Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Εσωκομματική πειθαρχία

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ 
«Το κόμμα είσαι εσύ» λένε όλα τα κόμματα στις δύσκολες στιγμές, όταν η υποστήριξη στις διαδικασίες είναι το κρίσιμο διακύβευμα. Και σου ζητούν να προσέλθεις στις διαδικασίες που θα θεμελιώσουν μια συμμετοχική κουλτούρα και διάφορα τέτοια χαριτωμένα. Κι εσύ τους κάνεις τη χάρη και τους στηρίζεις και πιστεύεις στη διαφάνεια και τη συλλογικότητα και βάζεις με το μυαλό σου ακόμα και ότι την επόμενη φορά που θα αποφασίσουν για κάτι σημαντικό θα ζητήσουν τη γνώμη σου. Τι άλλο θέλεις;

Μετά, βέβαια, ανακαλύπτεις ότι πιο σκληρές και συγκεντρωτικές διαδικασίες απο τα κόμματα δεν ακολουθεί κανείς. Η λεγόμενη εσωκομματική πειθαρχία δεν είναι προνόμιο των ελληνικών κομμάτων, αλλά όλων των κομμάτων και ιδιαιτέρως εκείνων της Μεσογείου που έχουν μια διαφορετική κουλτούρα.
Τολμάς και μιλάς και εκφράζεις διαφορετική άποψη; Θα διαγραφείς πάραυτα. Θέλεις να παίρνεις μέρος στις διαδικασίες και να ζητούν τη γνώμη σου; Πλανάσαι πλάνη οικτρά. Αυτά πάντοτε θα αποφασίζονται σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο απο κάποια κεντρικά γραφεία.
Γιατί αυτή είναι η λειτουργία όλων των κομμάτων σε όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος κι αν βρίσκονται και η κουλτούρα αυτή δύσκολα αλλάζει. Τα υπόλοιπα είναι αφελείς προσδοκίες και ευσεβείς πόθοι που όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

1 σχόλιο:

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

Δηλαδή ένας ναζισμός, φασισμός και σταλινισμός μέσα στην καρδιά του δημοκρατικού τόξου;

Το Προφίλ μας