Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Εργατική Πρωτομαγιά

"Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον αγώνα για αλλαγή. Τον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά, την αναγνώριση της αξίας κάθε ανθρώπου, που εργάζεται και προσφέρει καθημερινά ένα σημαντικό μέρος από τη ζωή του στη συλλογική λειτουργία της κοινωνίας μας. Διότι αυτό το νόημα έχει η εργασία.Κάποτε όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα.Χρειάστηκαν πολλά χρόνια αγώνων, που δόθηκαν με αίμα, ώστε ο σημερινός εργαζόμενος να έχει δικαιώματα, να απολαμβάνει ένα μέρισμα από τον δικό του κόπο, από τη δική του δημιουργικότητα.

Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, πλήττει το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τίποτα έτοιμο και δεδομένο, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή.



Από την κρίση δεν θα βγούμε παρά αντιμετωπίζοντας με τόλμη τις χρόνιες παθογένειες που κατέστησαν τη χώρα μας ευάλωτη την ώρα που ξεσπούσε η διεθνής οικονομική κρίση: την αδιαφάνεια, την ελλιπή εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους, την ασθενή βάση της οικονομίας, τη σπατάλη, τον παρασιτισμό, τη διασπάθιση του δημοσίου πλούτου.

Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, δεν απειλούνται από την έλλειψη δικαιωμάτων που στα χαρτιά υπάρχουν, αλλά κυρίως από την έλλειψη εκείνων των κοινωνικών, των κρατικών και των οικονομικών δομών, που θα διασφαλίζουν για όλους τη δυνατότητα της ουσιαστικής άσκησης των δικαιωμάτων αυτών.

Γι’ αυτό και ο αγώνας που δίνουμε σήμερα όλοι μαζί είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν που κάποτε έδωσαν οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους.

Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στην πατρίδα μας. Τον τρόπο που λειτουργεί το Κράτος, τις δομές της οικονομίας μας, το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Μόνον έτσι θα εγγυηθούμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη και δικαιότερη από τη σημερινή.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Τα εύκολα και ωραία λόγια δεν δίνουν λύσεις. Απλώς, ανακυκλώνουν ή μεταφέρουν τα προβλήματα στο μέλλον, και πρακτικά τα καθιστούν βρόγχο για όλους τους πολίτες.

Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να πάμε μπροστά.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία στο μέλλον.

Δουλεύοντας όλοι μαζί, στηρίζοντας τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να σταθεί και πάλι στα πόδια της, θα τα καταφέρουμε και θα χτίσουμε μια πατρίδα, όπου κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος, όχι μόνον θα έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά θα μπορεί στην πράξη να δημιουργήσει, να αναπτύξει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς την προσωπικότητά του, θα έχει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται, ώστε να είναι ανεξάρτητος άνθρωπος και πολίτης, που διαμορφώνει ο ίδιος το μέλλον του με τη δουλειά του, με τη συμμετοχή του.

Ο δικός μας αγώνας σήμερα, είναι αγώνας για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Είναι αγώνας για την συλλογική και προσωπική μας αξιοπρέπεια."

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αϊντε στα γα....δια που έχεις και μούτρα να μας απευθύνεις και μήνυμα.
Αϊντε κάνε αυτό που σε έβαλαν να κάνεις,ξεπούλα μας και μην μιλάς.

Ανώνυμος είπε...

είναι ο παπανδρεου:
1 διαταραγμενη προσωπικοτητα που νομιει ότι ειναι σοσιαλιστης στην αντιπολιτευση

2 αλαζονας που μας θεωρει ηλιθιους και λεει οτι ναναι θεωρωντας οτι καταπινουμε τα παντα αμασητα

3 γκεμπελισκος που εφαρμοζει τις δυο βασικες αρχες της προπαγανδας. α)λεγε λεγε κατι θα μεινει β) οσο μεγαλυτερο το ψεμα τοσο πιο δυσκολα το αμφισβητουν

επιλεξτε κατα βουληση

ai-vreS είπε...

4. Σκληρά εργαζόμενος νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός, που έχει κάνει 4 φορές το γύρο του κόσμου, που τουλάχιστον ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ για να συμμαζέψει το χάος σε αντίθεση με τον προηγούμενο που τρόμαξε κι έφυγε...
Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα....

Ανώνυμος είπε...

εκλεγμενος νομιμα?

λεγοντας συνειδητα ψέμματα? ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ
με τις ψηφους 45% των 70%? δηλαδη ψηφιστηκε απο το 31% και μαλιστα λεγοντας συνειδητα ψεμματα. και μιλαμε για νομιμοποιηση?!?!

οσον αφορα την κονοβουλευτικη δημοκρατια...επειδη εδω γεννηθηκε η δημοκρατια, ας βρει καποιος εστω μια εξ αγχιστειας συγγενεια της αμεσης λαικης δημοκρατιας με την κοινοβουλευτικη προεδρευομενη δημοκρατια στην οποια το 10% των βουλευτων δεν ειναι εκλεγμενοι (επικρατειας) και οι υπολοιποι "διαφωνω αλλα ψηφιζω" τα νομοσχεδια. στο καθεστως οπου οι διαχειριστες των κοπων μας (ταμεια) ειναι φιλοι και συγγενεις. οπου οι διοικητες των νοσοκομειων αποτυχημενα κομματοσκυλα. οπου ο λαος στερειται κατα μεγαλο ποσοστο στοιχοιωδους παιδειας. οπου το "dancing with the stars" εχει μεγαλυτερη θεαματικοτητα απο τους "πρωταγωνιστες" πχ. οπου οσοι ψηφιζουν τα πρωτοφανη αντιλαικα μετρα δεν εχουν καμια επιπτωση οι ιδιοι απο αυτα. οταν υπαρχουν βουλευτες (μαγια τσοκλη) που απουσιαζει, κατα δηλωση της. δυο βδομαδσες το μηνα απο την ελλαδα για να ετοιμασει την εκπομπη της και αμοιβεται κανονικα απο την βουλη και την ερτ! αλλα ο συνταξιουχος των 600 ευρω απαγορευετααι να εργαστει!

αλλα οπως ειναι γνωστο
"τι να τα κανεις τα οπλα οταν εχεις τα μμε..."

ειναιπασιφανες οτι το αι-βρες ειναι πασοκικο. η κριτικη σκεψη ομως οταν ακυρωνεται ακυρωνει και την ανεξαρτησια. διαβασε την πρωτη παραγραφο απο τη δηλωση παπανδρεου. συνδυασε την με την δηλωση "ειμαστε αντιεξουσιαστες στην εξουσια". την δηλωση "απωλεσαμε μερος της εθνικης κυριαρχιας". τις δηλωσεις του ΚΑΤΑ του δντ τον μαιο του 09. ε ή ειναι διαταραγμενος ή απλά εκτελει εντολές.

λαθη κανει οποιος δουλευει. και οποιος δεν τα παραδεχεται και επιμενει ειναι ηλιθιος ή εχει συμφεροντα. και ηλιθιος δεν ειναι.

τωρα οσον αφορα την αποδοχη του απο τα διεθνη συμφεροντα, ε αυτο ειναι που πρεπει πρωτιστα να μας ανυσηχει. οποιος δεν καταλαβαινει οτι τα συμφεροντα των εργαζομενων ΔΕΝ ταυτιζονται με τα συμφεροντα των τραπεζιτων, των χαρτογιακαδων και των κομματοσκυλλων ε ζει σε λαθος αιωνα. μπορει να παει στην αγγλια να προσκυνα την βασιλισσα...

υγ1 αν ελεγε καποιος οτι υπαρχει μια χωρα που σε διαστημα 80 ετων κυβερναται απο γιους ανηψιους και εγγονους πρωθυπουργων θα υπεθετε οτι μιλαμε για καμια χωρα της αφρικης με καθεστως επιβλημενοα πο την αποικιοκρατια.

υγ2 οσοι διαφωνουμε με την κυβερνηση γεωργιου 2ου της δυναστειας παπανδρεου δεν ειμαστε αναγλαστικα νδκρατες ή βολεμενοι συνδικαλιστες. διοτι τοτε αντισοιχα μπορουμε να υποθεσουμε οτι όσοι συμφωνουν με την κοινοβουλευτικη χουντας εχουν απλα συμφεροντα ή ειναι υποταγμενα ανθρωπαρια.

ai-vreS είπε...

Εξαιρετικά τα παραπάνω κι έχουμε κι εμείς να προσθέσουμε άλλα τόσα τόσο για το εκλογικό σύστημα (δεν είναι και το αντιπροσωπευτικότερο για τη βούληση του λαού) όσο και για το πολίτευμα (έχει χίλια δυο τρωτά, αλλά είναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ- κι αν έχεις κάποιο άλλο να προτείνεις ευχαρίστως να το συζητήσουμε) και άλλα πολλά και έκτακτα στη θεωρία.

ΩΣΤΟΣΟ:

Στο τέλος του μήνα ποιος είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές; Ποιος αντιμετωπίζει (καλώς/κακώς/εγκληματικά/αδιάφορα) την κρίση στην οικονομία; Ποιος διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή;
Εμείς; Εσύ; το 70%; η Αλέκα; τα ΜΜΕ; Η βασίλισσα της αγγλιας;

Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλοι και φυσικά και ο ΓΑΠ. Κρίσεις a priori και ala carte είναι το πλέον εύκολο. Όπως αποδείχτηκε η πράξη είναι δύσκολη...

Ανώνυμος είπε...

ναι προτεινω επιστροφη στην πραγματικη δημοκρατια. αμεση επιστροφη των κλεμμενων με δημευσης περιουσιων των πολιτικων. οπως στην αρχαια ελλαδα. οπου οτι αποκτηθηκε κατα τη διαρκεια δημοσιου αξιωματος εθεωρειτο κλοπη δημοσιου πλουτου.

αμεση δημοκρατια με οριζοντιες διαδικασιες, συμμετοχη ολων σε συνελευσεις και αμεσα ανακλητοι αντιπροσωποι και οχι εξουσιοδοτουμενοι να αποφασιζουν αντι για εμας*


και ελεος με το παραμυθι περι στασης πληρωμων.

η χωρα θα χρειαζεται 9% του -ολοενα συρικνωμενου-αεπ μεχρι το 2020 για τοκους ΜΟΝΟ (τελευταια εκθεση δντ). ηδη πληρωνει σχεδον 50 δις ετησιως για τοκοχρεολυσια (17 έως 25% του αεπ εξαρταται απο το αεπ).

αμεσα πρεπει να γινει σταση πληρωμων (αν δεν πληρωνονταιο τοκοχρεολυσια η χωρα εχει ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ), αμεση λειτουργια επιτροπης λογιστικου χρεους ωστε να παρουμε εμεις (οι ελληνες) την κατασταση στα χερια μας και να μην συρομαστε σε συμφωνιες αναγκαστικες με το μαχαιρι στο λαιμο. και αποφασιζουμε. διαγραφη χρεους? ολικη σταση πληρωμων τελεσιδικα? διαγραφη μερους? αναδιαρθρωση? ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟΨΕΩΝ (και οχι προπαγανδιστικη παρουσιαση "μονοδρομων") και επιγνωση οτι ολοι οι δρομοι ειναι πολυ συσκολοι αλλα μονο καποιοι απο αυτους παρεχουν οραμα και προοπτικη.

αλλωστε γνωριζεις οπως ολοι οτι ολη η διαδικασια υπογραφης των τριων δανειακων συμβασεων (του μνημονιου δηλαδη) ειναι καταφανως αντισυνταγματικη, παρανομη και ΑΝΗΘΙΚΗ.

και σορρυ αυτα τα εκ του αποτελεσματος κρινονται ολοι" ειναι για γελια. δηλαδη αν συνεχισουμε ετσι, ο λαος θα συρθει σε νεα κατοχη και βαρια ομαδικη καταθλιψη με αδυναμια να αντικρισει τα παιδια του αλλα η κυβερνηση (με τα πλουσια μελη της) θα λεει "συγνωμη καναμε πολιτικα λαθη"....

*η πλακα ειναι οτι θεωρητικα αυτα ακριβως υποστηριζει και ο "αντιεξουσιαστης" παπανδρεου....που οπως ελεγε ο αλεξης μητροπουλος στα 1981-1983 τον καλουσε να πανε να δουν πως λειτουργουν αυτοδιαχειριζομενα εργοστασια στην βασκια....

ai-vreS είπε...

Άρα; Η πρότασή σου είναι να γίνει άμεσα στάση πληρωμών. Και μετά τι;


Υ.Γ. -Σύμφωνοι για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
- Μα το "συγγνώμη κάναμε λάθος" δεν λένε οι προηγούμενοι (δεν μιλούμε μόνο για τη ΝΔ...) χωρίς αιδώ; Εκεί δεν καταλογίζεις ευθύνες;

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙς ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ:

αμεσα πρεπει να γινει σταση πληρωμων (αν δεν πληρωνονταιο τοκοχρεολυσια η χωρα εχει ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ), αμεση λειτουργια επιτροπης λογιστικου χρεους ωστε να παρουμε εμεις (οι ελληνες) την κατασταση στα χερια μας και να μην συρομαστε σε συμφωνιες αναγκαστικες με το μαχαιρι στο λαιμο. και αποφασιζουμε. διαγραφη χρεους? ολικη σταση πληρωμων τελεσιδικα? διαγραφη μερους? αναδιαρθρωση? ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟΨΕΩΝ (και οχι προπαγανδιστικη παρουσιαση "μονοδρομων") και επιγνωση οτι ολοι οι δρομοι ειναι πολυ συσκολοι αλλα μονο καποιοι απο αυτους παρεχουν οραμα και προοπτικη.

ai-vreS είπε...

Έλα μου που διαφωνούν διακεκριμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές με το σκεπτικό σου!
Και λένε ότι η στάση πληρωμών είναι καταστροφή για τη χώρα.

Για δώσε μας τα διαπιστευτήριά σου για να δούμε τι συμφέροντα έχεις και προτείνεις τη συγκεκριμένη λύση.

Υ.Γ. Σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών, αν ο εργαζόμενος δεν πάρει το μισθό του, ο συνταξιούχος τη σύνταξή του, ο άνεργος το επίδομα ανεργίας, ποια θα είναι η θέση σου;;;;

Η Ελλάδα προφανώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Αλβανία του Αλία και του Χότζα.

Ανώνυμος είπε...

ai-vres αν δεν το ξερεις ηδη οι περισσοτεροι εργαζομενοι στον ιδιωτικο τομεα δεν παιρνουν τους μισθους στην ωρα τους, πολλοι απο αυτους εχουν χασει 1-2 μηνιατικα το λιγότερο, δεν το συζηταμε για δωρα...
τα επιδοματα του οαεδ δεν καταβαλονται στην ωρα τους (μιλώ εκ προσωπικής πείρας, ελπίζω ότι αύριο θα πάρω τα χρήματα που ήταν να παρω από τις 19/4)
αν δεν είναι αυτό στάση πληρωμών τι είναι??

αλβανία του Χοτζα μπορεί να μην γίνει αλλά για μπαγκλαντές, ταιλάνδη, κίνα το κόβω να γίνεται σύντομα...

ai-vreS είπε...

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποφέρουν, επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, η αγοραστική δύναμη έχει σχεδόν μηδενιστεί στα μεσαία και κάτω εισοδήματα, η ανεργία καλπάζει πρωτοφανώς ειδικά στους νέους πτυχιούχους.
Είμαστε παθόντες κι εμείς. Λύση πέρα από την ανεδαφική στάση πληρωμών έχεις;

Για την ιστορία:
Μακάρι αναλογικά με τον πληθυσμό να ερχόταν τόσοι τουρίστες στην Ελλάδα όσοι πάνε στην Ταϊλάνδη! (διπλάσιοι από τον ντόπιο πληθυσμό κάθε χρόνο σταθερά). Κατά τα άλλα η Ταϊλάνδη έχει βασιλιά. Πώς το κόβεις, βλέπεις να έρχεται ο Ντε Γκρέτσια σύντομα;

Το Μπακγλαντές είναι πρώην βρετανική αποικία και έχει στρατιωτικό νόμο. Κι αυτό το βλέπεις να ‘ρχεται στην Ελλάδα;

Η Κίνα εξελίσσεται σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, έχει δε κομμουνιστικό καθεστώς, μονοκομματικό παρακαλώ. Βλέπεις να αναλαμβάνει το ΚΚΕ σύντομα την διακυβέρνηση στην Ελλάδα;

Μάλλον ατυχή τα παραδείγματά σου, διότι κάποια χαρακτηριστικά των χωρών αυτών είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα π.χ. βασιλιάς, στρατιωτικός νόμος, μονοκομματική κυβέρνηση ΚΚΕ και άλλα μακάρι να γίνουν αλλά δεν το βλέπουμε π.χ. παγκόσμια οικονομική δύναμη η Ελλάδα. Άρα… τι ακριβώς από τα παραπάνω βλέπεις να γίνεται και μάλιστα σύντομα;

Ανώνυμος είπε...

λοιπον
ειμαι επαγγελματιας οικονομολογος οπως και οι λαπαβιτσας, καζακης, βεργοπουλος, τσακαλωτος μεταξυ πολλων αλλων που προτεινουν αμεση σταση πληρωμων. βεβαια αυτοι δεν υπαρχουν για ατομα που διαβαζουν μονο "νεα" "βημα"και βλεπουν μονο σκαι και μεγκα....
φυσικα μεταξυ αλβανιας κα βουλγαριας υπαρχουν δεκαδες λυσεις αλλα οταν καποιος σκεφτεται δυαδικα νδ/πασοκ, ασπρο/μαυρο) ειναι αδυνατον να τα δει....

βεβαια η προπαγανδα συνεχιζεται

διοτι σταση πληρωμων σημαινει σταση πληρωμων προς τους πιστωτες αρα εξασφαλιση μισθων και συνταξεων .

η κυβερνηση για οσους ακομα κανουν οτι δεν το εχουν καταλαβει εχει κυρηξει σταση πληρωμων προς τους επαγγελματιες τους συνταξιουχους και αλλους

εμενα πζ μου χρωστανε καπου 2500 ευρω απο μελετες που μου ειχε αναθεσει-μεσω διαγωνισμου-υπουργειο.οσον αφορα το γιατι κλεινουν μαγαζια και γιατι τα παιδια μας θα παιρνουν 592 ευρω μισθο αν κοιταξετε προς μαξιμου θα βρειτε τους φταιχτες....

Ανώνυμος είπε...

....και η πλακα ειναι οτι οι εγκριτοι οικονομολογοι που διαφωνουν καθετα με τη σταση πληρωμων(την οποια υποστηριζω καταρχην μετα ο λαος θα αποφασισει τι θα γινει αλλα το θεμα ειναι να μην αποφασιζουμε με το μαχαιρι στο λαιμο και να εχουμε εμεις την πρωτοβουλια κινησεων) ειναι αυτοι ακριβως που μας εφεραν εδω που ειμαστε. στουρναρας, προβοπουλος (διοικητης ΤτΕ και συνσυγραφεας του οικονομικου προγραμματος της νδ!) και λοιπες δυναμεις πανσοφες. στο συναφι μας λεμε οτι "οικονομολογος ειναι αυτος που θα σου εξηγησει αυριο γιατι δεν εγιναν σημερα αυτα που ειχε προβλεψει εχθες"

πληροφοριακα δεν ειμαι καν απο την περιοχη. παρακαλουθω ομως τα δρωμενα καθως κατα καιρους συμμετειχα σε διαφορες δουλειες και εχω προσωπικες φιλιες πια.

αλλα δεν πειραζει. τα κομματικα στελεχη του πασοκ μεμηδεν υπηρεσια εκτος κομματος (τυπου παπα/νου, ρεππας, παγκαλος, δρουτσας, σκανδαλιδης) θα σωσουν τη χωρα. μονο που για μας χωρα ειναι οι πολιτες και για αυτους οι τραπεζες

ai-vreS είπε...

Υπάρχει όμως και άλλη ομάδα οικονομολόγων και αναλυτών που κάθετα (μη σου πούμε και οριζόντια και διαγώνια) διαφωνεί με τη στάση πληρωμών και με σοβαρότατα επιχειρήματα.
Άρα; Δεν υπάρχει μία μόνο λύση. Υπάρχουν πολλές. Απλά αυτή τη συγκεκριμένη λύση έχει επιλέξει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Θα κριθεί γι' αυτό.
Νομίζεις ότι άλλη κυβέρνηση θα επέλεγε άλλη λύση; Πιθανόν. Ίσως και όχι.
Απεριόριστος σεβασμός όμως αξίζει σε ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη και δεν φυγομαχούν!

Το Προφίλ μας