Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτοδιοικητικές αλλαγές

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Η αλλαγή στον τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές (ξεχωριστά δηλαδή ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων), είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα απαλλάξει τα δημοτικά συμβούλια από το «βραχνά» της λεγόμενης εσωκομματικής πειθαρχίας.
Λειτουργικά, όμως, με δεδομένο ότι η πολιτική κουλτούρα είναι έννοια άγνωστη για την πλειονότητα των υπηρετούντων το θεσμό, είναι απορίας άξιο τι θα γίνει.
Οταν τα συμβούλια μετατρέπονται σε ρινγκ και μάλιστα συνήθως για εσωπαραταξιακές κόντρες, όταν του κάθε συμβουλίου προηγείται το προ-συμβούλιο του συνδυασμού για να δοθούν οι «γραμμές», είναι ένα ζήτημα το πώς όλοι αυτοί που έχουν συνηθίσει έως σήμερα να λειτουργούν ως κοπάδι, θα καταφέρουν να φθάσουν σε ένα στοιχειώδες επίπεδο συναίνεσης.
Είναι ένα ρίσκο, λοιπόν, η αλλαγή του τρόπου εκλογής δήμαρχων, το οποίο, όμως, λαμβάνεται μάλλον στη σωστή συγκυρία. Κι αυτό γιατί η μεγάλη φθορά της αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με τον ολοένα συμπιεζόμενο ρόλο και προϋπολογισμό της, δημιουργεί την ανάγκη στροφής σε κάτι διαφορετικό. Ισως ένα νέο μοντέλο, λιγότερο ελεγχόμενο κομματικά, να μπορεί να δώσει λύση στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, αλλά κι ένα καινούργιο περιεχόμενο στο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Δε μένει παρά  να το δούμε στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας