Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Συμβιβασμός δανειστών χωρίς ελληνικό όφελος

«Είμαστε σαν τον ΠΑΟΚ με την Σάλκε. Έχουμε φάει τρία, δεν έχουμε ρίξει κανένα. Τώρα κάνουμε μακρινές μπαλιές, «καμινάδες», μήπως βρούμε τον Τσακαλώτο αμαρκάριστο στη μεγάλη περιοχή του Eurogroup και σκοράρουμε στο ’89 για να έχουμε ελπίδες στον επαναληπτικό».
Κάπως έτσι, με... ποδοσφαιρικούς όρους και μπόλικο σαρκασμό, αξιωματούχος του Μαξίμου περιέγραψε στο CNN Greece τόσο την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, όσο και τη στρατηγική της στο σημερινό Eurogroup.

Πάρτε τώρα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο το φόβο ότι οι δανειστές μπορεί να τα βρουν μεταξύ τους στις πλάτες της χώρας μας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ενδείξεις είναι ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό με το ΔΝΤ για το «ελληνικό ζήτημα». Μόνο που ο συμβιβασμός γίνεται στην πλάτη της Ελλάδας και χωρίς να έχει κάποιο όφελος η χώρα τελικώς, όπως παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Η διαφωνία των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιλύεται (προσωρινά) δια της επιβολής σκληρών μέτρων σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.
Δεν είναι τυχαίο ότι με συνεχείς δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν την αποδοχή της προνομοθέτησης των μέτρων ως προϋπόθεση για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια και να ξαναμπεί σε τροχιά η Αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Πείτε ναι στα μέτρα για να γυρίσει η τρόικα.» Στο ίδιο κλίμα, το έγγραφο του Eurogrοup που διέρρευσε, ενώ υιοθετεί την ελληνική θέση ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εσφαλμένες, εντέλει συναινεί εμμέσως στη λήψη των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ στη.. βάση των εσφαλμένων εκτιμήσεων.

Το χρέος αργότερα...

Σαν να μην έφταναν τα δημοσιονομικά μέτρα (3,6 δισ. ζητάει το ΔΝΤ!), τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους παραπέμπονται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Πιθανότατα το Euroigroup θα προχωρήσει σε μια δεσμευτική πολιτική δήλωση ότι μέσα στο 2018 θα γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος. Η δήλωση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα για τον Τόμσεν ώστε να κρατήσει το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα χρησιμεύσει επίσης στον Μάριο Ντράγκι για να δικαιολογήσει την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Αλλά η εκκρεμότητα θα παραμένει εμποδίζοντας τη χώρα από την πλήρη επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Οι μπάλες στον Τσακαλώτο

Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές να κάνουν ορισμένες διευκολύνσεις στην ελληνική πλευρά καθώς χαίρει εκτίμησης στην Ευρώπη. Όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι στη σημερινή Ευρώπη η προσωπική ακτινοβολία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί την προνομοθέτηση των μέτρων, η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών επικεντρώνεται:
•​Στη μείωση του ύψους των μέτρων (πιθανόν στα 2,7 δισ.)
•​Στην ταυτόχρονη νομοθέτηση αντισταθμιστικών φοροελαφρύνσεων σε περίπτωση που επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3.5%.
•​Στη μείωση από 5 σε 3, των ετών που θα απαιτηθούν επιπλέον πλεονάσματα 3,5%
•​Στο να γίνουν όσο πιο σαφείς και δεσμευτικές είναι δυνατό, οι διατυπώσεις της δήλωσης για το χρέος.
Πάντως για το σημερινό Eurogoup οι προσδοκίες είναι πολύ μικρές.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας