Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,

Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της 68ης  Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελείτε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των Ηνωμένων Εθνών, σεβόμενος πλήρως τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού. Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι η χώρα μου συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις της ΕΕ που παρουσίασε ο Πρόεδρος Van Rompy στην ομιλία του.


Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ, τα οικουμενικά ιδεώδη του οποίου δεν έπαψαν ποτέ να μας εμπνέουν. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο συλλογικό έργο υπέρ της μακροχρόνιας ειρήνης, της ευημερίας και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πνεύμα, στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του Οργανισμού, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Χαιρετίζουμε την Ειδική Εκδήλωση για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας, καθώς και το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα, προβάλοντας τις μεγάλες θεματικές της Ανάπτυξης και της Συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

Μια αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης θα μπορέσει να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο για τις χώρες προέλευσης, όσο και για τις χώρες προορισμού. Ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να καταρτίσουμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για την αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και για να επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας βούλησή. Η Ελλάδα δεσμεύεται να συμμετάσχει ενεργά στις κοινές προσπάθειες προς την επίτευξη του ανωτέρω στόχου.

Η Ελλάδα – όπως και οι χώρες της νότιας Ευρώπης γενικότερα – δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της παράνομης μετανάστευσης, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία και το κράτος μας. Η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί βασική πολιτική επιλογή της Ελλάδας, καθώς συνδέεται άμεσα με την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική συνοχή, τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Με βάση τις εμπειρίες που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια, προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Εξάλλου, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της κινητικότητας των ατόμων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Κύριε Πρόεδρε,

Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει πρωταρχική σημασία για εμάς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υποστήριξε πλήρως την ίδρυση ενός ενισχυμένου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σαφή εντολή. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπέβαλε την υποψηφιότητά της για την περίοδο 2017-2019.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ελλάδα είναι απόλυτα προσηλωμένη στον αποφασιστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας. Αν και υφίστανται περιορισμοί οικονομικής φύσης, παραμένουμε προσηλωμένοι στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, στις οποίες συμβάλλουμε με διάθεση ανθρωπίνων πόρων και μέσων και κυρίως στην επιχείρηση FINUL. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την πρόληψη των συρράξεων, καθώς και για την προώθηση της ειρηνευτικής επίλυσης των διαφορών. Επίσης, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία ΕΕ-ΟΗΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη οριστικής λύσης σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα, προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μιας λύσης, στη βάση δύο κρατών, που θα περιλαμβάνει τη συμβίωση μεταξύ ενός ασφαλούς Ισραήλ και μιας κυρίαρχης και βιώσιμης Παλαιστίνης. Οφείλουμε να επαινέσουμε τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου  και τον Πρόεδρο Αμπάς για τον ηγετικό ρόλο και το θάρρος που επέδειξαν κατά τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Τώρα είναι η στιγμή για θαρραλέα και συγκεκριμένα βήματα υπέρ της ειρήνης.

Η Ελλάδα εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση και την αιματοχυσία στη Συρία. Μια κρίση που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουμε καταδικάζει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τη χρήση χημικών όπλων και υποστηρίζουμε πλήρως την αμερικανορωσική πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Καλωσορίζουμε τη διπλωματική διέξοδο που επετεύχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Και ελπίζουμε διακαώς ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντική καμπή στη συριακή κρίση, δίδοντας μια ζωτικής σημασίας ώθηση στη διαδικασία της «Γενεύης ΙΙ» που μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε σταθερός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού μέλλοντος της περιοχής των Βαλκανίων. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω τις παλιές νοοτροπίες που ευνοούν τις διαιρέσεις και προχωράμε μπροστά προς μια εποχή στενής συνεργασίας που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Επιδεικνύοντας πολιτική τόλμη, το Βελιγράδι και η Πρίστινα υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία στις 19 Απριλίου 2013 σηματοδοτώντας μια εξέχουσας σημασίας εξέλιξη προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και προωθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και των δύο πλευρών.

Κύριε Πρόεδρε,

Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα επιτρέψει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη γειτονική χώρα να αναπτύξουν μια συνεργασία πολυσχιδή και παραγωγική σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συμβάλλει, επίσης, στη σταθερότητα και την ευημερία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα ενισχύσει την ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη νήσο το 1974, το Κυπριακό παραμένει, πρωτίστως, ένα ζήτημα παράνομης στρατιωτικής κατοχής άνω του ενός τρίτου του εδάφους ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης σε αυτό το σημαντικό διεθνές ζήτημα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και, ειδικότερα, στις διεξαγόμενες προσπάθειες για την αποτελεσματική επανεκκίνηση της διαδικασίας των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Στηρίζουμε απόλυτα το νέο πακέτο εποικοδομητικών προτάσεων του Προέδρου, κ. Αναστασιάδη.

Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει, επιτέλους, να υιοθετήσει μια πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.  Μία τέτοια στάση εκ μέρους της Τουρκίας θα διευκόλυνε αποφασιστικά την επανεκκίνηση των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, μιας λύσης στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα εγκρίνει ο κυπριακός λαός μέσω δημοψηφίσματος. Οι νέες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, μπορεί να λειτουργήσουν ως παράγοντας ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.

Οι σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία έχουν τεθεί σε θετική τροχιά. Η θεσμοθετημένη συνεργασία στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και η αυξημένη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας, μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προοπτικές για το μέλλον. Ωστόσο, οι παράγοντες που θα καθορίσουν ουσιαστικά το μέλλον των σχέσεων μας με τον εξ ανατολάς μας γείτονα είναι :
-ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας
-και, σε αυτό το πλαίσιο, η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.


Κύριε Πρόεδρε,

Ο ελληνικός λαός κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει το υψηλότερο πρωτογενές διαρθρωτικό πλεόνασμα  στην Ευρωζώνη, ήτοι 5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο ιστορικά ποσοστό δημοσιονομικής προσαρμογής εν καιρώ ειρήνης – 19% του ΑΕΠ – κατά την τετραετία 2009-2013. Και το επιτύχαμε σε ένα περιβάλλον ύφεσης που διήρκεσε έξι χρόνια. Υλοποιήσαμε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποφέρει ήδη καρπούς. Αλλά βέβαια όλα αυτά έγιναν χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και με πολύ υψηλό κοινωνικό κόστος. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου κατά κάθε μορφής ρατσισμού, ξενοφοβικής συμπεριφοράς, αλλά και κοινωνικής βίας αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ εν συντομία στις προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σε μια περίοδο πρωτοφανών οικονομικών προκλήσεων για την Ένωση, η προεδρία μας θα προωθήσει το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Ένας διάλογος που θα εντατικοποιηθεί καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2014.

Όλα αυτά τα ζητήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και επί των οποίων  εργάζεται η παρούσα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της περαιτέρω εδραίωσης των θεσμών της παγκόσμιας οικονομίας και της πολιτικής διακυβέρνησης.

Η διεθνής κοινότητα εναποθέτει τις ελπίδες της στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Οργανισμός μας πρέπει να στείλει ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους λαούς του κόσμου και ειδικότερα για τη νέα γενιά.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δοκιμάστε να πείτε τα παραπάνω σε μια οποιαδήποτε λαϊκή αγορά...Ακόμη και της Πατρίδας σας, της Θεσσαλονικης

Το Προφίλ μας