Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Aπόσπασμα της ομιλίας του Γ. Βλατή στο Ν/Σ του ΥΠΕΣ με θέμα την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης διαμονής αλλοδαπών και ρυθμίσεις θεμάτων των ΟΤΑ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας και ρυθμίσεις θεμάτων Ο.Τ.Α., τοποθετήθηκε ο βουλευτής του νομού μας, Γ. Βλατής.
Ο βουλευτής στην αρχή της ομιλίας του έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στις βολές της αντιπολίτευσης κατά του «Καλλικράτη» και των δυσλειτουργιών που έχει προκαλέσει στους ΟΤΑ. «Πριν από μερικούς μήνες, ψηφίσαμε τον «Καλλικράτη». Στόχος μας, μεταξύ άλλων, ήταν μακροπρόθεσμα να εξαλείψουμε τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες.
Είναι γεγονός ότι παρά την προετοιμασία που προηγήθηκε, η μετάβαση στο νέο σύστημα δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Πολλά δε από αυτά συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του… Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση όμως συνοδεύεται από προβλήματα εφαρμογής. Γι’ αυτό εμείς, Υπουργοί, Βουλευτές είμαστε εδώ, για να παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο και να αλλάζουμε ή να διευκρινίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μία μεταρρύθμιση μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικότερα…».
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Βλατής σημείωσε ότι στόχος των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι αφενός η ευθυγράμμιση του εθνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό δίκαιο και αφετέρου η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα μας υπό όρους αυξημένης ασφάλειας. «..Από την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου όλοι οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας υποχρεούνται να εφοδιαστούν με την ηλεκτρονική κάρτα μετανάστη….Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται ειδική θεώρηση εισόδου για τους πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα για εποχική απασχόληση, η οποία μπορεί να φθάνει μέχρι τους έξι μήνες. Με τον τρόπο αυτό, νομίμως μπορούν να απασχολούνται σε συγκεκριμένο εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι για την είσοδο των μεταναστών προκαταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ, ανάλογα με το είδος και τη φύση της εργασίας.»
Ο βουλευτής επικεντρώθηκε ωστόσο στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και αφορούν τους ΟΤΑ. Αναφερόμενος στο άρθρο 12 που αφορά τη ρύθμιση των οικονομικών θεμάτων των ΟΤΑ, ο κ. Βλατής υποστήριξε ότι αυτά έχουν εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα για τους δήμους, αλλά και για τους εργολήπτες δημοσίων έργων που ανέλαβαν στο παρελθόν δημοτικά έργα. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του σχεδίου νόμου δίδεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης προμηθευτών από δήμους ή περιφέρειες.
Ασκώντας κριτική στην τακτική που έχει ακολουθήσει στο θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων «Γνωρίζουμε όλοι ότι τα οικονομικά των ΟΤΑ. Όπως ακριβώς και του κράτους, είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να απαιτούμε από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, όταν το κράτος και οι φορείς του είναι οι κατεξοχήν κακοπληρωτές σε αυτή τη χώρα. …Θέλω να έχουμε όλοι υπ’ όψιν μας -και κυρίως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κάθε φορά που επιβάλλει άλλη μια έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη μια προκαταβολή φόρου- ότι κάποιοι από αυτούς, όπως προμηθευτές του δημοσίου και οι εργολήπτες δημοσίων έργων, παραμένουν απλήρωτοι μήνες -κάποιοι και χρόνια- παρά τις βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου. Στο παρελθόν αρνήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει το συμψηφισμό των οφειλών φορέων και πέραν του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους πολίτες με οφειλές των πολιτών αντίστοιχα προς το κράτος. Αυτοί συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους επί χρημάτων που ουδέποτε εισέπραξαν, κύριοι Υπουργοί. Πιστεύω ότι κανείς από εμάς δεν θα δεχόταν να φορολογηθεί για έσοδα που δεν είχε…».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας