Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ενα πάρκο για τη συμφιλίωση

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ 
Το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης βρίσκεται σε μια περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους στο Γράμμο, στις χαράδρες και στις πλαγιές του οποίου έχουν εκτυλιχθεί μερικά από τα δραματικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας.
Είναι ένας χώρος, στον οποίο συναντιέται ο φυσικός πλούτος με την ιστορία της πιο ταραγμένης περιόδου για τους Ελληνες. Περπατώντας στα πανέμορφα, όσο και δύσβατα μονοπάτια του Γράμμου, εδώ που τώρα όλα μοιάζουν ήρεμα και ειρηνικά, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς εκείνα τα νεαρά κορίτσια που εικονίζονται στις φωτογραφίες της έκθεσης, να γελούν, να αστειεύονται και να ερωτεύονται λίγο πριν πιάσουν το όπλο.

Η έκθεση και η ξενάγηση στο πάρκο εθνικής συμφιλίωσης δεν είναι ούτε δασκαλίστικη, ούτε δακρύβρεχτη. Μένει στο δια ταύτα που είναι η ίδια η συμφιλίωση με ένα παρελθόν που περιέχει εξόχως δραματικές στιγμές, εξαιτίας της απουσίας πολιτικής συναίνεσης που θα οδηγούσε την κρίσιμη χρονική στιγμή σε μια δημοκρατική πορεία, χωρίς τη μαύρη τρύπα του Εμφυλίου.
Αυτό είναι και το μοναδικό μάθημα, χρήσιμο να επαναλαμβάνεται την περίοδο που διανύουμε προς όλους όσοι πιστεύουν ότι οι λύσεις βρίσκονται στη βία και φλερτάρουν με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Οι αλήθειες μιας εποχής είναι ορατές σε όλους μας, φτάνει να θέλουμε και να αντέχουμε να τις αντιμετωπίσουμε κατάματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας