Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή του Αλ. Αθανασιάδη προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλο σχετικά με την κατάργηση του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας

Θέμα: «Κατάργηση του Υποκαταστήματος  ΙΚΑ στην Πτολεμαΐδα»
Κύριε Διοικητά,
Με προσοχή διάβασα πρόσφατα τις προτάσεις σας για το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οφείλω να ομολογήσω ότι εκτιμώ την προσπάθεια που κάνετε για ανατροπή των υφιστάμενων δυσλειτουργιών του ιδρύματος και επικροτώ κάθε προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης του οργανισμού.
Κατανοώ πλήρως τους λόγους τους οποίους σας οδήγησαν στην συγχώνευση των υπηρεσιών του οργανισμού σας.
Από κει και πέρα όμως στην προσπάθεια σας να εντοπίσετε και να διορθώσετε τις αδυναμίες της υφιστάμενης οργανωτικής δομής καλό είναι να αποφύγετε ενέργειες που όχι μόνο δεν θα διευκολύνουν την λειτουργία του νέου οργανωτικού μοντέλου αλλά ίσως και θα την δυσχεραίνουν.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην πόλη της Πτολεμαΐδας το υφιστάμενο τοπικό υποκατάστημα είναι αρμόδιο στο να εξυπηρετεί αποτελεσματικά ετησίως σχεδόν 100,000 ασφαλισμένους-εργοδότες και συνταξιούχους. Στην πραγματικότητα δηλαδή, εξυπηρετεί τόσο τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης όσο και το σύνολο των ασφαλισμένων του διευρυμένου Δήμου Εορδαίας. Η απόφαση σας όμως να το καταργήσετε και να το μετατρέψετε σ’ ένα απλό περιφερειακό γραφείο θα προκαλέσει σε κοινωνικό και καθημερινό επίπεδο μεγαλύτερα προβλήματα απ’ αυτά που ίσως επιλύσει σε επίπεδο οργανισμού, αφού η απόσταση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από το τοπικό κατάστημα της Κοζάνης θα διπλασιαστεί, ενώ παράλληλα η οικονομική επιβάρυνση για την διεκπεραίωση μιας υπόθεσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των κόστων μετακίνησης τους.  
Στην συγκεκριμένη όμως περιοχή μην λησμονείται ότι βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και των ατμοηλεκτρικών σταθμών, που καθιστούν την περιοχή το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας από την μία και έναν από τους μεγαλύτερους σε όγκο συναλλαγών πελάτες του ΙΚΑ από την άλλη. Στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου υποκαταστήματος υπάγεται και η ΔΕΗ. Το υποκατάστημα  Πτολεμαΐδας αποτελεί μια βασική λειτουργική μονάδα του Ιδρύματος με κεντρική και καίρια λειτουργία τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και Δήμου. Βάση στατιστικών στοιχείων είναι 2ο σε όγκο συναλλαγών σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. 
Θα ήθελα να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι προσφάτως δημοπρατήθηκε το μεγάλο έργο κατασκευής μονάδας 660 MW της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Το έργο αυτό θα απασχολεί 1700 εργαζόμενους στο στάδιο της κατασκευής του έργου για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι ο έλεγχος των εργαζομένων καθώς και η αντίστοιχη εξυπηρέτηση τους θα είναι δύσκολη και προβληματική, αφού η πόλη της Κοζάνης βρίσκεται 29 χιλιόμετρα μακρύτερα της Πτολεμαΐδας. Είναι σε εξέλιξη, επίσης, η ανάθεση του έργου κατασκευής Φωτόβολταϊκού πάρκου 200MW στην Πτολεμαΐδα.  
Κύριε Διοικητά,
Να είστε σίγουρος ότι η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος δεν αποσκοπεί στην διατήρηση ενός γεωγραφικού κεκτημένου ή στην εξυπηρέτηση κάποιων τοπικιστικών ιδεοληψιών. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, πρώτος θα στεκόμουν απέναντι σ’ ένα τέτοιο φαινόμενο.
Όλοι γνωρίζουμε την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας καθώς και τις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες βιώνει καθημερινά η κοινωνία μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχτεί το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο αποτέλεσμα για τον οργανισμό μέσω της ελάχιστης δυνατής κοινωνικής και οικονομικής επιβάρυνσης της τοπικής κοινωνίας.
Με βάση λοιπόν αυτήν την λογιστική, θα σας πρότεινα να διατηρηθεί το υποκατάστημα του διευρυμένου Δήμου Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, αποφεύγοντας την υποβάθμιση του σε περιφερειακό γραφείο, αφού η απουσία δομημένης οργανωτικής επικοινωνίας θα δυσχεράνει τον έλεγχο των ασφαλισμένων, την εποπτεία των διαδικασιών, θα οδηγήσει στην έξαρση της εισφοροδιαφυγής και θα δυσκολέψει αναίτια την ίδια την καθημερινότητα των ασφαλισμένων. 
Αθήνα, 01/02/2012
Προς
Τον Διοικητή του
Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
Κύριο Ροβέρτο Σπυρόπουλο

Με εκτίμηση,
Αθανασιάδης Αλέξανδρος
Βουλευτής Νομού Κοζάνης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντε να ψηφίσεις και το 2 μνημόνιο. Πως είναι δυνατόν το υποκατάστημα Πτολεμαιδος να εξυπηρετεί 100000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οταν ο νομός Κοζάνης έχει 156000 κατοίκους?Για τα Σέρβια δεν μας είπες τίποτα ΑΛΕΚΟΥΚΟ, Πήραν την Πρωτοβαθμια εκπαίδευση, την ΕΦΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΔΕΗ, τον ΟΤΕ,τώρα μιλούνε για το ΙΚΑ και μετά πιθανόν και το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.μοκο, μοκο, μια ναι μια οχι.Τώρα το ΠΑΣΟΚ πάει για 9,5%

Ανώνυμος είπε...

Είσαι μεγάλος ΜΑΛΑΚΑΣ χωρίς σχόλια sik

Το Προφίλ μας