Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σχέδιο «Σ.Δ.Ι.Τ.» για τα νοσοκομεία

του Σωκράτη Μουτίδη από το ΧΡΟΝΟ
Κατά 530 εκ. ευρώ θα μειωθεί ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία το 2014, όπως προκύπτει από τα προσχέδια του προϋπολογισμού, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλη Βασιλακόπουλο θα προκαλέσει στα νοσοκομεία οικονομική ασφυξία.

«Τα νοσοκομεία σήμερα υπολειτουργούν και φανταστείτε τι θα γίνει με νέες περικοπές. Η κυβέρνηση προσδοκά στην αύξηση των εσόδων, πχ. 25 ευρώ που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος από 1/1/2014, οπότε αίρεται πλέον και το «γνωστό παραμύθι» για δωρεάν περίθαλψη» λέει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Επίσης, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η μεταβίβαση 1 δις ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, τον ήδη χρεοκοπημένο οργανισμό.
Ολα αυτά σε συνθήκες ανεργίας και μαύρης εργασίας κάνουν σαφές ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός, λέει ο κ. Βασιλακόπουλος και επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα κλείσουν, αφού σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα μείνει μόνο ένα.
«Δεν μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι από τη μια, ενώ από την άλλη υποχρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία  κι αυτό σημαίνει ότι πάμε για κλείσιμο» λέει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο οδεύουμε προς το αυστριακό μοντέλο στην υγεία που είναι να παραχωρηθούν οι δομές υγείας στην αυτοδιοίκηση. Αυτό σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των περιφερειών θα οδηγήσει γρήγορα τα νοσοκομεία σε μαρασμό και στο επόμενο βήμα που είναι η εκχώρησή τους σε ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
«Δεν ξέρει τι τον περιμένει ο περιφερειάρχης, εάν περάσουν τα νοσοκομεία στην περιφέρεια την ώρα που δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Μοιραία θα πάμε στο μονόδρομο των Σ.Δ.Ι.Τ. και έχουμε τέτοια παραδείγματα όπως ο Ευαγγελισμός όπου κλίνες παραχωρήθηκαν σε ασφαλιστικές εταιρείες» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας