγματα αντλούνται και από τον τομέα των μεταφορών, όπου συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας και του στόλου οχημάτων μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις σε κατανάλωση ενέργειας και να αποσυμφορήσουν τα αστικά δίκτυα.  
Συμπράξεις καινοτομίας μέσω των ΤΠΕ και των εργαλείων τους, με βασικούς εκφραστές τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενίας, όπως αυτή που ανέφερα προηγούμενα για τον τομέα των μεταφορών,  θα πρέπει διευρυνθούν. Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν και μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να διατεθούν λύσεις για την «έξυπνη πόλη» στην αγορά.
Άλλωστε, έξυπνες πόλεις (smart cities) είναι εκείνες που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ και τις δυνατότητες τους για να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας και υψηλού επιπέδου στους πολίτες τους. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα διαβίωσης και προωθεί τη βιώσιμη, την αειφόρο ανάπτυξη. Οι έξυπνες και πράσινες πόλεις δεν είναι απλά η λύση για μία καλύτερη ζωή, είναι και η απάντηση σε οικονομικά πιεστικούς καιρούς. Πώς; Ας σκεφτούμε τους μικρότερους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ή την χαμηλότερη κατανάλωση βενζίνης όταν οι δρόμοι δε θα είναι συμφορημένοι ή όταν δε χρειάζεται να μετακινηθούμε για να μετέχουμε σε μία συνάντηση.
Οι Κυβερνήσεις και εμείς οι Πολιτικοί, πρέπει να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας ακόμη και υπό συνθήκες έντονης οικονομικής πίεσης και να αδράξουμε την ευκαιρία για ανάπτυξη. Πώς;
Μα, μην ξεχνάμε: Οι εφαρμογές για την πράσινη, έξυπνη πόλη είναι μια διεθνής και αναπτυσσόμενη αγορά. Η Κίνα για παράδειγμα, επενδύει σημαντικά στα ζητήματα αυτά. Κάπου δεν πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες αυτές οι εφαρμογές; Μπορούμε εμείς οι Ευρωπαϊκές χώρες να τις προσφέρουμε;
 Κυρίες και Κύριοι,
Είναι προφανές ότι η ψηφιακή οικονομία, οι ευρυζωνικές υποδομές και οι σχετικές υπηρεσίες είναι το όχημα προς την ανάπτυξη. Είναι τα μέσα που θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε μια οικονομία υπηρεσιών και θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων προς εξαγωγή, πέρα από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διεθνή αγορά.  Προσωπική μου άποψη είναι πως το γρήγορο internet, ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν ένα τρίπτυχο με δυνατότητα  συνεχούς και σταθερής στήριξης για την οικονομική ανάπτυξη. 
Σήμερα η αγορά των ευρυζωνικών δικτύων και επικοινωνιών βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Βρισκόμαστε επί της ουσίας σε εκείνο το κρίσιμο σημείο όπου με μερικά πρόσθετα κίνητρα θα δοθεί η επιπλέον ώθηση που απαιτείται για αύξηση της ευρυζωνικής ζήτησης, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει την πίεση για την επιτάχυνση των επενδύσεων στις αντίστοιχες υποδομές.  
Σε απόκριση αυτού, μέσω της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υποστηρίζουμε σθεναρά τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μιας ορθολογικά ρυθμισμένης ενιαίας ψηφιακής αγοράς, στη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών δικτύων και προσπαθούμε για επενδύσεις στον τομέα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους, τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι τοπικές αρχές και στρατηγικές συνεργασίες.
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Αναγνωρίζουμε πως για να απελευθερωθεί η δυναμική του τομέα και της συγκεκριμένης αγοράς, μέρος της απάντησης βρίσκεται στην έξυπνη ρύθμισή της.  Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν επίσης ρόλο: Να τονωθεί η ζήτηση, να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της υποδομής και εδώ θα πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με την ΕΤΕΠ, να βελτιώσουν την ποιότητα της κατάρτισης και εξειδίκευσης και να δημιουργηθεί μία κοινότητα τεχνογνωσίας και έρευνας στην ΕΕ, η οποία τελικά θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για τα επιστημονικά ταλέντα.
Ελπίζουμε ότι αυτό το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία να διεξάγουμε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο από τον οποίο όλοι θα επωφεληθούμε.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας