Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν (Ολοταχώς προς κατάργηση βαίνουν τα Τ.Ε.Ι.)

του Μπάμπη Καπουρίδη
Αρνητικές εξελίξεις προοιωνίζονται για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο.
Κατ’ αρχήν να διευκρινιστεί ότι όπως είχαν προχωρήσει τα πράγματα μέχρι σήμερα, ήταν απαραίτητος ο εξορθολογισμός και του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων, αλλά και των τμημάτων που είχαν ιδρυθεί σε κάθε κωμόπολη χάριν πολιτικών ρουσφετιών. Ως παραδείγματα αναφέρονται α) το υπό κατάργηση τμήμα των Γρεβενών περί Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού για το ΤΕΙ και β) το τμήμα Αρχιτεκτονικής για το Πανεπιστήμιο στην Καστοριά, που δε μπήκε καν στο μηχανογραφικό. Στήθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι, με αποτέλεσμα το πρώτο να έχει ελάχιστους εισακτέους για όσο διάστημα λειτούργησε, ενώ το δεύτερο, βρέθηκε στην Καστοριά όταν η Πολυτεχνική Σχολή εδρεύει στην Κοζάνη!
Με τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία να χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση, διάλυση, ατέλειωτη σπατάλη σε υποδομές και διοικητικό προσωπικό, με απίστευτα υψηλά λειτουργικά έξοδα που γονατίζουν τα ιδρύματα και κυρίως το ΤΕΙ, η συρρίκνωση προδιαγραφόταν σχεδόν βέβαιη. Επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε σε φαραωνικές επενδύσεις νέων εγκαταστάσεων για Γρεβενά και Καστοριά προϋπολογισμού περίπου €30.000.000,00, όταν για την Κοζάνη (μετά από συνεχή πίεση διοικητικών υπαλλήλων) ανακαινίστηκαν μόλις οι δύο από τις τρεις πτέρυγες της εστίας με προϋπολογισμό περίπου €700.000,00. Την ίδια στιγμή εκτός από τα παραπάνω, η προηγούμενη διοίκηση του ΤΕΙ ήταν ιδιαίτερα «ευλύγιστη» στην ίδρυση και νέων τμημάτων, όπως αυτό της Μαιευτικής, ενώ σήμερα για την Κοζάνη επιδιώκεται η κατασκευή νέου κτιρίου (γραφεία και αίθουσα τελετών!) προϋπολογισμού €8.000.000,00 περίπου, όταν μειώνονται προσφερόμενες  θέσεις και εισακτέοι. Τους εργαζόμενους που στενάζουν κάτω από βαριά φορολογία, δεν τους σκέφτεται κανένας φυσικά.
Μια δεύτερη ανάγνωση όμως των αποφάσεων Διαμαντοπούλου αποκαλύπτει τις κρυφές και ανομολόγητες επιδιώξεις του Υπουργείου για το μέλλον του ιδρύματος στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και γενικότερα. Η διατήρηση των θέσεων για το παράρτημα της Καστοριάς προσδιορίζει σαφέστατα, ότι προωθείται απόσχιση της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας από την Κοζάνη και μεταφορά της στην Καστοριά. Προφανώς οι επιθυμίες του τρίτου τη τάξη πολιτειακού παράγοντα, μετράνε (προς το παρόν) περισσότερο για την Υπουργό από την ορθή οργάνωση των σπουδών.
Σε αυτό το σημείο για να συμπληρωθεί το πάζλ των σχεδίων που απεργάζεται η κα. Διαμαντοπούλου, αξίζει να θυμηθούμε τα προωθούμενα επαγγελματικά δικαιώματα που απαξιώνουν τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε, καθώς και το νέο, Διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο που στοχεύει να τους υποβαθμίσει σε εργοδηγούς (προτάσεις Πανάρετου). Τελική επιδίωξη λοιπόν, είναι η απονεύρωση των ΤΕΙ και ως φυσική εξέλιξη η κατάργησή τους μελλοντικά, χωρίς να ανοίξει μύτη!
Όσο για το Πανεπιστήμιο, ολοένα περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των προτάσεων Γρυσπολάκη, σχεδόν ένα χρόνο πριν…
Εν κατακλείδι σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε και να πληρώσουμε πολύ οδυνηρά την άφρονα πολιτική του παρελθόντος, που αντί να στοχεύει σε παροχή ποιοτικών σπουδών για να θωρακίσει το ΤΕΙ, είχε ως προσανατολισμό τη μετατροπή των πυλωτών σε γκαρσονιέρες, την ανθρώπινη υπερχείλιση των μπαρ και των ταχυφαγείων, τη διοργάνωση αστείων συλλαλητηρίων για τη βάση του 10 αντί μιας σοβαρής και σε βάθος συζήτησης…


Ο Μπάμπης Καμπουρίδης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
 
Σημείωση: Όσοι, λίγοι, αντισταθήκαμε δημοσίως στην παρακμή του παρελθόντος, περισσότερο από μία πενταετία τώρα, λοιδορηθήκαμε σκαιότητα τόσο από την τότε ηγεσία του ΤΕΙ, όσο και από τους πολιτικούς ταγούς της περιοχής, που λαΐκιζαν ασύστολα σπέρνοντας (λες και ήταν γκαζόν) δεξιά κι αριστερά τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας