Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η κρίση φέρνει λιγότερα παιδιά

Από το jenny.gr
Και εκεί που οι Έλληνες είχαν αρχίσει να φλερτάρουν με την τριτεκνία και την ιδέα της μεγάλης οικογένειας, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω, κι όλα αυτά εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης και της έλλειψη οικονομικής σταθερότητας, που ξεκίνησε από την Αμερική για να εξαπλωθεί γρήγορα σαν μεταδοτική ασθένεια και στην Ευρώπη. Έτσι η ελπίδα η Ελλάδα να βγει από τις λίστες με την συνεχώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα έχει -για την ώρα τουλάχιστον- χαθεί.

Πρόσφατη έρευνα για την γενικότερη κατάσταση των γεννήσεων στην Ευρώπη, που διεξήγε το δημογραφικό Ινστιτούτου ς της Βιέννης στην Αυστρία, δείχνει το μέγεθος που η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει τις νέες οικογένειες αλλά και την μείωση του ρυθμού γεννήσεων που έχει επιφέρει όλο αυτό.
Αναλόγως λοιπόν με το μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο βλέπουμε πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το θέμα «παιδί» διαφορετικά. Οι νεότεροι αδυνατούν λόγω μειωμένων εσόδων, οι μεγαλύτερες γυναίκες νιώθουν αβέβαιες για το μέλλον που θα έχει το παιδί τους και λειτουργούν με αναβλητικότητα στην απόκτηση ενός παιδιού. Ενώ οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο δείχνουν πιο διατεθειμένες να μεγαλώσουν την οικογένεια τους. Oι άνδρες, κυρίως εκείνοι που δεν έχουν σταθερό εισόδημα, δε συζητούν καν το θέμα.
Και δεν χρειαζόμαστε καμία έρευνα για να αντιληφθούμε ότι κάθε γονιός όταν φέρει στον κόσμο ένα παιδί θέλει να μπορεί να του προσφέρει εκτός από την αγάπη του, ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Όταν ακόμα και αυτό πλέον διακυβεύεται ενώ η στήριξη των νέων ζευγαριών από την πολιτεία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, η απόφαση να γίνουμε γονείς ή να επεκτείνουμε την οικογένεια μας κι άλλο, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας