Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Σε εκδήλωση, ύστερα από πρόσκληση, με θέμα: ‘’Η ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου’’ με ομιλήτρια την Πρεσβυτέρα Καλυψώ Δημητριάδη, που πραγματοποιήθηκε (2-12-2013) στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, τη Σχολή Γονέων, με συνδιοργανωτή το  Πνευματικό Κέντρο ο Άγιος Φώτιος και με συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα) της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, ανταποκρίθηκε, με την παρουσία σαράντα περίπου ανθρώπων, ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκτός από την ομιλία, βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τους Αγίους Τόπους και παραδοσιακούς χορούς με το δεκαμελές (5 αγόρια και 5 κορίτσια) σχήμα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Το σκηνικό λιτό, προετοίμαζε το θεατή και ακροατή για την απλότητα και συνάμα τη συμπαθητικότητα του λόγου, που θα ακολουθούσε.

Η ομιλία, ποιητικός-έμμετρος, λυρικός γραπτός λόγος (προσωπικό έργο) της Πρεσβυτέρας Καλυψώς εντυπωσίαζε, κατ’ αρχήν για τούτο: θύμιζε Οδύσσεια. Ένα πολύ μεγάλο σε έκταση λόγου ποιητικό κείμενο (1280 στίχων!) που περιγράφει ολόκληρη τη ζωή-διαδρομή του Αγίου: από τη γέννηση, την ενηλικίωση, τη χειροτονία του σε Επίσκοπο-Μητροπολίτη Πενταπόλεως, τις συκοφαντίες, τη λάσπη, τις διώξεις, αποκρούοντας με απαράμιλλη υπομονή και καρτερικότητα ‘’τα βέλη του πονηρού τα καθ’ ημών δολίως κινούμενα’’, για την Εύβοια, τη Ριζάρειο, τη νοσηλεία και το θάνατό του στο Αρεταίειο της Αθήνας, για το πρώτο θαύμα στο νοσοκομείο μετά το θάνατό του, όπου η φανέλα του Αγίου θεράπευσε νοσηλευόμενο παράλυτο. Εντυπωσίασε η ομιλία και για ένα δεύτερο λόγο: για την ευκρίνεια και το λυρισμό - όπου το απαιτούσε το κείμενο - της ανάγνωσης του μακρού ποιητικού λόγου. Δίπλα της ο π. Νεκτάριος με παρεμβολές τροπαρίων (ανάμεσα στις μικρές παύσεις) από την Ασματική Ακολουθία του Αγίου. Από την άλλη πλευρά σε μια μεγάλη οθόνη προβαλλόταν διαδοχικά φωτογραφίες του Αγίου, του σπιτιού του, της μητέρας του, των διαφόρων τόπων στους οποίους διακόνησε το Λόγο.

Ακολούθησε μια σύντομη προβολή για τα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Η εκδήλωση έκλεισε με υπέροχους χορούς από το νεανικό χορευτικό σχήμα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Περιστερίου.

Συγχαρητήρια αξίζουν στο Δήμο Κατερίνης και στη Σχολή Γονέων του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κατερίνης για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και για τα πολλά και κρίσιμα θέματα με τα οποία καταπιάνεται προωθώντας την έρευνα, το διάλογο και την υπευθυνότητα (στη σύνθεση παράδοσης και νεωτερικότητας - χρειαζόμαστε συνθέτες και όχι καθοδηγητές - ) προσώπων, φορέων και συλλογικοτήτων.   
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
3-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας