Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΜΕ: Απεργία εκπαιδευτικών στην Κοζάνη κατά της διαθεσιμότητας!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Πάνω από 40% ήταν το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών του Νομού Κοζάνης στην χθεσινή απεργία που έχει προκηρύξει η Ο.Λ.Μ.Ε. και στην οποία συμμετείχε η ΕΛΜΕ Κοζάνης, όπως και η ΕΛΜΕ Εορδαίας. Η 7η Φλεβάρη ήταν η ημέρα που εκδικαζόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση της διαθεσιμότητας των 2.500 εκπαιδευτικών πανελλαδικά, με τον κίνδυνο σε ένα περίπου μήνα να απολυθούν και για το λόγο αυτό οι καθηγητές συμμετείχαν στην απεργία.



Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Νομού Κοζάνης στην απεργία, που έφτασε στο ποσοστό του 40%, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας, ο οποίος μίλησε στον "Π.Λ." για τα αιτήματα και τους λόγους της χθεσινής κινητοποίησης επισημαίνοντας πως "στόχος μας είναι η συμπαράσταση στους συναδέλφους μας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκ των οποίων αρκετοί συνάδελφοί μας από την Κοζάνη βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, προσφεύγοντας για την ακύρωση της πράξης διαθεσιμότητας". Μάλιστα όπως ο ίδιος προσέθεσε, έχουν μείνει 42 ημέρες από τη λήξη της διαθεσιμότητας και σύμφωνα με τον νόμο όσοι συνάδελφοι μέχρι και εκείνη την ημερομηνία δεν έχουν προσληφθεί, θα απολυθούν. Από το 1911 είναι οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν. Η υγεία και η παιδεία πλήττονται βάναυσα και αυτά είναι σημάδια μνημονιακών υποχρεώσεων".
Στον Πρωινό Λόγο μίλησε και ένας από τους εκπαιδευτικούς που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο Κώστας Μαργαρίτης, σημειώνοντας πως: "42 ημέρες πριν από την οριστική μας απόφαση, κάνουμε μια μεγάλη απεργία στο Νομό Κοζάνης, όπου περισσότερο από το 40% των συναδέλφων μας απεργούν διότι σήμερα στο ΣτΕ εκδικάζεται η απόλυση των καθηγητών. Εγώ απορώ αυτό το κράτος που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, έχει τη δυνατότητα να μας πληρώνει το 75% του μισθού μας για 7 μήνες προκειμένου  να καθόμαστε, ενώ στις θέσεις μας προσέλαβε ωρομίσθιους και αναπληρωτές;". Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως έδωσε πολύ μεγάλο αγώνα και ο ίδιος προσωπικά, στο Υπουργείο Παιδείας, και νοιώθει αδικημένος από τη στάση του Υπουργείου.
Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν για μία περίπου ώρα στην κεντρική πλατεία, ενημερώνοντας τον κόσμο για τα αιτήματά τους.


Τα αιτήματα της απεργίας

- Επειδή, η κατάργηση των πιο δημοφιλών ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, οδήγησε σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς, δημιούργησε τεράστια προβλήματα λειτουργίας στα εν λόγω σχολεία μεταξύ των οποίων και αυτά της Ειδικής Αγωγής, στέρησε από τους μαθητές το δικαίωμα επιλογής και αναβάθμισε θεσμικά τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
- Επειδή, η 22α Μαρτίου είναι αρκετά κοντά μας και τουλάχιστον 537 καθηγητές κινδυνεύουν να απολυθούν.
- Επειδή, ο Υπουργός Παιδείας (έχοντας δεσμευτεί ότι θα υπάρξει συνάντηση με την ΟΛΜΕ στα τέλη Ιανουαρίου για το θέμα των διαθεσίμων), έως τώρα σιωπά.
- Επειδή, είναι η πρώτη φορά μετά το 1911, που στην ιστορία του ελληνικού κράτους συζητούνται ομαδικές απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων!
- Επειδή στα σχολεία πλανάται ο φόβος για το επαγγελματικό μας
αύριο.
- Επειδή με το νέο πειθαρχικό Δίκαιο, οι δημόσιοι λειτουργοί είμαστε εκτεθειμένοι σε οιονδήποτε επιθυμεί την οικονομική και κοινωνική μας εξόντωση. Μια κακόβουλη καταγγελία ή μήνυση, είναι αρκετή για να μας επιβληθεί το ιδιαίτερα εξοντωτικό μέτρο της αργίας και η μείωση των πενιχρών μας αποδοχών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία. Αλήθεια, που πήγε το τεκμήριο της αθωότητας;
- Κανένας μαθητής, κανένας καθηγητής έξω από το σχολείο, δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους.

1 σχόλιο:

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

Όσο αυξάνεται ο πλουτισμός κρατικών στελεχών και κρατικοδίαιτων ιδιωτών (ανάμεσά τους πολιτικοί, πολιτευτές, συνδικαλιστές, διορισμένοι κι έμμισθοι υπηρέτες ΟΛΩΝ των κοινοβουλευτικών κομμάτων), τόσο εντείνεται η παντοειδής χειραγώγηση του λαού μέσω του φόβου των απολύσεων. Στην πραγματικότητα δεν θα απολυθεί κανείς, διότι ο απεγνωσμένος είναι άκρως επικίνδυνος! Αντίθετα προσλαμβάνονται περισσότεροι, ιδιαίτερα πριν από εκλογές, οι οποίοι αισθάνονται βαθύτατα εξαρτημένοι από το κράτος, ευγνώμονες σε όσους τους προσέλαβαν και ευχαριστημένοι παρά τον κατώτερό τους μισθό!

Το Προφίλ μας