Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Καλέ μου άνθρωπε, μήπως ξέρεις από...φέτα;

του Ευτύχη Παληκάρη από το Athens news 
Mπορεί η κυβέρνηση να κλονιστεί, ακόμα και να πέσει, όχι από τους πλειστηριασμούς, το φόρο για τα ακίνητα, τις αμυντικές βιομηχανίες, τα πρόσθετα μέτρα, αλλά από τη... φέτα;
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης εκλέχτηκε με τη ΝΔ, πήρε διαζύγιο με την άρνησή του να ψηφίσει το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο – αφού αυτό τον συμβούλεψε και ο... πνευματικός του. Να όμως που έχει ο καιρός γυρίσματα και το φλερτ για επανένταξη στη ΝΔ αναθερμάνθηκε. Μόνο που αυτή τη φορά εμπόδιο στάθηκε η... ελληνική φέτα.
Ο Γιώργος Κασαπίδης θεωρεί καταστροφική για τους Έλληνες κτηνοτρόφους σχετική εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά. Και αντί για επανένταξη άρχισε να διαλαλεί τα... ύστερα του κόσμου (ελέω φέτας) στα τηλεοπτικά παράθυρα, αρχής γενομένης από την εκπομπή του «Ελεύθερου σκοπευτή»...
Ψάξαμε να βρούμε τι ακριβώς προβλέπει αυτή η συμφωνία που μπορεί να στερήσει από τη ΝΔ έναν πιθανό υποστηρικτή της στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται. Και ανακαλύψαμε μια διαφορετική εικόνα. Πρώτον, η φέτα εντός συνόρων της ΕΕ τυγχάνει απόλυτης προστασίας. Μια φέτα υπάρχει, η ελληνική. Δεύτερον, εκτός ΕΕ πολλές χώρες –μεταξύ αυτών και ο Καναδάς– μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Στη χώρα του αμερικανικού βορρά κυκλοφορεί πράγματι «ελληνική φέτα» με το σήμα της Ακρόπολης κ.λπ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, θέτει περιορισμούς στην ασυδοσία αυτή σε 145 προϊόντα, μεταξύ των οποίων και 16 ελληνικά. Για τη φέτα, ειδικότερα, πλέον δεν θα χρησιμοποιούνται ελληνικά σύμβολα ούτε ο όρος «ελληνική φέτα», εντός του Καναδά.
Μόνο που για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας χρειάστηκε παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο! Η κίνηση αυτή τέθηκε υπόψη του κ. Κασαπίδη ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του. Στο μεταξύ, όμως, περί τους 30 βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια είχαν σπεύσει να υπογράψουν κείμενο του ανεξάρτητου βουλευτή για το «ξεπούλημα» της φέτας. Δηλαδή, η ΝΔ, εκεί που πήγαινε να εντάξει τον κ. Κασαπίδη στις γραμμές της, ανακάλυψε ένα μείζον πρόβλημα στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο σήμανε συναγερμός. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος επιχείρησε να εξηγήσει το πραγματικό πλαίσιο της συμφωνίας, την ώρα που ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σε συνάντηση με τους βουλευτές, τους έδινε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Λέγεται μάλιστα πως ο βουλευτής είχε συνάντηση και με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, και του διαμήνυσε πως «αν χαθεί η φέτα, πέφτει η κυβέρνηση».
Δεν γνωρίζουμε τελικά τι θα αποφασίσει ο κ. Κασαπίδης μετά τις εξηγήσεις και τα... διαβήματα του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά προς τον Μ. Μπαρόζο για την ελληνική φέτα. Ακούμε ωστόσο πως ο κ. Κασαπίδης εγείρει πλέον θέμα και για τις ελιές Καλαμών!
Μήπως τελικά η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε διαβούλευση με τον πνευματικό του βουλευτή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας